Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η Κομισιόν, το ΔΝΤ και το "κλειδί" της συμφωνίας


Η αποκάλυψη της πρότασης, των προυποθέσεων και του σκεπτικού της που κατ΄ουσία δίνει διέξοδο για «έντιμο συμβιβασμό»
Η Κομισιόν, το ΔΝΤ και το "κλειδί" της συμφωνίας

«Τόσο κοντά» για την Ευρωπαική Επιτροπή όπως αποδεικνύεται από την πρόταση της Κομισιόν που τιτλοφορείται «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» και αποκάλυψε tovima.gr και "τόσο μακριά" για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η συμφωνία με τους εταίρους που θα επιτρέψει να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για το "ελληνικό ζήτημα" μέχρι το φθινόπωρο.

Η αποκάλυψη της πρότασης, των προυποθέσεων και του σκεπτικού της που κατ΄ουσία δίνει διέξοδο για "έντιμο συμβιβασμό" της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους, προκάλεσε αίσθημα ανακούφισης στο εσωτερικό της χώρας, ξάφνιασε το ΔΝΤ για την κριτική που ασκείται σε "απόρρητα" - κατά τα άλλα έγγραφα - της Ευρωπαικής Επιτροπής για τη στάση του και δημιούργησε αναταραχή στο βαθμό που αυτή η πρόταση μπορεί να ανοίγει το δρόμο για ένα διαζύγιο του οργανισμού όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με την Ευρώπη.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο και τα εμπόδια που πρόβαλε μόνιμα και σταθερά το ΔΝΤ κατά την διαπραγμάτευση ακόμη και με την προηγούμενη κυβέρνηση, έδειχνε ότι θέλει να αποχωρήσει από το ελλεηνικό πρόγραμμα.

Ενόψει εξελίξεων για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές οΠόουλ Τόμσεν θα πρέπει να ζητήσει οδηγίες για την περαιτέρω στάση του από την Ουάσιγκτον.

"Αν ισχυει το σχέδιο, θα ειναι αυτοκτονία αν δεν αποδεχθεί η Ελλαδα την προταση της Κομισιόν. Είναι ήπια" είπε στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 Θανάση Τσίτσα στην Ουάσιγκτον αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι που έχουν ειδικευθεί στο ελληνικό ζήτημα, μετά την αποκάλυψη από tovima.gr σχολίαζαν:

-Πολ Μέισον: Υποχωρήσεις για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Πολ Μέισον, του Channel 4, αμέσως μόλις «διέρρευσε» η είδηση του «σημειώματος βοήθειας για την Ελλάδα» έγραψε τη δική του εκτίμηση για ορισμένα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας στο λογαριασμό του στο Twitter:

1. Το ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να το χρηματοδοτήσει (το σχέδιο)

2. Είναι μια μεγάλη «ζαριά» από τον Γιούνκερ.

3. Χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι, αλλά καθυστερεί την αναδιάρθρωση χρέους μέχρι το φθινόπωρο.

4. Διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ - «Οι Έλληνες τον μισούν» παρατηρεί ο Μέισον.

5. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» - Χαλάρωση (σ.σ. στο πρόγραμμα και τους στόχους του) για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ.

6. Δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ χρονικό περιθώριο για το συνταξιοδοτικό και του παραδίδει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, επειδή ο ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) στηρίζει την ελληνική θέση.

7. Η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση στην Ελλάδα σε πέντε δισ. ευρώ τώρα, αλλά ανοίγει και την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα «μισήσει» ορισμένες από τις λεπτομέρειες, αλλά είναι μια μεγάλη ανακούφιση.

8. Εάν ο Σόιμπλε απορρίψει αυτή τη συμφωνία, θα θερωρηθεί ότι «σπρώχνει» την Ελλάδα σε δημοψήφισμα.


Πήτερ Σπήγκελ: Θα έχει την τύχη του σχεδίου Ρεν για την Κύπρο...


Σε άλλο μήκος κύματος ο αρθρογράφος των Financial Times Πήτερ Σπήγκελ ο οποίος έγραψε ότι δεν βλέπει «φως» ούτε σε αυτήν την πρόταση εκ μέρους της Κομισιόν. Μάλιστα προβλέπει πως θα έχει την τύχη αντίστοιχου σχεδίου που είχε παρουσιάσει το ο τότε Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν για την Κύπρο, δηλαδή θα απορριφθεί

Δεν είναι μυστικό, σχολιάζει ο Σπήγκελ σε άρθρο του, ότι η Κομισιόν και ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσπαθούν τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο και μετά να εμπλακούν ενεργά στις διαπραγματεύσεις και να γεφυρώσουν τις τεράστιες διαφορές, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των «σκληρών» εταίρων, του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Επίσης είναι κοινώς γνωστό ότι η απόπειρα αυτή ανάμειξης εκ μέρους του Γιούνκερ δεν έχει τύχει θερμής υποδοχής από τους υπολοίπους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση, οι οποίοι και τώρα κατά τον Σπήγκελ, δηλώνουν «κεραυνοβολημένοι» από το νέο σχέδιο.

Η Κομισιόν, επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, «δεν έχει καλό προηγούμενο με τέτοιου είδους προτάσεις» και θυμίζει την περίπτωση της Κύπρου. Ο τότε Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν είχε επιχειρήσει να συμβιβάσει το ΔΝΤ και το Βερολίνο, χωρίς όμως τελικά να τα καταφέρει και τελικά να αναγκαστεί να δεχτεί αυτό που επέβαλλαν εκείνοι, με την στήριξη της ΕΚΤ.

«Το νέο σχέδιο Γιούνκερ φαίνεται πως θα έχει παρόμοια τύχη. Τελικά, το Eurogroup και το ΔΝΤ, οι δύο οργανισμοί που ουσιαστικά πρέπει να πληρώσουν την χρηματοδότηση οποιουδήποτε προγράμματος, είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τους όρους με τους οποίους η Ελλάδα θα κερδίσει την τόσο απαιτούμενη ρευστότητα» καταλήγει το άρθρο του Πήτερ Σπήγκελ.

Υπάρχουν 18 κράτη μέλη

Ωστόσο, η απόσταση για να φτάσουμε στην τελική συμφωνία είναι μεγάλη. Το κρίσιμο ζήτημα που τελικά μπορεί να αποδεχθεί και το ΔΝΤ είναι το ασφαλιστικό, για το οποίο ευτυχώς η ελληνική πλευρά ανήγγειλε από χθές διά των αρμοδίων υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Στρατούλη ότι θα ανοίξει διάλογος για τη βιωσιμότητα του συστήματος το φθινόπωρο.
Ομως αν υπάρχει συμφωνία ακόμη και σήμερα ή αύριο, πρίν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγα, τότε θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες για να συνταχθούν οι εκθέσεις - ξεχωριστά της Ευρωπαικής Επιτροπής, ξεχωριστά του ΔΝΤ - και οι συνεδριάσεις του Euroworking Group και του Eurogroup προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία.

«Σε αυτές τις συζητήσεις η Κομισιόν δεν είναι μόνη της, υπάρχουν 18 κράτη μέλη - εταίροι τα οποία λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπό όψιν από τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Γιούνκερ. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει η όποια απόφαση να εγκριθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια» τονίζει πηγές των Βρυξελλών αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν "ασυμφωνίες" και "αρρυθμίες" με συγκεκριμένα κράτη μέλη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται και σε απόκλιση που υπάρχει με την Γερμανική πλευρά ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Το έγγραφο

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αννίκα Μπράινχαρντ, μέσω Twitter, και αφού είχαν προηγηθεί αεπαφές και ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του ζητήματος μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Επιτροπής δήλωσε διπλωματικά ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για την πρόταση της ΕΕ σημειώνοντας ότι «Δεν γνωρίζω καμία τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε για μια συνολική συμφωνία. Εχουν γίνει βήματα προόδου έστω και με αργό ρυθμό».
Πηγές των Βρυξελλών, πιό κοντά στους διαπραγματευτές, ανέφεραν ότι το κείμενο είναι στην ουσία ένα προσχέδιο συμφωνίας, σημειώνοντας ότι όντως «κάτι κινείται» στη διαπραγμάτευση.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs