του Γ. Αγγέλη
Γνωστού όντος ότι ο κ. Τσίπρας διατηρεί συχνή τηλεφωνική επαφή με την Angela Merkel – κατα μέσο όρο δύο φορές την εβδομάδα σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του Capital.gr – η άτυπη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με Hollande-Merkel στην Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα δεν αναμένεται να αλλάξει στο ελάχιστο την πορεία των εξελίξεων. 
Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες επιμένουν οτι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί σε μία πλατφόρμα ενδιάμεσης συμφωνίας με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και σε τεχνικό επίπεδο το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου. 
Το πλαίσιο αυτής της άτυπης προς το παρόν συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο συμπεριλαμβάνει την κανονική μέχρι τότε πληρωμή των δανειακών δόσεων προς το ΔΝΤ και ειδικά  της δόσης των 298,6 εκ. ευρώ που λήγει στις 5 Ιουνίου. 
Τα χρήματα σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Capital.gr βρίσκονται ήδη στην θέση τους εν αναμονή της αποπληρωμής, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης.
Για τις διαδικασίες αυτές άλλωστε είναι απολύτως ενήμερος ο Draghi, η στάση του οποίου - αν και εκ θέσεως επιφυλακτική – θα παραμείνει η ίδια, δηλαδή θα συνεχίσει να κρατά “σφικτή” αλλά ανοικτή την χρηματοδότηση μέσω ELA μέχρι την επιβεβαίωση της επίτευξης της ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει και την ρύθμιση της αποπληρωμής των δανείων της ΕΚΤ Ιούλιο και Αύγουστο. 
“Εγγύηση”, σύμφωνα με τους ίδιους διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, της πορείας των διαδικασιών αυτών αποτελεί η δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού να κλείσει η ενδιάμεση συμφωνία με υποχωρήσεις σε δύσκολα σημεία των περιβόητων “κόκκινων γραμμών”. Αυτά τα σημεία έχουν κυρίως πολιτικό και κατά δεύτερο λόγο οικονομικό χαρακτήρα και επηρεάζουν άμεσα τα όρια των πολιτικών αντοχών της κυβέρνησης...  
Η ΕΚΤ στο πλαίσιο αυτό χωρίς να διευκολύνει “φανερά” τις διαδικασίες, “δεν πρόκειται να αυξήσει το επίπεδο δυσχέρειας” και σύμφωνα με διαβεβαιώσεις συνομιλητών μελών του Συμβουλίου “θα είναι εξαιρετικά απίθανη η αύξηση του ποσοστού “κουρέματος” της αξίας των τίτλων που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για την παροχή ELA, όσο η προσπάθεια που γίνεται για την επίτευξη συμφωνίας διατηρεί τους τρέχοντες προσανατολισμούς της...”. 
Βέβαια όλα αυτά δεν ισοδυναμούν με μία ...ανθόσπαρτη διαδρομή που θα καταλήξει σε μία βέβαιη συμφωνία. 
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν οτι θα υπάρξουν και νέες στιγμές υψηλής έντασης, έως και κινδύνου να ανατραπεί η ακολουθούμενη διαδρομή, καθώς “δεν είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι της ίδιας άποψης για το αν η Ευρωζώνη πρέπει να “ανεχθεί” τις πολιτικές αποκλίσεις της Αθήνας και να επιτρέψει μία συμφωνία η οποία θα θέτει πέραν των άλλων και κάποια ερωτηματικά για την στάση της το φθινόπωρο απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση”. 
Πολύ περισσότερο μάλιστα που η στάση απέναντι στην υπόθεση της συμφωνίας με την Ελλάδα έχει πυροδοτήσει σημαντικές “υπόκωφες” αντιθέσεις και συγκρούσεις “παιγνίων” εξουσίας μεταξύ των θεσμών της Ευρωζώνης που εμπλέκουν πρόσωπα όπως ο Schaeuble, ο Juncker, ο Draghi αλλά και άλλες “φιλόδοξες” μορφές όπως αυτή του επικεφαλής του EFSF Regling, ή του “προστατευόμενου” του Schaeuble, Ολλανδού Jeroen Dijsselbloem.  
Παρ' όλα αυτά η συγκυρία φαίνεται οτι ευνοεί, προς το παρόν τουλάχιστον, ισχυρές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας σε δύο με τρεις εβδομάδες, ανεξάρτητα από τα επικοινωνιακά στιγμιότυπα της Συνόδου Κορυφής στην Ρίγα.