Με αλματώδεις ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών, ενώ το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας δείχνει να μεταφέρεται και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως Ισπανία και Ιταλία.
Μία ανάσα από το 30% το 3ετές, ελληνικοί φόβοι πλήττουν Ισπανία, Ιταλία
Ειδικότερα, η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου σημειώνει νέο άλμα άνω του 3% φλερτάροντας με το 30% (στο 29,444% αυτή τη στιγμή). Πρόκειται για αδιαμφισβήτητα μη βιώσιμο επίπεδο που καθιστά ανέφικτο τον δανεισμό και την αποπληρωμή χρέους. Σε ανοδική τροχιά και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου που διαμορφώνεται στο 12,92%, ενώ το 5ετές βρίσκεται στο 18,706%. 
Υπό πίεση και οι αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας χωρών της ευρωζώνης με τα CDS Ιταλίας και Ισπανίας να σημειώνουν άνοδο 10 μονάδων βάσης. 
 
3
Στο μεταξύ, σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι αποδόσεις της περιφέρειας, με το ισπανικό να αναρριχάται πάνω από το 2,5% για πρώτη φορά από τον περυσινό Αύγουστο (στο 2,52%), καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε πολύ κρίσιμο στάδιο με την Ελλάδα να αρνείται περαιτέρω υποχωρήσεις και τους δανειστές να επιμένουν σε σκληρά μέτρα. Χαρακτηριστικό των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων στο Eurogroup της Πέμπτης.
"Η περιφέρεια βρίσκεται υπό μεγάλες πιέσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με Ελλάδα. Τα περισσότερα βραχυπρόθεσμα σενάρια δεν είναι και πολύ ευχάριστα για την περιφέρεια και τα άλλα ριψοκίνδυνα assets. Η πιο εύλογη θέση για αυτή την καθοριστική εβδομάδα ωστόσο παραμένει "long” στο γερμανικό bund και "short” στην περιφέρεια”, σχολίασε ο Benjamin Schroeder, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Commerzbank AG.
Στην υπόλοιπη περιφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1% περίπου στο 2,346%, το ιρλανδικό 10ετές σημειώνει άνοδο 2,66% στο 1,817%, ενώ το πορτογαλικό καταγράφει άλμα 3% περίπου στο 3,319%.
1

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών...
Ισχυρές πιέσεις δέχεται η εγχώρια αγορά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με τις σωρευτικές απώλειες να φτάνουν πάνω από το 12% για το αντίστοιχο διάστημα. Η φθορά χρόνου (time decay) από τη μη εύρεση συμφωνίας Αθήνας – πιστωτών καθώς πλησιάζει το τέλος του μήνα, λειτουργούν αποτρεπτικά για παραμονή των επενδυτών στην εγχώρια αγορά.
Η "τετραπλή μάγισσα" (Quadable witching) των παραγώγων -όπως χαρακτηρίζεται κάθε τριμηνιαία λήξη των Ιουνίου, Σεπτεμβρίου, Δεκεμβρίου και Μαρτίου-, προσφέρει περαιτέρω αναταράξεις στην αγορά, ενώ το συμβόλαιο του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης λήξης Ιουνίου διατηρεί το premium έναντι της υποκείμενης αξίας.
"Παραδίνεται"  ξανά στους πωλητές η Λ. Αθηνών

Το ενδεχόμενο ελέγχου κεφαλαίων ακόμα και μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ευρώπης στο Eurogroup της Πέμπτης, όπως ανέφερε χτες δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung (SZ), βαραίνει επιπλέον το κλίμα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ενώ εκκρεμεί και η αυριανή "ετυμηγορία" της ΕΚΤ αναφορικά με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που δέχεται ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας.
Ο δείκτης τραπεζών έχει μέχρι στιγμής κάνει διακύμανση 28,6 μονάδων από το -5,31% έως το -0,14%.  Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η ΕΤΕ, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 8% και ακολουθούν οι  Τρ. Πειραιώς (-5,26%) και Αlpha Bank (-3,82%). Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία διαγράφεται από τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, μετά το πέρας των συναλλαγών της Παρασκευής. Η Eurobank επιχείρησε να ανεξαρτητοποιηθεί από τις υπόλοιπες καταγράφοντας άνοδο έως και 4,1% αλλά λίγο πριν τις 13.00 πέρασε σε αρνητικό έδαφος.
Στα υπόλοιπα blue chips, σταθεροποιητικά κινούνται οι Γριβάλια και Βιοχάλκο στα 7,26 και 2,28 ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα υπόλοιπα εισήλθαν σε αρνητικό έδαφος. Ο ΟΤΕ χάνει 7,75%, η ΜΠΕΛΑ υποχωρεί 6,44%, η ΕΧΑΕ (-6,59%), η Lamda Development (-5.13%), τα ΕΛΠΕ (-5,12%), η Γεκτέρνα (-4,52%), η ΔΕΗ (-4,01%) και ο ΟΠΑΠ (-3,36%) μεταξύ άλλων.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ο δείκτης FTSEM καταγράφει απώλειες 2,41% στις 838 μονάδες. Στις επιμέρους μετοχές, η Ιntralot χάνει 5,13%, η Intracom (-4.26%), η Frigoglass (-3,86%) και η Σιδενόρ (-3,11%).
Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 42 εκατ. ευρώ.
Ο "Έλληνας ασθενής" ανησυχεί και τις υπόλοιπες ευρωαγορές, με το γερμανικό DAΧ και το γαλλικό CAC 40 υποχωρούν άνω του 1%.