Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

«Καμπανάκι» από ΕΚΤ για τα κρατικά Ταμεία

Βαρουφάκης: Ας κάνει ότι θέλει η Ευρώπη! Δεν υπογράφω


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «σφίγγει» όλο και πιο πολύ την στρόφιγγα της ρευστότητας. Τα ταμειακά διαθέσιμα γίνονται «καπνός». Στο Brussels Group συνεδριάζουν … χωρίς να φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και ο Γιάνης Βαρουφάκης καλεί τους εταίρους «να κάνουν ότι θέλουν». «Βλέπει» όμως συμφωνία ως τις αρχές Ιουνίου! Στο «τραπέζι» και εναλλακτικές για ΦΠΑ.
varoufakis1
Του Βαγγέλη Δουράκη
Με την φράση «η έξοδος από το ευρώ είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στο γκρεμό, αλλά δεν θα υπογράψουμε κάτι που δεν βγαίνει. Ας κάνει και η Ευρώπη ό,τι θέλει» ο υπουργός Οικονομικών έδωσε το στίγμα των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, αφήνοντας πάντα πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο της ρήξης.
Δήλωσε όμως ταυτόχρονα «τρομοκρατημένος» από την χρηματοδοτική ασφυξία που «επιβάλλουν» οι θεσμοί και πώς να μην …είναι άλλωστε: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε στις ελληνικές τράπεζες όσα ακριβώς χρειάζονταν για να «βγουν». Η χρηματοδότηση ήταν μόλις 200 εκατ. ευρώ λόγω και των χαμηλών εκροών της περασμένης εβδομάδας. Ο ELA αυξάνεται από τα 80 δισ. στα 80,2 δισ. ευρώ και το «μαξιλαράκι» παρέμεινε στα 3 δισ. ευρώ. Ήταν η μικρότερη αύξηση που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το Φεβρουάριο.
Αποκαλυπτικά ήταν και τα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ για το Δημόσιο Χρέος, αφού εκτός των άλλων δείχνουν πως μπαίνοντας στην τελική (;) φάση της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τους εταίρους έχοντας κυριολεκτικά άδεια ταμεία!
Αν και ήταν προφανής εδώ και καιρό η αδυναμία εκπλήρωσης όλων των υποχρεώσεων του Δημοσίου, τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Στο τέλος του 2014, στον «κουμπαρά» του Δημοσίου βρίσκονταν 2,574 δισ ευρώ και τρεις μήνες αργότερα στον ίδιο «κουμπαρά» είχαν απομείνει μόλις 796,5 εκατ. ευρώ! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι για να μπορέσει το Δημόσιο να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις αλλά και τις εσωτερικές του ανάγκες, τρώει τις «σάρκες» του, μαζεύοντας από όλες τις διαθέσιμες πηγές, τα όποια ταμειακά αποθέματα.
Για να αντιληφθεί κανείς ποια είναι η δυσκολία, αρκεί να αναφέρουμε ότι κάθε μήνα απαιτούνται περίπου 1,6 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις στο Δημόσιο και άλλα 900 εκατ. ευρώ για συντάξεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ αν προσθέσει κανείς και τα απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του Κράτους, ο συνολικός λογαριασμός ανεβαίνει στα 2,8 δισ ευρώ! Με άδειο τον «κουμπαρά», το Δημόσιο ήδη έχει μαζέψει από όλους τους φορείς τα ταμειακά διαθέσιμα, έχει «κόψει» όλες τις ελαστικές πληρωμές- με αποτέλεσμα τα «φέσια» στους ιδιώτες να ξεπερνούν τα 4,5 δισ ευρώ- ενώ αναζητά εναγωνίως έσοδα από έκτακτα φορολογικά μέτρα, όπως η ρύθμιση οφειλών που «τρέχει» και η επικείμενη περαίωση/ αμνηστία.
Με την «σκιά» των άδειων ταμείων να πέφτει «βαριά» πάνω από τις διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών, ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο ΔΣ του ΕΒΕΑ, αποκάλυψε ότι για τον ΦΠΑ υπάρχει όχι μόνο ακόμη ένα σενάριο, αλλά δύο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει plan B και plan C αν δεν τους αρέσει», επιβεβαιώνοντας έτσι το σενάριο πως είχε συζητήσει με τους θεσμούς, πριν αυτοί την απορρίψουν.
Πάντως, ο υπουργός υπεραμύνθηκε και πάλι του διπλού ΦΠΑ προτείνοντας, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν μετρητά, να προβλεφθεί «πέναλτι» 3% επί των νέων συντελεστών 6,5% και 15% που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Δηλαδή αντί να ισχύσει ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων», ένας στο 6,5% και 15% για πληρωμές με κάρτες και άλλος  στο 9,5% και 18% για πληρωμές με μετρητά, ο κύριος Βαρουφάκης περιέγραψε ένα παρεμφερές σύστημα, θεσπίζοντας αντικίνητρα για όσους επιμένουν στις παραδοσιακές μορφές πληρωμών.
Ο υπουργός άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο φορολόγησης κάποιων τραπεζικών συναλλαγών, αποκλείοντας ρητά πάντως αυτές που αφορούν στις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν απέκλεισε και έκτακτο φόρο στις επιχειρήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα για να κλείσει η συμφωνία». Για τη συνολική συμφωνία, προέβλεψε πως θα πρέπει να έχει κλείσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Αρχικώς σχεδιασμός, όπως είπε, ήταν να κλείσει πριν το τετράμηνο αλλά οι θεσμοί ήθελαν πλήρη αξιολόγηση «οπότε πάμε τώρα σε ένα σετ προαπαιτούμενων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος» ενώ στη ταυτόχρονα θα συζητηθεί και το Αναπτυξιακό πακέτο που περιλαμβάνει και λύση για το χρέος.
Όσο για το ρόλο του ΔΝΤ στο μέλλον, τόνισε πως δεν υπάρχει «ιδεολογική δέσμευση» να μην συνεχίσει να παρακολουθεί τη χώρα μας, αλλά ο ίδιος εκτιμά πως «το ΔΝΤ δεν θέλει να παραμείνει».
Όπως είπε, ο Γιάνης Βαρουφάκης και καλύτερα να μην συμμετάσχει για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανατρέχοντας στα γεγονότα του Eurogroup της Λετονίας πριν σχεδόν ένα μήνα και όσα είπε στη New York Times, χαρακτήρισε ψευδείς τις διαρροές που τον αφορούσαν για προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε. Ο υπουργός πήγε ένα βήμα παραπέρα, αφού αντέτεινε πως κανένας δεν σέβεται την εμπιστευτικότητα όλων των επαφών όσο εγώ, κανένας δεν μου έχει πάρει κουβέντα» για όσα γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε επίθεση και στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας πως «πρέπει να ντρέπεται για το σαθρό τρόπο που γίνονταν».
Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και των Περιφερειακών Αεροδρομίων, υποστήριξε ότι «η Κυβέρνηση δεν είναι δογματική», ενώ αναφερόμενος στο θέμα της αποκρατικοποιήσεις του Αστέρα, είπε ότι «εμείς είπαμε στους εταίρους ότι θα σεβαστούμε τις διαδικασίες».
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs