Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Η ώρα του Eurogroup πλησιάζει


Το νερό στο αυλάκι επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση τρεις ημέρες πριν τη σύγκλιση του Eurogroup της Δευτέρας. Ο Μάιος αναμένεται να είναι ένας «φορτωμένος» μήνας και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επικοινώνησε για άλλη μια φορά με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247
Όπως είναι φυσικό πέρα από την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και την πορεία των συνομιλιών στο Brussels Group οι δυο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν και για τις προοπτικές που υπάρχουν στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να πάρει μια θετική δήλωση στο Eurogroup της Δευτέρας.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε πως «περιμένουμε να δούμε τη διάθεση των εταίρων για μια επωφελή συμφωνία στην πράξη και την ερχόμενη Δευτέρα να γίνει μια καταγραφή αυτής της προόδου, ώστε να υπάρξει απελευθέρωση χρηματοδοτικών εργαλείων από την ΕΚΤ και να δοθεί μια ανάσα στην ρευστότητα της Ελληνικής οικονομίας».
Προκειμένου να γίνει μια αξιολόγηση όλων των δεδομένων έως τώρα ο Γιάννης Δραγασάκης πέρασε λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Το βλέμμα της Ελληνικής πλευράς όλες τις τελευταίες ημέρες είναι στραμμένο στο Brussels Group το οποίο θα συνεδριάζει πυρετωδώς και μέσα στο Σαββατοκύριακο μέχρι να υπάρχει μια θετική κατάληξη και ένα συνολικό συμπέρασμα για όλα τα σύνθετα θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι.
Σήμερα στις 5 θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, το οποίο θα κληθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 11 Μαΐου.
Προβληματισμό, βέβαια για άλλη μια φορά στην Ελληνική πλευρά προκαλεί η σκληρή στάση του Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε , ο οποίος εξακολουθεί να εμφανίζεται απαισιόδοξος περί συμφωνίας τη Δευτέρα, τη στιγμή που τα μηνύματα που έρχονται από Βρυξέλλες και Παρίσι είναι αρκετά θετικά.
Το κλίμα θα επιχειρήσει να αλλάξει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος θα συναντήσει το Γερμανό τσάρο της Οικονομίας πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όσο για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, μετά την κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιούνκερ φαίνεται πως υπάρχει ένα κοινός τόπος σε κάποια σημεία, ενώ τα υπόλοιπα  «αγκάθια» παραπέμπονται για αργότερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στη Ελλάδα οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια έχουν επικεντρωθεί για πολύ αργότερα και αφορούν το 2020 και μετά, ενώ δεν επηρεάζουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Στη συνολική συμφωνία μετατίθεται και το θέμα του χρέους, ενώ παραμένουν οι αποστάσεις σε βασικά εργασιακά θέματα.
Σκληρό φέρεται να είναι το μπρα ντε φερ που παίζεται στο θέμα του ΦΠΑ. Η λύση του ενιαίου ΦΠΑ, του οποίου το ύψος δεν έχει καθοριστεί ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί τελικά να αποτρέψει την επιμονή που είχαν εμφανίσει οι δανειστές στο θέμα της κατάργησης της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά.
Η ώρα του πρωθυπουργού
Την ώρα του πρωθυπουργού, η οποία είχε ατονήσει τη προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, εγκαινιάζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή όπου στις 10.00 θα κληθεί να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρου Θεοδωράκη και του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου.
Η πρώτη ερώτηση αφορά τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της παιδείας και η δεύτερη σε θέματα διαπλοκής.
Υπενθυμίζεται πως ερωτήσεις έχουν κατατεθεί και για το θέμα της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση να εξηγεί πως θα διεξαχθεί εκτενής συζήτηση στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος αυτής.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs