Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Κόλαφος για την Τουρκία η επέτειος της Γενοκτονίας

Κόλαφος για την Τουρκία η επέτειος της ΓενοκτονίαςΣε πολιτικό κόλαφο για την Τουρκία εξελίσσονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων, εκ μέρους της Τουρκίας.
Σε μια εντυπωσιακή κίνηση η Γερμανία αναγνώρισε χθες όχι μόνο την γενοκτονία, αλλά και την συνενοχή της, ως τότε σύμμαχος της Οθωμανικής Τουρκίας.«Η Γαλλία περιμένει να ακούσει άλλες λέξεις από την Τουρκία» για την γενοκτονία των Αρμενίων, δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Γαλλίας από το Ερεβάν. Η Γαλλία «υποκλίνεται» μπροστά στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας και «δε θα ξεχάσει ποτέ» αυτά που υπέστησαν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των σφαγιασθέντων, στο Ερεβάν, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: «Ηρθα να πω στους φίλους μου τους Αρμένιους ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ τις τραγωδίες που πέρασε ο λαός σας».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στο Ερεβάν ότι τίποτα δεν μπορεί «να δικαιολογήσει τις ομαδικές σφαγές». «Σήμερα στεκόμαστε στο πλευρό του Αρμενικού Λαού», δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση πολιτικών, και ηγετών άλλων χωρών. -
Περίπου 20 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Τουρκία, στη διετία 1915-1917. Μεταξύ αυτών η Ρωσία και η Γαλλία. Χθες την αναγνώρισε και η Γερμανία, δια του προέδρου της Γιοακίμ Γκάουκ, «πρέπει επίσης εμείς οι Γερμανοί να κάνουμε τη δική μας εργασία μνήμης», είπε και μίλησε για «συνυπευθυνότητα, ακόμα ενδεχομένως και για συνενοχή της Γερμανίας στη γενοκτονία των Αρμενίων». Εκανε τη δήλωση σε ειδική επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των σφαγών, η οποία έγινε χθες, στο Βερολίνο. Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία χρησιμοποιεί επίσημα το όρο «γενοκτονία», τον οποίον αρνείται κατηγορηματικά η Αγκυρα. Η κίνηση του Γκάουκ είναι μάλλον εξαιρετική, γιατί ενέχει τον κίνδυνο να ψυχρανθούν οι σχέσεις του Βερολίνου με την Τουρκία. Η Γερμανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών, οι οποίοι υπολογίζονται σε τρία εκατομμύρια.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν σήμερα στο Ερεβάν με την κατάθεση ενός στεφάνου λουλουδιών από τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, στο μνημείο για τη γενοκτονία, που έχει στηθεί έξω από το Ερεβάν. Η τελετή άρχισε νωρίς το πρωί, κάτω από ένα γαλάζιο ουρανό, αλλά πολύ απαλή βροχή. Τον Σαρκισιάν ακολούθησαν πολύ διπλωμάτες οι οποίοι κατέθεσαν ο καθένας από ένα κίτρινο τριαντάφυλλο.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs