Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Πώς τα δάνεια του Τ.Τ. σκόρπισαν στις... 7 θάλασσες! - Στο εδώλιο οι υπεύθυνοι

Τις διαδρομές του χρήματος μέσω offshore με προορισμούς δεκάδες φορολογικούς παραδείσους καταγράφει το πόρισμα - καταπέλτης του Εισαγγελέα. Τα επιχειρηματικά δάνεια που έφταναν στις τσέπες των μετόχων. Οι αποκαλύψεις και τα ονόματα.
Πώς τα δάνεια του Τ.Τ. σκόρπισαν στις... 7 θάλασσες!
Τις δαιδαλώδεις διαδρομές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από δάνεια που είχε χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επιχειρήσεις προκειμένου να καταλήξουν σε προσωπικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών, να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ακινήτων ή να αναζητούνται επί χρόνια περιγράφει η εισαγγελική πρόταση για την πολύκροτη υπόθεση.
Η πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας Σουκαρά – Κατσικάδη προς το Συμβούλιο Εφετών ξεπερνά τις 1.000 σελίδες περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν κατά την τελευταία δεκαετία όπως οι κ.κ. Δημήτρης ΚοντομηνάςΛαυρέντης ΛαυρεντιάδηςΔημήτρης Μπακατσέλος, η οικογένεια Ευθυμίου της εταιρείας ακινήτων Ektasis Development και η οικογένεια Γριβέα. Περιλαμβάνει, επίσης, δύο πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. τους κ.κ. Αγγελο Φιλιππίδη και Κλεάνθη Παπαδόπουλο, της σημερινής επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασίας Σακελλαρίου καθώς και πολυάριθμων τραπεζικών στελεχών που πέρασαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εταιρείες που είχαν χορηγηθεί τα δάνεια του Τ.Τ. κατέρρευσαν όπως συνέβη στην περίπτωση των Alapis του Λ. Λαυρεντιάδη, της Ektasis Development ή αρκετών εκ των εταιρειών που είχε ιδρύσει η οικογένεια Γριβέα. Η εισαγγελέας αποδίδει στους 40 κατηγορούμενους σειρά κακουργηματικών πράξεων, επί των οποίων θα αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά τα ενδιαφέροντα σημεία της πρότασης αφορούν τις διαδρομές του χρήματος από τα δάνεια που είχε χορηγήσει η τότε διοίκηση.

Μέσω Παναμά σε ακίνητο στο Λονδίνο

Στην πρόταση περιγράφεται, για παράδειγμα πως τμήμα ομολογιακού δανείου, ύψους 21 εκατ. ευρώ, που είχε χορηγήσει το Τ.Τ. στην εταιρεία DEMCO του Δημήτρη Κοντομηνά, έφτασε μέσω ενός πολυσύνθετου δικτύου εταιρειών, σε Κύπρο και Βρετανία, να χρηματοδοτήσει την αγορά ακινήτου στο Λονδίνο που κατά την εισαγγελέα είναι η οικία της κόρης του επιχειρηματία. Ιδιοκτήτης του ακινήτου φέρονταν, με βάση την εισαγγελική πρόταση, η παναμέζικη εταιρεία Honour International SA, η οποία ελέγχονταν από τηνκυπριακή Intercapital Trust Limited δικαιούχος της οποίας είναι ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς. Για να αγοράσει το ακίνητο στο Λονδίνο η Honour International είχε πάρει δάνειο από την Millenium Bank το οποίο φέρεται να αποπλήρωσε με τμήμα του ομολογιακού δανείου που πήρε η DEMCO από το Τ.Τ.
Στην περίπτωση της Alapis, η οποία έλαβε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τον Σεπτέμβριο του 2009 (λίγους μήνες πριν καταρρεύσει) ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ, το ποσό του δανείου κατατέθηκε αρχικά σε λογαριασμό της εταιρείας DALL S.A. στην Millenium και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο λογαριασμό της ίδιας τράπεζας που ανήκε στην Blue Island Properties, η οποία ελέγχονταν κατά 100% από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Σημειώνεται πως μέσω του λογαριασμού της DALL S.A. εμφανίζονται να περνούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ποσά που κατά την εισαγγελέα, η πλευρά Λαυρεντιάδη αποδίδει στο γεγονός πως συμφώνησε να επιστρέψει στον αμερικανικό επενδυτικό οίκο Carlyle τα χρήματα που είχε καταβάλλει ο τελευταίος για την εξαγορά της Νεοχημική. Η τελευταία, επίσης, συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία, είχε ανακοινωθεί πως εξαγοράστηκε από την Carlyle, αλλά στη συνέχεια η συμφωνία ναυάγησε και σε λίγους μήνες κατέρρευσε. 

Η πάλαι ποτέ κραταιά Ektasis και η οικογένεια Ευθυμίου

Μέσω Κύπρου, Βρετανικών Παρθένων Νήσων και άλλων εξωτικών προορισμών η οικογένεια Ευθυμίου, που ήλεγχε την κάποτε κραταιά εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Ektasis Development (που επίσης χρεοκόπησε λίγους μήνες αργότερα), έλαβε από το Τ.Τ. τρία ομολογιακά δάνεια, συνολικού ύψους περί τα 92 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2009. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση «από το δάνειο ύψους 51 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην εταιρία Ektasis Development, τον Απρίλιο του 2009, ποσό 39,16 εκατ. ευρώ, δόθηκε προς εξόφληση παλαιότερου δανείου στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ποσό 11 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε δοθεί ως κεφάλαιο κίνησης, οδηγήθηκε σε λογαριασμό που τηρούσε η εταιρία στην Τράπεζα Πειραιώς και από εκεί ποσό τριών εκατ. ευρώ, στάλθηκε με έμβασμα σε λογαριασμό της εταιρίας στην Κύπρο, ποσό τεσσάρων εκατ. ευρώ, τοποθετήθηκε σε προθεσμιακή κατάθεση και ποσό τεσσάρων εκατ. ευρώ, αναλήφθηκε κυρίως με επιταγές».
Η Ektasis κατέρρευσε λίγους μήνες μετά την ανάληψη του δανείου, αλλά στην εισαγγελική πρόταση αναφέρονται παραδείγματα που δείχνουν πως οι βασικοί μέτοχοι κατάφεραν να αποσπάσουν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως μέσω του δικτύου των υπεράκτιων εταιρειών συνδέονται μεταξύ τους οι δανειοδοτούμενοι του Τ.Τ.
Η Ektasis είχε στην ιδιοκτησίας της τέσσερα αγροτεμάχια, στην θέση Άνω Λάρσο στο Λιβάδι Παρνασσού Αράχοβας. Δύο μήνες πριν το δάνειο των 51 εκατ. ευρώ, στις 3-2-2009, τα ως άνω αγροτεμάχια μεταβιβάζονται από την εταιρία Ektasis και τους Ευάγγελο και Χρήστο Ευθυμίου, στην εταιρία, Oblong ΑΕ, συμφερόντων Αγαθής Χαραλαμπάκη (αδελφής της Μαγδαληνής Ευθυμίου) και Γεωργίου Χαραλαμπάκη (συζύγου της Γεωργίας Καρυοφύλλη, δικηγόρου του Παναγιώτη Ευθυμίου).
Στις 9-3-2009, τα ως άνω αγροτεμάχια μεταβιβάζονται στην εταιρία, Thompron ΕΠΕ, η οποία εμφανίζει την ίδια διεύθυνση, Βουκουρεστίου αρ. 15, Αθήνα, με τις εταιρίες συμφερόντων, Παναγιώτη Ευθυμίου, Aspen & Almond, με διαχειριστή τον Νικόλαο Χάμψα, άμεσο συνεργάτη του Παναγιώτη Ευθυμίου. H  Thompron ΕΠΕ με την σειρά της, ανήκει στις α. PRONAL Κύπρου και β. THOMENAGO MARKETING LTD Κύπρου, ενώ πραγματικοί δικαιούχοι της THOMENAGO MARKETING LTD, είναι οι, Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα.

Αλλαζαν ονόματα εταιρειών σαν τα πουκάμισα

Ο Κ. Γριβέας και η συζυγός του Αν. Βάτσικα εμπλέκονται, κατά το εισαγγελικό πόρισμα σε σειρά υποθέσεων δανειοδότησης από το Τ.Τ. με τα χρήματα να καταλήγουν σε προσωπικούς λογαριασμούς μέσω σειράς υπεράκτιων εταιρειών σε Κύπρο, Βρετανικές Παρθένες Νήσους, κλπ. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούνται πως «συνέστησαν, ατομικά ή από κοινού, εταιρίες και στην Αγγλία, οι περισσότερες από τις οποίες, άλλαξαν επωνυμία, περισσότερες από μία φορές, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη της σύνδεσης των εταιριών αυτών με εκείνες που έλαβαν τα επίμαχα δάνεια από το Τ.Τ.». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρία, «Ε.Ι. Congresses and Communications UK Limited», η οποία προηγουμένως είχε τις επωνυμίες, «C&C London Ltd» και «C&C International London Ltd», οι οποίες παρέπεμπαν ευθέως στην εταιρία, «C&C International Ltd», που ήταν η πιστολήπτρια δανείου 17 εκατ. ευρώ από το Τ.Τ. 
Οι Κυρ. Γριβέας και Αν. Βάτσικα, που ήλεγχαν εταιρείες δημοσίων σχέσεων, οργάνωσης συνεδρίων, κλπ. δεν είχαν λάβει μόνο δάνεια σημαντικού ύψους σε σχέση με την επιφάνεια των επιχειρήσεων τους (όπως επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση), αλλά είχαν δημιουργήσει και κοινή επιχείρηση με το Τ.Τ. την Post Bank Green Institute. Η τελευταία είχε λάβει χρηματοδότηση περί τα 3 εκατ. ευρώ, η μερίδα του λέοντος από την οποία διοχετεύθηκε επίσης προς άλλες εταιρείες συμφερόντων των Γριβέα και Βάτσικα. Η συνολική χρηματοδότηση του Τ.Τ. προς την οικογένεια Γριβέα έφτασε τα 21 εκατ. ευρώ.

Οι συνεργασίες και τα δάνεια

Μεγάλο τμήμα της εισαγγελικής πρότασης καταλαμβάνουν και οι περιπτώσεις συνεργασιών ή δανειοδοτήσεων του Τ.Τ. με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την υπόθεση της Bestline, της κοινής εταιρείας διαχείρισης καρτών που είχε συστήσει το Τ.Τ. με τον όμιλο Κοντομηνά. Το υψηλό τίμημα για την απόκτηση του 50% της Bestline από το Τ.Τ. και η στρατηγική που ακολούθησε η τότε διοίκηση το ζημίωσαν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εισαγγελέα. Σημειώνεται πως ο όμιλος Demco του κ. Κοντομηνά εξασφάλισε το 2013 και θετική διαιτητική απόφαση η οποία υποχρέωνε το Τ.Τ. να καταβάλλει περί τα 34 εκατ. ευρώ για μη τήρηση της συμφωνίας μετόχων.
Ζημιογόνος για το Τ.Τ. ήταν κατά την εισαγγελική πρόταση και η παροχή δανείων σε εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη που χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, και για την αγορά του 49% του γνωστού τουριστικού πρακτορείου Travel Plan από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη το 2009.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs