Ορος, η ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης
Στρασβούργο
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Μ' ένα ιδιαίτερα "σκληρό" ψήφισμά της, χθες, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλιου απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, την Τουρκία με διακοπή της προενταξιακής της χρηματοδότησης από την Ε.Ε., εάν δεν σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται ότι συντελούνται στη χώρα και κυρίως αν δεν θέσει ως προτεραιότητά της την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Με το Ψήφισμα της η Ολομέλεια καταδικάζει τις επιδρομές της αστυνομίας και τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία τον Δεκέμβριο και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να θέσει ως προτεραιότητά της την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι "η ύπαρξη ελεύθερου και πολυφωνικού Τύπου αποτελεί ουσιώδες στοιχείο κάθε δημοκρατικού καθεστώτος".
Ζητείται,ακόμη, να δοθούν "διεξοδικές και διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον των συλληφθέντων", να δοθεί στους συλληφθέντες "πλήρης πρόσβαση στα ενοχοποιητικά στοιχεία και πλήρη δικαιώματα υπεράσπισης", καθώς και να εξασφαλιστεί "η κατάλληλη διαχείριση των υποθέσεων ώστε να μπορεί να αποδειχτεί γρήγορα και αναμφίβολα η αλήθεια ή μη των κατηγοριών".
Στο Ψήφισμα τονίζεται επίσης η ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος με τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στην Τουρκία, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προενταξιακή χρηματοδότηση της από την Ε.Ε.
Σχετικά με τις συντελούμενες μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, οι ευρωβουλευτές, που ενέκριναν το Ψήφισμα δι' ανατάσεως της χειρός, εκφράζουν την ανησυχία τους για την "οπισθοδρόμηση στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ιδίως για την περιοριζόμενη ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στη δημόσια διαμαρτυρία και στα επικριτικά προς αυτήν μέσα ενημέρωσης" και καλεί την τουρκική κυβέρνηση "να αντιμετωπίσει την ελευθερία του Τύπου ως ζήτημα προτεραιότητας και να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό περιβάλλον που θα εγγυάται την πολυφωνία, σε συμμόρφωση προς τα διεθνή πρότυπα".
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Ψήφισμα και για την εξέλιξη της προενταξιακής χρηματοδότησης που λαμβάνει η Τουρκία από την Ε.Ε., στο πλαίσιο των διαδικασιών ένταξης της χώρας στην ΕυρωπαΪκή Ενωση.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι, όπως συμπέρανε το Συμβούλιο στις 16 Δεκεμβρίου 2014, ο Mηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας για την περίοδο 2014-2020 προβλέπει "ενίσχυση της συνοχής μεταξύ της χρηματοδοτικής στήριξης της Ε.Ε. και της συνολικής προόδου που επιτυγχάνεται κατά την εφαρμογή της προενταξιακής στρατηγικής, περιλαμβανομένου του πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών".
Καταλήγοντας, ζητούν να δοθεί περισσότερη προσοχή στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.