Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Προεκλογικές παροχές σε ευνοημένους!

ΠΑΓΩΜΑ ΔΟΣΕΩΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ


Το πάρτι των προεκλογικών υποσχέσεων, των διευκολύνσεων και των βοηθημάτων συνεχίζεται χωρίς διακοπή. Μετά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι θα γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα για μείωση των φόρων και το «φιλοδώρημα» του κοινωνικού μερίσματος, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παγώνει τις δόσεις 17.800 επιχειρήσεων που έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η κατηγορία των δανείων που η κυβέρνηση επέλεξε να δανειοδοτήσει, έχει αμαρτωλό παρελθόν και πλέον θα έχει και πλούσιο μέλλον.
Σύμφωνα με έλεγχο που διενεργήθηκε στα τέλη του 2011 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον οποίο είχε αναλάβει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, το σύστημα παροχής εγγυήσεων «μπάζει» από παντού, ενώ μεταξύ των δανειοληπτών φαίνεται πως υπήρχαν και πολλοί «ευνοημένοι».
Οπως αποκαλύπτει το πόρισμα του κ. Ρακιντζή, το Δημόσιο μπήκε εγγυητής σε δάνεια χωρίς να υπογράφουν τις αποφάσεις οι συναρμόδιοι υπουργοί, ενώ δεν είχαν προηγηθεί οικονομοτεχνικές μελέτες βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στην προεκλογική διευκόλυνση όλων των εγγυημένων δανείων, ασχέτως εάν αυτά δόθηκαν με νόμιμες διαδικασίες.
Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, οι δανειολήπτες εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο δανείων θα μπορούν έως τις 31 Ιουλίου να υποβάλουν αίτηση στις τράπεζες ώστε να «κερδίσουν» την αναστολή καταβολής δόσεων, όπως αυτή γίνεται και για τα υπόλοιπα τραπεζικά δάνεια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:
* Παρέχεται η ευχέρεια σε όσες επιχειρήσεις και όσους επαγγελματίες το επιθυμούν να τύχουν αναστολής καταβολής των χρεολυσίων των οφειλόμενων δόσεων της περιόδου από 31.12.2013 έως 31.12.2014, με μόνη υποχρέωση από μέρους τους την καταβολή του συνόλου των τόκων που θα προκύψουν για το χρονικό διάστημα της αναστολής.
* Τα χρεολύσια των δόσεων, των οποίων η καταβολή αναστέλλεται, προσαυξάνουν αντίστοιχα και αποπληρώνονται μαζί με τις αμέσως επόμενες δόσεις του δανείου, μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, χωρίς επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας του δανείου.
* Οι συμβατικοί τόκοι των δόσεων που αναστέλλονται, καταβάλλονται από τους δανειολήπτες κατά το μέρος που τους βαρύνει, ενώ οι επιπλέον τόκοι που θα προκύψουν, λόγω της ως άνω αναστολής, βαρύνουν εξ ολοκλήρου τους δανειολήπτες. Ολοι οι ανωτέρω τόκοι δεν καλύπτονται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
* Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτών την 31η Ιουλίου. Τα πιστωτικά ιδρύματα ελέγχουν εάν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης και εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτή. Καταληκτική ημερομηνία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων ορίζεται η 30ή Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να δοθεί μια προσωρινή οικονομική ελάφρυνση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύησή του, για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, έτσι ώστε, όντας απαλλαγμένοι από την υποχρέωση καταβολής του χρεολυσίου των προαναφερόμενων δόσεων και εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο πλαίσιο σταθεροποίησης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, να μπορέσουν, σε βάθος χρόνου, να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Πριν βέβαια ξεκινήσουν οι πανηγυρισμοί, μένει να ανακοινωθούν ποιοι είναι αυτοί που θα επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη απόφαση και υπό ποιους όρους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αναμένεται να μείνουν και πάλι εκτός της νέας διευκόλυνσης που παρέχει η κυβέρνηση.


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs