Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Προς (νέο) «σύμφωνο συμβίωσης» κυβέρνησης-ΔΝΤ

«Αναμενόμενη» η παρέμβαση Λιού για παραμονή του Ταμείου. «Καλό για το χρέος, δύσκολο για ασφαλιστικό-εργασιακά» και φόβοι για νέα... κολασμένη διαπραγμάτευση. Συμμετοχή Τσίπρα σε κρίσιμα πάνελ στο Νταβός. Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση με τον ιδιωτικό τομέα να εκπροσωπείται... στο «μητρώο στελεχών» του Δημοσίου.
Προς (νέο) «σύμφωνο συμβίωσης» κυβέρνησης-ΔΝΤ
Στο Μαξίμου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η θέση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τα μηνύματα είχαν φτάσει εδώ και ημέρες στο κυβερνητικό επιτελείο και η επίσημη παρέμβαση ήταν θέμα χρόνου.
«Οι τόνοι για έξοδο του Ταμείου θα πέσουν» έλεγε νωρίτερα χθες στο Euro2day.gr κορυφαίος παράγοντας του κυβερνώντος κόμματος, εξηγώντας ότι τόσο η αμερικανική πλευρά όσο και οι «βορειοευρωπαίοι» (με πυρήνα τον Β. Σόιμπλε) επιζητούν την παραμονή του ΔΝΤ στη χώρα και στην ευρωζώνη. Ο ίδιος μάλιστα δεν έδειξε να συμμερίζεται την αισιόδοξη άποψη περί «παραμονής ως τεχνικού συμβούλου».
Λίγες ώρες αργότερα «ήλθε» και η τηλεφωνική επικοινωνία Λιού-Τσακαλώτου: αφού ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ συνεχάρη την Αθήνα για τις έως τώρα μεταρρυθμίσεις, πέρασε στο... παρασύνθημα, επισημαίνοντας «τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στις μεταρρυθμίσεις».
Το «γιατί» το συνέδεσε με την τύχη του ελληνικού χρέους, καθώς πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών να τηρήσει τη δέσμευσή της και να βάλει το χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι – εφόσον βεβαίως η Αθήνα πράξει όσα της αναλογούν.
Αν αυτή η παράμετρος θεωρείται «άκρως σημαντική» για την κυβέρνηση, το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ στα «καυτά» θέματα ασφαλιστικού-εργασιακού.
Γενικώς, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι κυβερνητικές αλλαγές και μεταστροφές στον ευρωπαϊκό Νότο (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και, φυσικά, Γαλλία) θα διαμορφώσουν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο σε σχέση... με το κολασμένο εξάμηνο του 2015.

Και τα «εγχώρια κέντρα»

Υπάρχει ωστόσο και η «καχύποπτη» ματιά κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με την οποία ένα τμήμα των «σκληρών» της Ευρώπης θα επιχειρήσει να επαναφέρει την ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση Τσίπρα επειδή «υπάρχει πλέον η εναλλακτική λύση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Κατά τους ίδιους, αυτή την μεταστροφή (και την «αριστερή παρένθεση») την επιδιώκουν ήδη «εγχώρια κέντρα» και μάλιστα «με ιδιαίτερη σπουδή λόγω των ερευνών που διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς στιςλίστες Φαλτσιανί και Ρηνανίας».

«Τραπέζι» στο Νταβός με Σόιμπλε, συνάντηση με Μπάιντεν

Και ενώ σήμερα, μια μέρα πριν το Eurogroup θα γίνει το κρίσιμο ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Β. Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, στις 20 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «έκλεισε» η συμμετοχή του σε πάνελ συζήτησης για «το μέλλον της Ευρώπης» στο οποίο θα συμμετέχουν, πλην του πρωθυπουργού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος πρωθυπουργόςΜανουέλ Βάλς και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Βέβαια θεωρούνται τα διαδοχικά τετ α τετ του κ.Τσίπρας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον κυβερνητικό εταίρο της Αγκελα Μέρκελ, υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Κύπριο πρόεδροΝίκο Αναστασιάδη.
Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι συναντήσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ (σ.σ. τα της παραμονής του ΔΝΤ προσδίδουν πλέον εξαιρετική σημασία σε ένα τετ α τετ του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του...), τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Μητσοτάκης καλεί Τσίπρα για Σκουριές

Το αντικείμενο των συζητήσεων στο Νταβός, «χρέος και επενδύσεις», έδωσε την πάσα στον κ. Μητσοτάκη γιατην πρώτη επίσημη αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα, καθώς συνέδεσε την ατζέντα με την αποχώρηση της καναδικής Eldorado Gold στην Χαλκιδική.
Στο επιθετικό ερώτημα του νέου προέδρου της ΝΔ «τι θα πει ο πρωθυπουργός στο Νταβός για επενδύσεις με τις Σκουριές κλειστές», την προφορική απάντηση έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, με τη φράση: «οποιαδήποτε επένδυση δεν είναι συνώνυμη της ανάπτυξης».
Η... έμπρακτη προήλθε από τους συναρμόδιους υπουργούς Σκουρλέτη-Τσιρώνη αργά το βράδυ,υπογράφοντας πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014...

Και ο ιδιωτικός τομέας στο «μητρώο στελεχών» του Δημοσίου

Στο περιθώριο όλων αυτών, συνεδριάζει το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την αξιολόγηση και τον εκσυγχρονισμό στην Δημόσια Διοίκηση.
Πρόκειται για μεταρρύθμιση που εντάσσεται στη συμφωνία του Ιουλίου με τους εταίρους και «έρχεται» ως νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία «μητρώου στελεχών», με βάση τα προσόντα τους, μέσα από το οποίο θα στελεχώνονται οι δημόσιοι οργανισμοί και υπηρεσίες.
Μετά από διαβουλεύσεις με φορείς από την αγορά, στο «μητρώο» θα ενταχθούν και στελέχη του Ιδιωτικού Τομέα αλλά, κατά τις πληροφορίες, μόνο για την στελέχωση των Οργανισμών Ιδιωτικού Δικαίου (πχ ΔΕΗ).
Μετά από πολλές ενδοκυβερνητικές συσκέψεις, τέλος, φέρεται να οριστικοποιήθηκε η θέση ότι οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων θα εξακολουθούν να είναι πολιτικά πρόσωπα και όχι υπηρεσιακοί παράγοντες, λόγω της πολιτικής ιδιαιτερότητας που έχει το εν λόγω αξίωμα.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs