Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Καταμέτρηση δυνάμεων και κινήσεις στο παρά πέντε

Καθοριστικές συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και ίσως Γιούνκερ. «Μία και ενιαία συμφωνία ως το τέλος Μαϊου»... αλλιώς νέα παράταση και θρίλερ. Γιατί έσπασαν οι κοινές συνεδριάσεις κομματικών-κοινοβουλευτικών στελεχών ΣΥΡΙΖΑ. Από τι εξαρτάται η αντοχή της πλειοψηφίας.
Ενα 24ωρο χωρίζει τον Αλέξη Τσίπρα από τις (καθοριστικές...) συναντήσεις που θα έχει με τους Μέρκελ-Ολάντ, ίσως και Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λεττονίας, με στόχο να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος Μαϊου και να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας.
Παρά το φάουλ με τον ΦΠΑ, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ανοίξει ο δρόμος για ένα έκτακτο και άμεσο Eurogroup «που θα κλείσει την αξιολόγηση και θα οδηγήσει στην περίφημη 'αμοιβαία επωφελή συμφωνία'».
Σε μία τέτοια περίπτωση, θα φανεί πολύ σύντομα πόσο «έντιμος» θα είναι ο συμβιβασμός που θα έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση. Και, άρα, πόσο εφικτή θα είναι η ψήφισή της όχι γενικά από τη Βουλή (δηλαδή και από την αντιπολίτευση) αλλά ειδικά από την κυβερνητική πλειοψηφία των 162 βουλευτών.

Συνεδριάσεις κατά μόνας, πλέον

Για τον λόγο αυτόν, η προσοχή του Μαξίμου επικεντρώνεται στους 149 βουλευτές που μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι έσπασε το «σερί» των κοινών συνεδριάσεων Πολιτικής Γραμματείας και προεδρείου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος συσκέφθηκαν χθες για πέντε ώρες στη Βουλή υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τα κομματικά θα συνεδριάσουν σήμερα στην Κουμουνδούρου με «απεσταλμένο» της κυβέρνησης τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
Το αντικείμενο παραμένει το ίδιο: ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για πτυχές της επιδιωκόμενης συμφωνίας. Η τακτική που επελέγη, όμως, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός ρίχνει πλέον το βάρος στην κοινοβουλευτική ομάδα, αφού αυτή θα σηκώσει το βάρος των ψηφοφοριών στη Βουλή που θα κρίνουν, εν πολλοίς, την τύχη της κυβέρνησης.
Οπως έχει σχολιασθεί χαρακτηριστικά άλλωστε, «όσο η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη συμφωνία βαίνει προς το τέλος της τόσο εντείνεται η 'διαπραγμάτευση' με τους κυβερνητικούς βουλευτές για την αποδοχή της» - και την έγκρισή της.

Παρανόηση με... δύο φάσεις

Ενδεικτική της έντασης είναι η... παρανόηση που υπήρξε κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ ο κ.Τσίπρας επισήμανε τη θέση της κυβέρνησης για μία και ενιαία συμφωνία που επιδιώκεται να κλείσει στις επόμενες δύο εβδομάδαες και θα υλοποιηθεί σταδιακά μέχρι τις αρχές φθινοπώρου (σ.σ. όπου θα οριστικοποιηθούν τα ζητήματα χρέους-χρηματοδοτικού κενού-ασφαλιστικού στο σύνολό του), μέλη του οργάνου την ερμήνευσαν ως «συμφωνία σε δύο φάσεις».
Η διαφορά δεν είναι... στους τύπους: στην πρώτη εκδοχή η αξιολόγηση ολοκληρώνεται με την ψήφιση της συμφωνίας στις αρχές Ιουνίου. Στην δεύτερη παρατείνεται για ολόκληρο το καλοκαίρι – και μαζί της η δανειακή σύμβαση που έχει ήδη... παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Μία και ενιαία συμφωνία»

Για τον λόγο αυτό το Μαξίμου κινητοποιήθηκε και, μέσω κύκλων του αργά το βράδυ, διευκρίνισε ότι:
Ενιαία συμφωνία επιθυμεί η κυβέρνηση, γεγονός που έχει κατ' επανάληψη τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. (σ.σ. η υπογράμμιση είναι των «κύκλων»).
Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσειςπροκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα.

Οι βουλευτές σε πρώτο πλάνο

Στελέχη με ρόλο στη Βουλή δεν κρύβουν την αγωνία τους για την έκβαση των ψηφοφοριών, ενώ εντείνονται οι «ζυμώσεις» με τους βουλευτές που έχουν εκφράσει «τουλάχιστον προβληματισμό» για την απόσταση που θα χωρίζει τη συμφωνία από τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος.
Η εκτίμηση παραμένει αισιόδοξη: οι «ενδεχόμενες διαρροές», λένε, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεπεράσουν τον μονοψήφιο αριθμό.
Η προσοχή επικεντρώνεται στους περίπου 25 που εκφράζονται από την (υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη)Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η ίδια δήλωσε δημοσίως την Κυριακή ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό που έχει «πάρει πάνω του» την διαπραγμάτευση, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρεί τον προβληματισμό της για τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο όνομα της αμοιβαία επωφελούς λύσης.

«Υπάρχει ζωή και εκτός ευρώ»;

Οι βουλευτές της Πλατφόρμας τελούν εν αναμονή του κειμένου της συμφωνίας – αν και βουλευτές της δοκιμάζουν την αντοχή...της κυβερνητικής συνοχής: χθες για παράδειγμα ο Στάθης Λεουτσάκος δήλωσε ότι «υπάρχει ζωή και εκτός ευρώ», ενώ το βράδυ μετείχε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν πέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μη βουλευτές (Γιάννης Μηλιός, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Πάνος Λάμπρου, Γιώργος Σαπουνάς) με θέμα «τη σύγκρουση με τους δανειστές», τη μη πληρωμή των υποχρεώσεων στο εξωτερικό και την έξοδο από το ευρώ εάν χρειαστεί.
Στην εκδήλωση, μάλιστα, μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο επονομαζόμενος και ... «υπαρχηγός» της Πλατφόρμας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η στάση των βουλευτών της εν λόγω ομάδας θα εξαρτηθεί από το εάν η συμφωνία εγκριθεί ομόφωνα στο υπουργικό συμβούλιο: «εάν την αποδεχτούν οι υπουργοί που εκφράζουν την ομάδα, κυρίως οι Λαφαζάνης-Στρατούλης, θα πράξουν το ίδιο και οι βουλευτές», είναι το επιχείρημα.
Διαφορετικά... όλα ανοικτά.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs