Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ιταλία: 800 οι νεκροί από το ναυάγιο της Κυριακής εκτιμά ο ΟΗΕ

REUTERS/ANTONIO PARRINELLO



Οκτακόσιοι άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όπως ανακοίνωσαν από την Κατάνια της Ιταλίας εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μετά από συνομιλίες που είχαν με τους επιζώντες.
«Μπορούμε να πούμε ότι 800 άνθρωποι είναι νεκροί», δήλωσε η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της HCR στην Ιταλία, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Φλάβιο Ντι Τζάκομο, επιβεβαίωσε την εκτίμηση αυτή. Οι εκπρόσωποι της HCR και του ΔΟΜ μίλησαν με την πλειονότητα των 27 επιζώντων που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
«Αντιπαραβάλλαμε τις μαρτυρίες, υπήρχαν λίγοι περισσότεροι από 800 άνθρωποι στο πλοίο, ανάμεσά τους παιδιά 10, 12 ετών. Υπήρχαν Σύροι, περίπου 150 Ερυθραίοι, Σομαλοί... Είχαν αναχωρήσει το Σάββατο στις 08:00 από την Τρίπολη» της Λιβύης, ανέφερε η κυρία Σάμι.
Όπως σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ντι Τζάκομο οι επιζώντες προέρχονται από το Μαλί, τη Γκάμπια, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Μπαγκλαντές, ενώ ανάμεσά τους είναι και τέσσερις ανήλικοι. Όλοι οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής της Σικελίας.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, το αλιευτικό που τους μετέφερε ανατράπηκε όταν ότι ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό μετακινήθηκε στη μία του πλευρά καθώς πλησίαζε το πλεούμενο ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο που είχε σπεύσει για να βοηθήσει στη διάσωσή τους.
Το ιταλικό Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι ανέσυρε 24 σορούς, οι οποίες μεταφέρθηκαν χθες το πρωί στη Μάλτα, ενώ δεν έχει επιβεβαιώσει τον απολογισμό τον οποίο δίνουν οι επιζώντες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι συγκαλεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μεθαύριο Πέμπτη για να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως το δράμα των μεταναστών στη Μεσόγειο, έπειτα από μια σειρά ναυαγίων με πάνω από 1.600 νεκρούς από την έναρξη του τρέχοντος έτους.
Συνελήφθησαν δύο επιζώντες του ναυαγίου
Στο μεταξύ οι αρχές της Ιταλίας συνέλαβαν δύο επιζώντες του ναυαγίου σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι είναι διακινητές μεταναστών.
Η ιταλική αστυνομία πήρε καταθέσεις από 27 επιζώντες του ναυαγίου. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελρίο, ο επικεφαλής της εισαγγελίας στην Κατάνια της Σικελίας, ο οποίος διεξάγει έρευνα για ανθρωποκτονία μετά το ναυάγιο, διέταξε να συλληφθούν τα δύο πρόσωπα. Σύμφωνα με στελέχη της εισαγγελίας, πρόκειται για τον καπετάνιο και τον δεύτερο καπετάνιο του μοιραίου πλοίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, http://www.naftemporiki.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs