Του Γ. Αγγέλη
Η χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης να «πακεταριστούν» οι αποπληρωμές των δόσεων του ΔΝΤ για το τέλος του μήνα έχει εκληφθεί σχεδόν με καθολικό τρόπο από τα διεθνή ΜΜΕ ως ένδειξη προθέσεων «ρήξης» από την πλευρά της Αθήνας. Αυτή όμως δεν είναι μία ακριβής ερμηνευτική των διαπραγματευτικών διαδικασιών των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες.
Για την ένταση του τελευταίου 24ωρου εντός και εκτός Ελλάδος είχαν προειδοποιηθεί και ενημερωθεί οι «συνομιλητές» του κ. Τσίπρα, όπως και για τη σημασία που θα έχει για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης, η σημερινή «θερμή» συζήτηση στη Βουλή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που είχε ξεκινήσει η σχετική διαδικασία ενημέρωσης της διοίκησης του ΔΝΤ για την πρόθεση της Κυβέρνησης - και παρά τις διαρροές για αντιρρήσεις της ΤτΕ - στους θεσμούς της Ευρωζώνης ήταν ήδη γνωστή αυτή η πρόθεση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι είχαν προηγηθεί επισημάνσεις από τη διοίκηση της ΕΚΤ ότι κάτι τέτοιο – μία ομαδοποίηση δηλαδή των πληρωμών του Ιουνίου το ΔΝΤ - δεν θα επηρέαζε τη στάση της έναντι του καθοριστικού για την Ελλάδα ζητήματος της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος μέσω ELA. Το κατά πόσο οι διεθνείς αγορές έχουν ενσωματώσει στις αντιδράσεις τους αυτές τις επισημάνσεις θα φανεί βέβαια σήμερα τελευταία ημέρα της εβδομάδας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης το επιχείρημα που ατύπως διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι η ομαδοποίηση των πληρωμών και η μη εκταμίευση της δόσης προς το ΔΝΤ σήμερα συνδέεται με το γεγονός ότι αν τυχόν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία δεν υπάρχει λόγος να… ξοδεύονται λεφτά.
Βέβαια το προφανές αντεπιχείρημα είναι ότι τα 298 εκατ. ευρώ αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των ταμειακών αναγκών του δημοσίου για το μήνα Ιούνιο πέραν των υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους. Παραμένει όμως η κίνηση αυτή μία «πράξη» της κυβέρνησης η οποία είναι μάλλον βέβαιο ότι θα την εξυπηρετήσει στην σημερινή συζήτηση στην Βουλή.
Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι παρ’ ότι η κίνηση της Κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ δεν είναι καλοδεχούμενη «δεν ξεφεύγει από τα όρια στα οποία κινείται μέχρι σήμερα η διαπραγμάτευση». Το γεγονός μάλιστα ότι τα επόμενα 24ωρα μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας έχει ανεπισήμως δρομολογηθεί μία σειρά επαφών σε ανώτατο επίπεδο, διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την διαπραγμάτευση «να αλλάξει τροπή ενδεχομένως ακόμα και από αύριο…». Πάντως, από την πλευρά της Κομισιόν δεν διαμορφώνεται κλίμα ιδιαίτερης ανησυχίας, ενώ την ίδια στιγμή η υπάρχουσα άτυπη πληροφόρηση κάνει λόγο για εναλλακτικές προτάσεις από την πλευρά των δανειστών για τα 2 – 3 σημεία της διαπραγμάτευσης στα οποία προς το παρόν οι αποκλίσεις παραμένουν ουσιαστικές.
Όσο δεν για την συζήτηση που αφορά στο θέμα του χρέους οι συστάσεις προς τους ενδιαφερόμενους είναι ότι αυτή θα έρθει στο προσκήνιο όταν οι συνθήκες θα επιτρέψουν στην πλευρά των δανειστών να βασιστούν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας με την κυβέρνηση στην Αθήνα.