Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Στον λάκκο με τα ισοδύναμα


6.jpg

Με τους δανειστές να ανεβάζουν τώρα στο 2% τον φετινό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, η ύφεση είναι προ των πυλών λόγω των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξή του.




Εγκλωβισμένοι στους στόχους για υψηλά πλεονάσματα θα παραμείνει η Ελλάδα, εφόσον προχωρήσει το σενάριο του 2% για το 2015 που βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές, οι οποίοι πριν από ένα μήνα στο Παρίσι είχαν δείξει κατανόηση για μικρότερο πρωτογενές αποτέλεσμα.
Η συμφωνία που είχε κάνει στη βίλα Σαΐντ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τα αντίστοιχα κλιμάκια των θεσμών προέβλεπε «κούρεμα» του φετινού στόχου στο 1,2% εξαιτίας της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ακόμη και ο στόχος του 1,5% του ΑΕΠ, με τον οποίο προσήλθε η ελληνική πλευρά από την πρώτη κιόλας μέρα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, αποδείχτηκε ανεδαφικός στην πορεία, μετά την αργή πρόοδο που καταγράφεται στις διαβουλεύσεις και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα που πλανάται πάνω από την ελληνική οικονομία.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στην τρόικα ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα κλείσει με υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δισ. ευρώ, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη Ν.Δ. για τη νέα «θηλιά» που ετοιμάζεται να περάσει σε όλα τα νοικοκυριά προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Να σημειωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 έκλεισε τελικά στο 0,3% του ΑΕΠ αντί στόχου για 1,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αυτό οφείλεται στην ισχνή ανάπτυξη που είχε η ελληνική οικονομία την προηγούμενη χρονιά, απόρροια της υψηλής φορολογίας και των εκλογών που μεσολάβησαν και έβαλαν στην «κατάψυξη» την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2% φέτος (3,6 δισ. ευρώ), απαιτείται η λήψη μέτρων τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, καθώς πρέπει να καλυφθεί και η «τρύπα» των 2,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, και ζητά να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Την κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου το μακροοικονομικό περιβάλλον που συνεχίζει να επιδεινώνεται στο εσωτερικό της χώρας, με «νούμερο ένα» πρόβλημα αυτό της ρευστότητας. Ηδη οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τον φετινό στόχο της ανάπτυξης. Το Μεσοπρόθεσμο που έχει θέσει η Αθήνα υπόψη των δανειστών περιλαμβάνει δύο σενάρια, ένα καλό και ένα κακό, για την αύξηση του ΑΕΠ. Το καλό προβλέπει αύξηση 1% το 2015, ενώ το κακό κατεβάζει την ταχύτητα στο 0,8%.
Η αρχική πρόβλεψη, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ήταν για μεγέθυνση της οικονομίας κατά 2,9% φέτος, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνεται υπερβολικά αισιόδοξη.
Ενιαίος ΦΠΑ
Παράλληλα, καλά κρατεί η διελκυστίνδα για τον ΦΠΑ. Ο ενιαίος συντελεστής αυξομειώνεται ανάλογα με τις ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών που… μπαινοβγαίνουν σ’ αυτόν. Η αρχή που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές στη διαπραγμάτευση, είναι ότι ο ενιαίος συντελεστής θα αυξάνεται για κάθε εξαίρεση που ζητάει η κυβέρνηση. Δηλαδή ανάλογα με το δημοσιονομικό βάρος της εξαίρεσης θα αυξάνεται και ο συντελεστής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν χθες στο σενάριο που προβλέπει ενιαίο συντελεστή 17%-18%, υπό την προϋπόθεση ότι θα μεταταχθεί σ’ αυτόν το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών με εξαίρεση τα φάρμακα. Η ελληνική πλευρά επιμένει για ενιαίο συντελεστή 15%-16% με εξαίρεση από αυτόν και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών και κυρίως ορισμένων τροφίμων.
Οι τεχνοκράτες των θεσμών υποστηρίζουν ότι η μείωση κατά 6-7 μονάδες από τον υψηλό συντελεστή 23% έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για αυτούς τους συντελεστές και μάλιστα με εξαιρέσεις. Κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επιμένει για ενιαίο συντελεστή 18%-19%, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι θα προκύψει το επιδιωκόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Με βάση τα προαναφερθέντα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να πάει ο βασικός συντελεστής στο 18%, δηλαδή εκεί που ήταν ώς τον Απρίλιο του 2005. Σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει άμεσα μείωση τιμών σε ακίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα-καλλυντικά, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ρούχα-παπούτσια, τηλεφωνία, τσιγάρα-καπνό, αυτοκίνητα- μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικά-ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λπ.), που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.
Ανατιμήσεις
Τα δύσκολα όμως βρίσκονται στον αντίποδα, καθώς θα πάρουν την… ανηφόρα οι τιμές των τροφίμων, του ηλεκτρικού, του νερού και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης, που σήμερα έχουν συντελεστή 13%. Για να αποφευχθούν επιβάρυνση των φτωχών νοικοκυριών και κύμα ανατιμήσεων με αφορμή τον ΦΠΑ, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για ένταξη βασικών ειδών διατροφής (ψωμί, γάλα, αυγά κ.λπ.) στον μειωμένο συντελεστή. Υπάρχουν μάλιστα και εισηγήσεις για μηδενικό συντελεστή σ’ αυτά τα βασικά είδη του νοικοκυριού, όπως ισχύει στην Ιρλανδία, στη Μάλτα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οσον αφορά τον νέο χαμηλό συντελεστή, εξετάζεται αν υπάρχουν περιθώρια να υπαχθούν σ’ αυτόν ο τουρισμός και ο πολιτισμός, αλλά με μικρές πιθανότητες, αφού αυτομάτως θα υπάρξει πίεση για αύξηση του βασικού συντελεστή σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
Την κυβέρνηση «καίει» ιδιαίτερα το θέμα των νησιών. Επιδιώκει τη διατήρηση των υφιστάμενων εξαιρέσεων και κυρίως την έκπτωση του 30% από τον πολύ χαμηλό συντελεστή (6,5%).
Για καταστροφικές συνέπειες από το ενδεχόμενο ενιαίου συντελεστή κάνει λόγο ο κλάδος της εστίασης με επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Αναφέρει ότι ένα τέτοιο μέτρο «δεν θα πλήξει μόνο τον κλάδο της εστίασης. αλλά και το καταναλωτικό κοινό, το οποίο ήδη βιώνει με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης».
Τονίζει επίσης ότι η εφαρμογή του «δεν θα αποφέρει στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει, της παραβατικότητας και της φοροδιαφυγής, φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί και στην προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ που κατέστρεψε τον κλάδο».

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs