Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Οδικό χάρτη για την επίτευξη συμφωνίας καταρτίζει το Eurogroup. Τι ενώνει και τι χωρίζει Αθήνα και εταίρους


Συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 11ης Μαΐου, αναμένεται να καταρτίσουν στο σημερινό, άτυπο Eurogroup της Λετονίας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Γ. Βαρουφάκη
Η απόσταση μεταξύ Αθήνας και εταίρων δείχνει να μικραίνει, μετά και τις χθεσινές επαφές - σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο - του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε για το μεταναστευτικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως πλέον η συμφωνία είναι πιο κοντά από ότι ήταν το προηγούμενο διάστημα.
Τα σημεία σύγκλισης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές αυξάνονται, με στόχο την επίτευξη της συμφωνίας εκείνης που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να επικυρωθεί η πρόοδος των εντατικών διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο τα προηγούμενα 24ωρα, αλλά και να κορυφωθούν οι προσπάθειες για τη γεφύρωση των διαφορών των δύο πλευρών.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης - από κοινού με τον Γ. Βαρουφάκη - θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν τους τρόπους εκείνους που θα επιτρέψουν την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Ο χρόνος άλλωστε πιέζει ασφυκτικά και αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες τόσο από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Mέρκελ, όσο και από τον Γάλλο πρόεδρο, Φ. Ολάντ, να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Υπό το πρίσμα αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ενός νέου, έκτακτου Eurogroup προς τα τέλη Απριλίου, πριν τη διεξαγωγή εκείνου της 11ης Μαΐου.
Οι ζυμώσεις στη Ρίγα της Λετονίας κορυφώθηκαν χθες, παράλληλα και σε ανοιχτή γραμμή με τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Όπως έγινε γνωστό, την παραμονή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, πραγματοποιήθηκαν κρίσιμες συναντήσεις στη Ρίγα, αποκλειστικά για το ελληνικό ζήτημα.
Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM (με τη συμμετοχή μάλιστα του ίδιου του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ).
To παρών έδωσε και το ΔΝΤ, δια του επικεφαλής του στο ευρωπαϊκό τμήμα του οργανισμού, Πολ Τόμσεν.

Που συμφωνούν και που διαφωνούν Ελλάδα - δανειστές

Κατά τις πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν να ζητούν από την Ελλάδα συμφωνία - πακέτο για όλα τα κρίσιμα θέματα, όπως:
- Αύξηση ΦΠΑ, με αυτόματη κατάργηση των εξαιρέσεων στα νησιά.
- Μείωση επικουρικών συντάξεων.
- Μη καταβολή της 13ης σύνταξης.
- Ομαδικές απολύσεις.
Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό παραμένουν το σημαντικότερο σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις και παρά το γεγονός πως η Αθήνα έχει δεσμευθεί για τον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, με αιχμή τις περικοπές των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Στο δημοσιονομικό σκέλος επιβεβαιώνεται η σύγκλιση θέσεων για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% με 1,5% για το 2015.
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η Ελλάδα φαίνεται πως έχει συναινέσει σε μερική εφαρμογή του προγράμματος.
Ειδικότερα, η Αθήνα έχει ζητήσει πλαφόν ενός έτους, για την προώθηση μεγάλων projects (πλην εκείνων που έχουν ήδη ξεκινήσει).
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά ζητά χρονικό περιθώριο ενός έτους για την εφαρμογή μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να έχει χρόνο να τις επεξεργαστεί.
Να σημειωθεί επίσης εδώ πως εντός των ερχόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή, μεταρρύθμιση η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως σε επίπεδο Brussels Group τις προηγούμενες ημέρες.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs