Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ κλονίζει την κυβέρνηση


Το σύνθημα «Γιώργο γερά, να πέσει η δεξιά»κυριάρχησε στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου στο Ζάππειο, η οποία ανέδειξε τα συμπτώματα της σήψης από την οποία υποφέρει το ΠΑΣΟΚ. Οι κλακαδόροι που αποδοκίμασαν τον Ευ. Βενιζέλο αντιμετωπίζονται από την Χ. Τρικούπη ως εκφραστές «πολιτικού τζιχαντισμού» (Π. Ρήγας) και αυτό είναι ενδεικτικό του βάθους του εσωκομματικού διχασμού.

Η ρήξη Βενιζέλου - Παπανδρέου είναι οριστική και επισημοποιείται στα γενέθλια σαράντα χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τα γιουχαΐσματα, ενώ ο Φ. Πετσάλνικος ζήτησε σεβασμό στον γραμματέα της ΝΔ Παπαμιμίκο αλλά όχι και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσε - για τους βενιζελικούς - ότι οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων  είχαν τουλάχιστον την ανοχή του παπανδρεΐκού συστήματος.
 
Βενιζέλος και Παπανδρέου θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους χωρίς να είναι σαφές που θα καταλήξουν. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε δικές του πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και αυτές οι πρωτοβουλίες προφανώς δεν αναφέρονται στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που προγραμματίζεται από τη Χ. Τρικούπη για τον Οκτώβριο.
 
Αυτό που αφορά την κυβέρνηση στο σύνολό της είναι ότι η πλευρά Παπανδρέου που έχει επιρροή σε ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ βγαίνει πολύ επιθετικά προς τη ΝΔ, δυναμιτίζοντας τη συνοχή της συγκυβέρνησης. Η αντιδεξιά ρητορεία και το αντιδεξιό ξέσπασμα τη Δευτέρα το βράδυ στο Ζάππειο δημιουργούν εκ των πραγμάτων πολιτικό γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί από το κόμμα του Α. Σαμαρά. Ο Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα δώσει τη δική του απάντηση την Τετάρτη, στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη, σχετικά με το πώς έφτασε το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνά με τη ΝΔ (και τον ΛΑΟΣ σε πρώτη φάση) και αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η μόχλευση γύρω από το ίδιο ζήτημα. Κάπως έτσι, θα ερεθίζεται συνεχώς η ίδια πληγή που πονάει το ΠΑΣΟΚ, πώς έφτασε από το 44% του 2009 στο 8% του 2012 και από την πολιτική κυριαρχία στη μετατροπή του σε «ουρά» του άλλοτε ιστορικού του αντιπάλου, της ΝΔ.
 
Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δείχνουν, θα ενισχύσει την αντιμνημονιακή διάθεση στελεχών του και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα από άλλο δρόμο, επειδή η Χ. Τρικούπη θα βάζει διάφορα βέτο που θα δυσκολεύουν τη συνεννόηση με τους πιστωτές για να κερδίσει δημοτικότητα.
 
Από την άλλη, όπως ήδη συζητείται μεταξύ προσώπων που δραστηριοποιούνται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η παρακμή και η κατρακύλα σε λούμπεν καταστάσεις απογοητεύουν και αποθαρρύνουν την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, όση έχει απομείνει εκεί, με αποτέλεσμα να διαγράφεται η προοπτική νέων διαρροών προς κάθε κατεύθυνση.

http://tvxs.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs