Της Δήμητρας Καδδά
Μαραθώνιο ξεκινά από… σήμερα το νέο οικονομικό επιτελείο που δομήθηκε στα "μέτρα" των διαπραγματευτικών αναγκών των επόμενων ημερών-μηνών που δεν άφηναν πολλά περιθώρια για "καινοτομίες". Στην βασική εξάδα, έκπληξη ήταν η "μετάταξη" του Δ. Μάρδα στο ΥΠΕΞ, σε νέο χαρτοφυλάκιο που θα συσταθεί με προεδρικό διάταγμα, ενώ εκκρεμεί  και ο τελικός οριστικός ορισμός των αρμοδιοτήτων του Αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη που θα είναι πάντως συντονιστής εφαρμογής οικονομικής πολιτικής, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Το πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί αύριο στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες, όπου περιμένουν την ελληνική αντιπροσωπεία οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. Ο Wieser, επικεφαλής του EWG, έχει κάνει σαφές με δηλώσεις του ότι απαιτείται εφαρμογή των προαπαιτούμενων των 3 δισ. ευρώ το πολύ μέσα στο προσεχές δίμηνο ανάγοντας τις τράπεζες σε βασικό όρο έλευσης του δεύτερου πακέτου υποδόσεων. Ο λόγος για την αρχή μόνο ενός πολύ δύσκολου μαραθωνίου διαπραγματεύσεων με επόμενο μεγάλο σταθμό το  Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου όταν θα πρέπει να παρουσιαστεί πρόοδος, προσχέδιο προϋπολογισμού αλλά και να "κλειδώσει" η έλευση των δανειστών στην Αθήνα για έναν πρώτο έλεγχο που θα οδηγήσει στο μεσοπρόθεσμο των 7 δισ. ευρώ και μετά στην πρώτη αξιολόγηση….
Η βασική  εξάδα  με μία… μετάταξη
Η βασική εξάδα της διαπραγμάτευσης δεν έχει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Απαρτίζεται από τον Γ. Δραγασάκη στη θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, τον  Τρύφωνα Αλεξιάδη που παραμένει στη θέση του Αναπληρωτή αρμόδιου για τα έσοδα και τον Γιώργο Χουλιαράκη (υπηρεσιακό ΥΠΟΙΚ και πρώην πρόεδρο του ΣΟΕ) που λαμβάνει τη θέση του Αναπληρωτή με έδρα σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Όσο για τον προηγούμενο "ένοικο" του ΓΛΚ Δημήτρη Μάρδα μετακινείται στην θέση του υφυπουργού Εξωτερικών σύμφωνα με τις χθεσινοβραδυνές ανακοινώσεις,  με   πιθανότερο χαρτοφυλάκιο τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις (σ.σ πρόκειται για νέο χαρτοφυλάκιο γι αυτό και η ορκωμοσία του κ. Μάρδα θα γίνει τις επόμενες ημέρες αφού εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα).
Ο συντονισμός
Το άλλο προς διευκρίνιση σημείο είναι αυτό του κεντρικού συντονισμού. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη ο Αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης θα έχει τον συντονισμό της εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.  Ωστόσο μένει να ιδωθεί και επισήμως στο Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί αν θα έχει όλη τη "γκάμα" των αρμοδιοτήτων που του είχε ανατεθεί προηγουμένως, δηλαδή την άσκηση οικονομικής πολιτικής, τις τράπεζες και την διαπραγμάτευση. Σημειώνεται ότι η φημολογία για συντονιστικό όργανο εφαρμογής μνημονίου δεν προέκυψε από τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού σχήματος, ενώ αναμένεται να φανεί αν θα διατηρηθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Εκκρεμεί το πρόσωπο του θα αναλάβει την θέση του προέδρου του ΣΟΕ (που κατείχε ο κ. Χουλιαράκης έως την συμφωνία του Αυγούστου). Αύριο θα έπρεπε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κρίσιμη πρώτη μετά εκλογών συνάντηση του EWG όπου περιμένουν αναφορά για τις κυβερνητικές προθέσεις.
Τροχάδην Σταθάκη για ΕΣΠΑ και αγορές
Στην ομάδα διαπραγμάτευσης κομβική θέση  θα έχει ο  Γιώργος Σταθάκης που παραμένει στη θέση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και συντόνιζε μαζί με τον κ. Τσακαλώτο τις τελικές διαπραγματεύσεις του Αυγούστου. Από αύριο θα συντονίζει την "διάσωση" των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (ξεκινούν οι αιτήσεις πληρωμών με φιλόδοξο στόχο 2 δισ. ευρώ, εκκρεμεί η εισροή της προχρηματοδότησης Juncker, το αίτημα παράτασης και το ξεκαθάρισμα των υπερδεσμεύσεων). Θα πρέπει να τρέξει και δεκάδες μνημονιακές δεσμεύσεις για την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.
Σημαντικός θα είναι ο ρόλος δύο ακόμη υπουργών. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα πρέπει να διαχειριστεί το νέο μισθολόγιο που θα θεσπιστεί φέτος με εφαρμογή από το 2016.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος  από  τη θέση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει να οδηγήσει στην συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση έως το τέλος Οκτωβρίου, με πολλούς ενδιάμεσους "σταθμούς" ως προϋπόθεση – κατά τους δανειστές – για την εκκίνηση του ζητήματος  του χρέους.
Αλλαγές στο υπουργείο Οικονομίας
Πέρα από την "διάσπαση" του πρώην υπερ-υπουργείου Οικονομίας στην "παραδοσιακή" του δομή  με την επαναφορά υπό την σκέπη του της  Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας που είχε μεταφερθεί στο πρώην Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (σ.σ. υπό τον κ Λαφαζάνη) δημιουργήθηκε και νέα θέση υφυπουργού για θέματα ΕΣΠΑ.  Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Χαρίτση  που κατείχε προηγουμένως την θέση του γενικού γραμματέα με το ίδιο αντικείμενο.