Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% από 0,15% μείωσε το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ - Ρίγη ανησυχίας για τον Σούπερ-Μάριο



Στη μείωση του βασικού επιτοκίου χρηματοδότησης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κάνοντας ένα ακόμη βήμα στο στόχο της τόνωσης της ανάπτυξης και της καταπολέμησης του χαμηλού πληθωρισμού.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της, η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% το βασικό της επιτόκιο, από 0,15% που ήταν μέχρι σήμερα. Επίσης, μείωσε το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,20%.

«Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώνονται στο 0,05%, 0,30% και -0,20% αντιστοίχως», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 10 Σεπτεμβρίου 2014.
Η προσοχή στρέφεται πλέον στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε λίγη ώρα ο Μάριο Ντράγκι σχετικά με τα υπόλοιπα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Όπως παρατηρεί η Deutsche Welle, το νομισματικό «οπλοστάσιο» έχει φθάσει στα όριά του και το ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις του κεντρικού ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος αναφορικά με την αγορά τιτλοποιημένων χρεογράφων, ABS (Asset Backed Securities), και κρατικών ομολόγων, καθώς επίσης στις πράξεις χρηματοδότησης των τραπεζών (TLTRO).
http://www.naftemporiki.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΚΤ: Ρίγη ανησυχίας για τον Σούπερ-Μάριο

Ανησυχεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
Το ενδιαφέρον εστιάζεται εκτός από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και στη σύσκεψη της ΕΚΤ και στη συνέντευξη τύπου του προέδρου της Μάριο Ντράγκι που αρχίζει να τα «σπάει» με γερμανική πλευρά και τις πιέσεις στη διαρκή λιτότητα. Αποτυγχάνουν οι συνταγές που μέχρι τώρα υποστήριζε σθεναρά και ο ίδιος, καθώς η ευρωζώνη στροβιλίζεται ξανά στα όρια της ύφεσης με τη... μόλυνση να περνά ξεκάθαρα από την περιφέρεια και στον πυρήνα του ευρώ.
Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι σε φωτογραφία αρχείου. Χθες έλυνε ο ένας, έδενε ο άλλοςΝτάισελμπλουμ και Ντράγκι σε φωτογραφία αρχείου. Χθες έλυνε ο ένας, έδενε ο άλλοςΟ πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ παραμένει πολύ εύθραυστη και άνιση και ότι  οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να δοθεί ώθηση για μια μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή ατζέντα. Για την ελληνική οικονομία ανέφερε πως περιμένει την αξιολόγηση για προσθέσει... καθυσηχαστικά πως «στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη μια πραγματική πρόοδος», ενώ για την Κύπρο ανέφερε πως εφαρμόζει σταθερά το πρόγραμμά της.
Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να κρατήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αμετάβλητα στο 0,15%, 0,40% και ‑0,10% αντιστοίχως.
Αναλυτές εκτιμούν ότι σήμερα ο Μάριο Ντράγκι θα καταθέσει τις προτάσεις του για τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποφασίσει περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου που έχει φθάσει στο ιστορικό χαμηλό της τάξεως του 0,15%. Άλλωστε, μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε παρά συμβολική μόνο σημασία.
Το «νομισματικό οπλοστάσιο» έχει φθάσει στα όριά του και το ενδιαφέρον στρέφεται στις σημερινές ανακοινώσεις του κεντρικού ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος αναφορικά με την αγορά τιτλοποιημένων χρεογράφων, ABS (Asset Backed Securities), και κρατικών ομολόγων, καθώς επίσης στις πράξεις χρηματοδότησης των τραπεζών (TLTRO).
Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ο ενοποιημένος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 52,5 μονάδες (προηγούμενη μέτρηση: 52,8) από 53,8 τον Ιούλιο, καταγράφοντας χαμηλό από το Δεκέμβριο του 2013. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη υποχώρησαν σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο κατά 0,4% (εκτίμηση: -0,3%, Ιούνιος: 0,3%), ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 0,8% (εκτίμηση: 0,9%, Ιούνιος: 1,9%).
Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να ανακοινώσει την εφαρμογή ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης παρά τις επίμονες εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ένα τέτοιο πρόγραμμα, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία το τελευταίο διάστημα στην Ευρωζώνη για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό αλλά και την ενίσχυση των γεωπολιτικών κινδύνων.
Αδιέξοδα
Τον χορό των εικοτολογιών για έναν νέο γύρο αποφάσεων στην κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) άνοιξε ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του στο Jackson Hole των ΗΠΑ, όπου τόνισε πως η ΕΚΤ «θα κάνει χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων» προκειμένου να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών. Αποκλίνοντας από το γραπτό κείμενο της ομιλίας του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, υπερτόνισε τις μειωμένες πληθωριστικές προσδοκίες, τις οποίες θεωρεί προειδοποιητικό μήνυμα.
Οι επικριτές του εντός της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων. Και αυτή τους τη δυσαρέσκεια αναμένεται να εκφράσουν σήμερα στο πλαίσιο της συνεδρίασης. Όπως αναφέρει μερίδα του γερμανικού τύπου, η συνεδρίαση του ΔΣ «θα είναι θυελλώδης», καθώς αναμένεται να εκφραστούν οι διαφωνίες του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο οποίος θεωρεί επικίνδυνη την ποσοτική χαλάρωση μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών, κυρίως εκείνων της νότιας Ευρώπης.
Από την άλλη πλευρά, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει από το ΔΣ μια κατ` αρχήν απόφαση υπέρ ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο επίκεντρο του οποίου θα είναι η αγορά ABS.
To ΔΣ δεν αναμένεται να προσδιορίσει το χρονικό σημείο έναρξης ενός τέτοιου προγράμματος, το οποίο παραμένει διαφιλονικούμενο, καθώς τα ABS θεωρούνται συνυπεύθυνα για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. «Οι τίτλοι αυτοί είναι τόσο αδιαφανείς και το ρίσκο τόσο απρόβλεπτο, που οι επενδυτές δεν θέλουν πλέον ούτε να τα αγγίζουν», επισημαίνει σε ανάλυσή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Φίλιπ Πλίκερτ.
ΕΚΤ έχει επιφορτίσει την Blackrock με την εκπόνηση μελέτης
Ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι και η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΚΤ φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα αγοράς ABS, προσδοκώντας στην τόνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη, μέσω της αύξησης της προσφοράς χρήματος. Το ενδεχόμενο μιας κατ` αρχήν απόφασης υπέρ των ABS ενισχύεται από το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει επιφορτίσει την αμερικανική χρηματοπιστωτική εταιρεία Blackrock με την εκπόνηση μελέτης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος αγοράς αξιογράφων. Κύρια αποστολή της Blackrock είναι ουσιαστικά η αξιολόγηση των κινδύνων, που εγκυμονεί το εν λόγω εγχείρημα.
Όπως παρατηρεί η Λίζα Νινχάους στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung «το αγκαζάρισμα της Blackrock συνιστά μήνυμα προς τον Γενς Βάιντμαν, να πει 'ναι' σε μια κατ' αρχήν απόφαση». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης έχει αρνηθεί μέχρι τώρα δύο φορές να δώσει τη συγκατάθεσή του στα σχέδια της πλειοψηφίας του ΔΣ. Στην πραγματικότητα ο Βάιντμαν διστάζει, επειδή θέλει να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου αγοράς των ABS.
 «Έχει γίνει ευρέως σχεδόν αποδεκτό πλέον στην ΕΚΤ ότι η οικονομία της ευρωζώνης, συνολικά, πάσχει από έλλειψη ζήτησης και, ως εκ τούτου, έχει πέσει στην «παγίδα ρευστότητας.» Με την προσοχή στραμμένη στην επιδιόρθωση του τραπεζικού συστήματος και στην επόπτευση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ γενικώς έχει εμφανιστεί πολύ απρόθυμη να παραδεχτεί ότι το συνολικό μίγμα δημοσιονομικής και νομισματικής στρατηγικής είναι πολύ σφιχτό», αναφέρει ανάλυση στην εφημερίδα Financial Times (FT).
Όπως το έθεσε ο Πωλ Κρούγκμαν, δόθηκε περισσότερο βάρος στους φόβους για το υπερβολικό χρέος παρά στους φόβους για την βαθιά ύφεση.
«Η Γαλλία και η Ιταλία μαζί καταλαμβάνουν 36% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, μέγεθος πολύ μεγάλο για να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Ούτε η Γερμανία δεν έχει γλιτώσει από τις νέες υφέσεις σε αυτές τις δύο οικονομίες φέτος το καλοκαίρι και το γερμανικό ΑΕΠ έχει υποβαθμιστεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Οι ρωσικές κυρώσεις έχουν κάποια επίδραση κι αυτές, αλλά η επιβράδυνση στην Γαλλία και την Ιταλία είναι πολύ πιο σημαντικές», προσθέτουν οι FT.
http://www.enet.gr/

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs