Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Το δημόσιο ταμείο θα κρίνει τα πάντα


Του Σπύρου Δημητρέλη
Σε όσο καλύτερη κατάσταση βρίσκεται το δημόσιο ταμείο τον Μάιο, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ θα έχει η κυβέρνηση για τον καθορισμό των όρων του νέου δανείου που θα χρειαστεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του καλοκαιριού και των επόμενων ετών.

Με βάση αυτήν την στρατηγική κινούνται στην κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι με την κατ΄ αρχήν συμφωνία του τελευταίου Eurogroup αλλά και με την οριστικοποίηση του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων των επόμενων τεσσάρων μηνών στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν πετύχει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να αφήσουν εκτός συζήτησης την αναγκαιότητα λήψης νέων εισπρακτικών μέτρων ή μέτρων περικοπής δαπανών, όπως μισθών και συντάξεων. Όλα όμως, όπως λένε έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα κριθούν από την πορεία του δημόσιου ταμείου.

Το δημόσιο ταμείο βρίσκεται ήδη στο κόκκινο με την υστέρηση των φορολογικών εσόδων τους πρώτους δυο μήνες του έτους να έχει ξεπεράσει τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ. Η τρύπα πρέπει να κλείσει και γι’ αυτό έχει γίνει ήδη σχεδιασμός. Έχουν ανακοινωθεί βελτιώσεις στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία θεωρείται «νεκρή» στην Καραγιώργη Σερβίας, όπως είναι η άρση κάθε περιορισμού που υπάρχει σε αυτήν καθώς και πρόσθετα κίνητρα για εφάπαξ εξόφληση οφειλών που φθάνουν ακόμη και στη διαγραφή όχι μόνο προσαυξήσεων και προστίμων, αλλά και κύριου φόρου.

Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο θα αναζητήσει έσοδα το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό της «φορολόγησης των πλούσιων» και της «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», με άμεση εκκίνηση των ελέγχων στις λίστες της φοροδιαφυγής αλλά και τη δυνατότητα να κλείσουν οι υποθέσεις φοροδιαφυγής γρήγορα με την καταβολή ποσών κατόπιν οικειοθελούς συμβιβασμού από όσους μπαίνουν στο στόχαστρο του ελέγχου.

Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων. Ετοιμάζονται κινήσεις που θα γίνουν άμεσα, όπως είναι η σήμανση των τσιγάρων και η ιχνηθέτηση των καυσίμων καθώς και εγκατάσταση ειδικών συσκευών ηλεκτρονικού ελέγχου εμπορευμάτων με ακτίνες Χ σε όλα τα τελωνεία.

Το τέταρτο μέτωπο είναι αυτό της φορολογίας των ακινήτων. Ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα επιχειρηθεί να θεσπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν και η είσπραξή του.

Για το 2015 δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα κληθεί να πετύχει ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο στόχος του 3% του ΑΕΠ θεωρείται ήδη παρελθόν, ωστόσο το πόσο χαμηλότερα θα είναι, είναι κάτι ανοικτό. Από την πορεία των φορολογικών εσόδων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και ο στόχος που θα αποφασιστεί. Όσο καλύτερα τα πάνε τα φορολογικά έσοδα τόσο λιγότερο θα είναι και το χρηματοδοτικό κενό που θα κληθούν να καλύψουν οι δανειστές με ένα νέο δάνειο.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs