Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Η «Νέα Δημοκρατία» γίνεται «Νέα Ελλάδα»

 - Αλλάγή στο brand name της δεξιάς παράταξης με την ελπίδα να μαντρωθεί το κέντρο
apokalypsh-h-nea-dhmokratia-ginetai-nea-ellada

Γράφουν οι Τάκης Χατζής και Γιώργος Τερζής
Σαράντα και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση της Νέας ∆ημοκρατίας, το 1974, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ενδεχόμενο το όνομα του κόμματος να απουσιάζει από τις προσεχείς εθνικές εκλογές μοιάζει πιθανότερο από ποτέ. Και, μάλιστα, με την έγκριση ή έστω την ανοχή του ανιψιού του ιδρυτή.
Η ίδρυση της «Νέας Ελλάδας» από τον Αντώνη Σαμαρά μοιάζει ειλημμένη απόφαση και ο στόχος είναι να αποτελέσει την «ομπρέλα» για το σύνολο των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, ώστε αφενός να αντιμετωπιστεί η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού , αφετέρου δε να δοθεί με καλύτερους όρους η μάχη των εθνικών εκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα λαϊκιστικά σχήματα της ∆εξιάς. Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση Μπαλτάκου συνιστά μείζον πλήγμα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το «ατύχημα» αυτό έρχεται μάλλον να επιταχύνει τις διαδικασίες. Υπό την πίεση της δημοσιότητας, του κυβερνητικού του εταίρου αλλά και των μετριοπαθών της Ν∆, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει στο περιθώριο στελέχη με «γωνίες» στο λόγο τους ή με θετικές, κατά το παρελθόν, αναφορές στη Χρυσή Αυγή και να επιδιώξει το άνοιγμα στον «ορφανό» χώρο του Κέντρου.
Η ιδέα για τη μετεξέλιξη της Νέας ∆ημοκρατίας δεν είναι νέα. Το σκέφτηκε, το σχεδίασε αλλά το εγκατέλειψε ως εγχείρημα ο Κώστας Καραμανλής, αντιμέτωπος με τον όγκο των διοικητικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνταν.  Το επεδίωξε, τουλάχιστον δύο φορές, και ο Αντώνης Σαμαράς. Την πρώτη, το 2010, οι αλλαγές περιορίστηκαν στο νεoτεριστικό, αφαιρετικό νέο έμβλημα του κόμματος. Πέρυσι το καλοκαίρι, η περιπέτεια με το λουκέτο στην ΕΡΤ, ο σφιχτότερος κυβερνητικός εναγκαλισμός με το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα σενάρια που υπέβοσκαν περί αμφισβήτησης του πρωθυπουργού οδήγησαν στην αναστολή του εγχειρήματος που επρόκειτο να ανακοινωθεί κατά το συνέδριο του Ιουνίου.
Ο στόχος, ωστόσο, δεν άλλαξε. Άλλωστε, στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμάται ότι η Νέα ∆ημοκρατία, ως κόμμα-τίτλος, δεν απηχεί περισσότερο από το 12% του εκλογικού σώματος. Τα υπόλοιπα ποσοστά, εκτιμούν, αθροίζονται από την εμβέλεια του ίδιου του πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, εφαλτήριο για τις όποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να αποτελέσουν οι επικείμενες εκλογές. Το ποσοστό που θα εξασφαλίσει η Νέα ∆ημοκρατία και, κυρίως, οι επιδόσεις της Ελιάς θα κρίνουν απολύτως τις εξελίξεις. 
Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί, αυτή την ώρα, να εμφανιστεί ότι τρώει τις σάρκες του κυβερνητικού του εταίρου. Άλλωστε, με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο έχουν διαμορφώσει μία στρατηγική που προϋποθέτει την κοινή τους πορεία μέχρι το τέλος αυτής της κυβέρνησης.
Καθώς, όμως, στο ΠΑΣΟΚ είναι «όλοι εναντίον όλων» και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μοιάζει να καραδοκεί προκειμένου να ελέγξει τις εξελίξεις στο κόμμα, το οποίο ουδέποτε έπαψε να αντιμετωπίζει ως ιδιοκτησία του, και να διεκδικήσει μία ετεροχρονισμένη «δικαίωση» για όσα έγιναν, το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει τα πάντα.Ο χώρος άλλωστε της σημερινής καθημαγμένης από το μνημόνιο και τις αντιπαραθέσεις στελεχών Κεντροαριστεράς μοιάζει να είναι ο προνομιακός σύμμαχος στην προσπάθεια για τη «Νέα Ελλάδα». 

Ποιοι θα στηρίξουν το νέο εγχείρηµα του Αντώνη Σαµαρά

Στελέχη εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ (αλλά πάντως προερχόμενα από το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου) όπως οι Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ανδρέας Λοβέρδος, η φιλελεύθερη πτέρυγα της ∆ΗΜΑΡ αλλά και οι μετριοπαθείς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εμμέσως και ο ίδιος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εφόσον ευδοκιμήσουν οι σχεδιασμοί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρονται να βρίσκονται στο επίκεντρο των σχετικών σεναρίων. Υπάρχουν όμως και στελέχη της Ν∆ που έχουν τοποθετηθεί υπέρ της μετεξέλιξης του κόμματος όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Ευάγγελος Αντώναρος.
Γρίφο αποτελεί ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη, της διεκδικήτριας της ηγεσίας της Ν∆ που επέστρεψε στο κόμμα αφού πρώτα διεγράφη και έφτιαξε το δικό της κόμμα. Τα σενάρια γύρω από το πρόσωπό της πολλά - από την ανάληψη κομβικού υπουργείου, την υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές μέχρι την αξιοποίησή της στη θέση του επιτρόπου. Κανένα σενάριο δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ η πληροφορία ότι τη θέση επιτρόπου στην ΕΕ διεκδικεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιπλέκει τα πράγματα… Τι θα κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη; Θα διεκδικήσει θέση και ρόλο στο νέο σχήμα ή θα παραμείνει στην παλιά Ν∆;   

Ο Καραµανλής και ο Αβραµόπουλος

Στο εγχείρημα βαρύνοντα λόγο έχει, προφανώς, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Μόνον η δική του άρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του σχεδιασμού Σαμαρά καθώς, επί της ουσίας, είναι ο μόνος που θα μπορούσε να αποτρέψει τα στελέχη της Ν∆ από το να ακολουθήσουν. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός –σε πείσμα πολλών– δεν είναι απορριπτικός. Αν και διατηρεί επιφυλάξεις για την επιτυχία του, ο ίδιος άλλωστε γνωρίζει από πρώτο χέρι το αποτέλεσμα του εγχειρήματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή να απορροφήσει την Ένωση Κέντρου όταν τα μεν στελέχη ήρθαν στη Ν∆, οι δε ψηφοφόροι πήγαν στο... ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να στηρίξει το εγχείρημα του διαδόχου του. 
Υπό την προϋπόθεση ότι η Νέα ∆ημοκρατία θα παραμείνει εν ζωή, δηλαδή δεν θα διαλυθεί αλλά τα στελέχη της θα συνδράμουν την προσπάθεια της νέας παράταξης. Έτσι, κόμματα, οργανώσεις, σχηματισμοί αλλά και στελέχη που θα μετέχουν στο νέο σχήμα θα λειτουργούν ως «συνιστώσες» αυτού, όχι με την τυπική έννοια, βέβαια, λόγω και των περιορισμών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Κατά τον κ. Σαμαρά, το τελικό ξεκαθάρισμα των κομματικών μηχανισμών αλλά και η διαμόρφωση της τελικής διοικητικής πυραμίδας του νέου κόμματος μπορεί να γίνει σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή μετεκλογικά.
Έγκριση υπάρχει ή θα υπάρξει και εκ μέρους του ∆ημήτρη Αβραμόπουλου. Άλλωστε, ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της Ν∆ είναι που έχει τα «δικαιώματα» επί του τίτλου «Νέα Ελλάδα», τον οποίο και είχε κατοχυρώσει για εφημερίδα (σ.σ.: που ο ίδιος κυκλοφορούσε στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στην Α΄ Αθήνας) και για πολιτικό σχηματισμό. Εικάζεται, πάντως, ότι επ’ ουδενί δεν θα έχανε την ευκαιρία να είναι ο... νονός του νέου σχήματος. 


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/349381/apokalypsh-h-nea-dhmokratia-ginetai-nea-ellada#ixzz316Rl3hlQ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs