Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Σακελλαρίδης: Προς μεγάλη συμφωνία εντός 10ημέρου - Απέκλεισε μεταβατική λύση


"Είναι ώριμες οι συνθήκες μέσα στο επόμενο 10ήμερο, μέσα στο Μάιο, να επισφραγιστεί η συμφωνία", τόνισε ο Γ. Σακελλαρίδης, παρουσιάζοντας τις προτάσεις για το ΦΠΑ.
sakellaridis-pros-megali-sumfwnia-entos-10imerou

Στην κατεύθυνση μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τους εταίρους εντός του επόμενου 10ημέρου κινείται η κυβέρνηση. "Είμαστε κοντά, είναι ώριμες οι συνθήκες μέσα στο επόμενο 10ήμερο, μέσα στο Μάιο, να επισφραγιστεί η συμφωνία", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. 
Όπως είπε, η κυβέρνηση συζητά για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι για μια συμφωνία που θα λύνει προσωρινά, για 1-4 μήνες, κάποια προβλήματα. 
   Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως δεν μπήκαν σε τεχνικά ζητήματα, ωστόσο οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας "εξέφρασαν τη βούλησή τους για μια συμφωνία και την προσωπική τους δέσμευση για θετική κατάληξη". Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι παρέπεμψαν για τα τεχνικά ζητήματα στους τρεις θεσμούς. 

Οι ελληνικές προτάσεις για το ΦΠΑ

Για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να μετατραπούν οι συντελεστές απο 6,5%, 13% και 23% σε 7%, 14% και 22%, με πολλά τρόφιμα να μετατάσσονται από το μεσαίο στο χαμηλό συντελεστή, ώστε να υπάρξει "μια θετική αναδιανεμητική επίδραση και ταυτόχρονα μια μεταρρύθμιση με δημοσιονομικό αποτέλεσμα". 
Οι όποιες αλλαγές πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστούν από το Σεπτέμβρη.
Παρά τη σημαντική, όπως είπε, πρόοδο στις διαπραγματεύσεις παραμένουν ανοιχτά ζητήματα όπως αυτό του ΦΠΑ, επικρίνοντας του θεσμούς ότι αντιπροτείνουν αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για την ενέργεια, μειώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

"Όχι" σε παράταση, ερωτηματικά για το ΔΝΤ

Ο κ. Σακελλαρίδης διέψευσε πάντως ότι η ελληνική πλευρά έχει δεχτεί ή έχει καταθέσει αίτημα για παράταση του προγράμματος έως το φθινόπωρο, όπως έγραψε την Πέμπτη ο γερμανικός Τύπος.
Ερωτηθείς για τη στάση ειδικά του ΔΝΤ και αν αυτό θα συμμετάσχει στη διαδικασία, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα και είπε πως η κυβέρνηση έχει καλύψει από την πλευρά της σημαντική απόσταση, αλλά δεν είναι διατεθειμμένη να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές της. “Δεν έχουμε λαϊκή εντολή να επαναλάβουμε το λάθος και να αυξήσουμε το ΦΠΑ, να μειώσουμε τις συντάξεις και να απορρυθμίσουμε περαιτέρω την αγορά εργασίας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

"Θα ψηφιστεί χωρίς πρόβλημα"

Αναφορικά με τον τρόπο που θα έλθει η συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή, δηλαδή αν θα είναι “μια και έξω” ή “σε δόσεις”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως “δε θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία του σταγονόμετρου, αλλά ακόμη είναι νωρίς να το συζητήσουμε”. Δήλωσε πάντως βέβαιος ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί χωρίς προβλήματα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρωτύτερα θα έχει περάσει από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, οι οποίοι “δε θα δεχτούν κάτι που θα εκφεύγει από τη λαϊκή εντολή που έχουν λάβει.
Για το ζήτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και αν “δημιουργείται πρόβλημα”, σημείωσε πως η πρόεδρος της Βουλής έχει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και “ο καθένας προχωράει με βάση του διακριτούς ρόλους που υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής”.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs