Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Putin: Αποσύραμε τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία




Τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία φέρεται να απέσυρε η Ρωσία, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Ωστόσο όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματικός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του ρώσου προέδρου. Το ίδιο ανακοινώθηκε και επίσημα από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

"Λένε ότι οι δυνάμεις μας στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελούν πηγή ανησυχίας. Τα αποσύραμε. Σήμερα δεν βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά σε περιοχές όπου διεξάγουν τις καθιερωμένες ασκήσεις τους για εκπαιδευτικούς λόγους " φέρεται να δήλωσε ο Putin. 

Δεν επιβεβαίωνουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν διαθέτει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ του ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα της από τα σύνορα με την Ουκρανία, αντιδρώντας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Κρεμλίνο.

«Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη μια ουσιαστική απόσυρση» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή των συνόρων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ προς τους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Αρκάνσας και την Καλιφόρνια. «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η αποχώρηση έχει πραγματοποιηθεί», συμπλήρωσε.

Απο την πλευρά του το Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν παρατήρησε καμία αλλαγή στη θέση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, παρά τις διαβεβαιώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί του αντιθέτου.

Όταν ερωτήθηκε αν η Ρωσία ενδέχεται να αποσύρει τα στρατεύματά της χωρίς το Πεντάγωνο να μπορεί να το δει, ο εκπρόσωπός του συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν απάντησε: «Θα το γνωρίζαμε».

«Δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή στη θέση των ρωσικών δυνάμεων. Εδώ και καιρό ζητάμε από τους Ρώσους (. . .) να αποσύρουν τα στρατεύματά τους» από τα ουκρανικά σύνορα, επεσήμανε ο Ουόρεν.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου είναι σε ταύτιση με νωρίτερες δηλώσεις αξιωματικού του ΝΑΤΟ, ο οποίος μιλώντας στο Reuters είπε ότι «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχει αλλάξει η θέση των στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων». 

Στο μεταξύ οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σήμερα για να επεκτείνουν τα νομικά κριτήρια για την επιβολή κυρώσεων εναντίον προσώπων και εταιρειών με στόχο την άσκηση πίεσης στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν διπλωμάτες. 

Η απόφαση, που θα καταστήσει πιο εύκολη την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον ρωσικών εταιρειών, αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Αναβολή του δημοψηφίσματος ζήτησε από τους φιλορώσους ο Putin

Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Didier Burkhalter, ο Putin ζήτησε να αναβληθεί το δημοψήφισμα που έχουν προγραμματίσει στην Ανατολική Ουκρανία φιλορώσοι για την αυτονόμιση της περιοχής στις 11 Μαΐου. Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται πηγές του Interfax οι φιλορώσοι απάντησαν ότι θα εξετάσουν την πρόταση του Ρώσου προέδρου. 

Πάντως ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε επίσης μέσω του εκπροσώπου του ότι το —προγραμματισμένο για την Κυριακή— δημοψήφισμα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να ακυρωθεί, όχι απλώς να αναβληθεί.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, απέρριψε, με τον χαρακτηρισμό «λόγια του αέρα», την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρωσίας προς τους φιλορώσους για την αναβολή του δημοψηφίσματος. «Δεν έχει νόημα να σχολιάζουμε λόγια του αέρα», είπε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax σε επείγον τηλεγράφημά του.

Ο Putin εκτίμησε ότι η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία (έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου) βρίσκεται στη "σωστή κατεύθυνση", τόνισε όμως ότι οι όποιες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προηγηθούν της εθνικής ψηφοφορίας. 

Λίγο πριν τη συνάντησή του πάντως με τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει έναν τρόπο εξόδου από την κρίση στην Ουκρανία. "Γνωρίζω ότι έχετε τις δικές σας προτάσεις, τις δικές σας ιδέες για το πώς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο εξόδου από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (στην Ουκρανία). Η θέση μας είναι επίσης γνωστή», δήλωσε ο Putin, συμπληρώνοντας "Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την κατάταση και να αναζητήσουμε τρόπους εξόδου από αυτή την κρίση". 

Μαριούπολη: Φιλορώσοι ελέγχουν και πάλι το δημαρχείο

Εν τω μεταξύ, νωρίς το μεσημέριξαναπέρασε στα χέρια των φιλορώσων ακτιβιστών το δημαρχείο της Μαριούπολης, το οποίο είχε ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις τα ξημερώματα.



Το δημαρχείο είχε περάσει στα χέρια των κυβερνητικών μετά από "σφοδρή ανταλλαγή πυρών με φιλορώσους ενόπλους στη διάρκεια της νύχτας", σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα ύψωσαν την Ουκρανική σημαία στον ιστό του δημαρχείου.



Αμέσως μετά, σύμφωνα με το BBC άρχισε να συρρέει πλήθος ακτιβιστών, οι οποίοι απαιτούσαν την εκκένωση του χώρου από τις κυβερνητικές δυνάμεις, το οποίο και έγινε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, χωρίς να σημειωθούν ταραχές.

Δείτε καρέ καρέ το δημαρχείο να αλλάζει χέρια και να περνά από τις κυβερνητικές δυνάμεις στον έλεγχο των ανταρτών. 







Πρώτο μέλημα των διαδηλωτών ήταν η υποστολή της Ουκρανικής σημαίας από τον ιστό













Διαβάστε ακόμη:

Foreign Policy: Πως ο Putin αλλάζει τους κανόνες του πολέμου στον 21ο αιώνα 



Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs