Της Νίκης Ζορμπά
Τη διαχείριση της κρίσης που ξέσπασε μετά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Juncker, με όρους καθησυχασμού, επιχειρεί το Μαξίμου, την ώρα που οι προτάσεις των "Θεσμών" στην Αθήνα, περιέχουν μέτρα-σοκ για την Κυβέρνηση.
Μειώσεις στις συντάξεις και φορολογία (με αιχμή την αύξηση δέκα μονάδων στο ΦΠΑ του ρεύματος) κρίνονται ως "τεχνητά προκλητικές" από την κυβέρνηση με στόχο, κατά κυβερνητικές πηγές, να πιεστεί η Αθήνα και να ενδώσει στις μείζονες απαιτήσεις των δανειστών.
"Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας πάντως ότι ρήξη δεν πρόκειται να υπάρξει με την άλλη πλευρά.
" Είμαστε στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους. Το σημαντικό είναι πως παρά το σκληρό πακέτο μέτρων που ζητούν, κανείς δεν είπε στον Τσίπρα: take it or leave it. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και τις επόμενες ημέρες, με στόχο να βρεθεί λύση".
Κορυφαία κυβερνητική πηγή, απέφυγε να περιγράψει στο Capital.gr την κατάσταση ως ζοφερή, τονίζοντας πως "το παιχνίδι παίζεται ακόμα" και πως τις αμέσως επόμενες ημέρες ( ή και ώρες) το κλίμα θα ξαναλλάξει και η πλάστιγγα θα γήρει υπέρ Ελλάδος. 
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε:
1. Η δόση στο ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά, διότι ούτε εμείς επιθυμούμε να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις σε εκβιαστικό πλαίσιο.
2. Το σκηνικό ρήξης που διαμορφώθηκε χθες από την άρνηση του Α. Τσίπρα να υπογράψει ό,τι υφεσιακό ζητεί η άλλη πλευρά, θα ανατραπεί σύντομα και πάλι. Άλλωστε γνωρίζαμε , σε αδρές γραμμές έστω και χωρίς να έχει φτάσει σε εμάς κανένα κείμενο με θέσεις, τις προτάσεις τους. Ούτε αιφνιδιαστήκαμε ούτε πρόκειται να αντιδράσουμε με πανικό.
3. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ε.Ε ( Κομισιόν) που έχουν αντιληφθεί και τη δυσχερή θέση στην οποία έχει βρεθεί η ελληνική κοινωνία και οικονομία και την ανάγκη να δοθεί ανάσα από την πενταετή λιτότητα. Προς το τέλος των διαβουλεύσεων, θα φανεί ότι αυτές οι δυνάμεις θα υπερτερήσουν.
4. Δεν υπογράφει η Κυβέρνηση αυτά τα ακραία υφεσιακά μέτρα αλλά δε θα μείνουν στο τραπέζι της συζήτησης, μέχρι τέλους. Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα επί συγκεκριμένων πεδίων που χωρίζει Ελλάδα και πιστωτές.
Άλλη κυβερνητική πηγή, ωστόσο επεσήμανε πως είναι απορίας άξιον γιατί το ΔΝΤ, λειτουργεί ως "τορπίλη" στη συμφωνία, την ώρα που οι ΗΠΑ ( πολιτικός προϊστάμενος του Ταμείου), διαμηνύουν σε όλους τους τόνους και σε όλες τις πλευρές πως απαιτείται ευελιξία και από τα δύο μέρη ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.
Ίδια πηγή, από τη χθεσινή "συγκομιδή", υπογράμμισε ως εξαιρετικά σημαντική τη συμφωνία για τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και επιχείρησε να "φρενάρει" τη συζήτηση περί ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, ( π.χ εκλογές) παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ η αναταραχή είναι μεγάλη και οι κάλπες προβάλλουν ως μοναδική διέξοδος από το τούνελ που έχει βρεθεί η Κυβέρνηση.
Επ αυτού, επεσήμανε: " Δεν έχουμε τέτοιο σχεδιασμό. Δεν επιδιώκουμε δραπέτευση".
Ο Α. Τσίπρας αυτή την ώρα επιστρέφει από Βρυξέλλες με την κυβερνητική αποστολή και αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαρκείς συσκέψεις στο Μαξίμου ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να χαραχτεί η διαπραγματευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση εφεξής.