Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Οδηγίες προς ...ψηφοφόρους - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάτε να ψηφίσετε

Δείτε που ψηφίζετε


Πόσους σταυρούς βάζουμε, πότε μπορεί κάποιος να μην ψηφίσει πως θα βγάλουμε άμεσα ταυτότητα και γιατί δεν χρειαζόμαστε πια εκλογικό βιβλιάριο…
ekloges
Ανοίγουν στις 7 το πρωί οι κάλπες και θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 19:00 το απόγευμα.
Σήμερα, οι εκλογές γίνονται για την ανάδειξη δημάρχων, περιφερειαρχών, δημοτικών συμβούλων, περιφερειακών συμβούλων, αντιπεριφερειαρχών, συμβούλων δημοτικής κοινότητας, συμβούλων τοπικής κοινότητας, εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας.
Οι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει να γνωρίζουν πως η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.
Η μη προσέλευση στη διαδικασία, σύμφωνα με τον νόμο, δικαιολογείται μόνο για όσους:
- έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους
- βρίσκονται στο εξωτερικό
- θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ. από το εκλογικό τους τμήμα.
Όσοι έχουν χάσει την ταυτότητά τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Προσοχή. Το …εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί!
Σε σχέση με τους σταυρούς που έχει το δικαίωμα να βάλει κάθε εκλογέας ισχύουν τα παρακάτω:
Οι ψηφοφόροι για το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν στις δημοτικές εκλογές 2014 μπορούν να βάλουν:
- από έναν μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας
- έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου τους.
Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει
- μόνο έναν σταυρό υποψηφίου της εκλογικής του περιφέρειας
- έναν σταυρό σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του δήμου.
Επίσης ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει μέχρι δύο σταυρούς στο ψηφοδέλτιο για το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.
Για τις περιφερειακές εκλογές ισχύουν τα παρακάτω:
Με τη σταυροδοσία, ο πολίτης εκφράζει την προτίµησή του:
- προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρείς (3) περιφερειακοί σύµβουλοι.
- προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύµβουλοι.
- προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι και
- προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι.
Σε όλα τα εκλογικά τμήματα θα είναι αναρτημένες οδηγίες σχετικά με τους σταυρούς που έχουν το δικαίωμα να βάλουν οι εκλογείς, ώστε να περιοριστούν τα άκυρα ψηφοδέλτια.
Τέλος, στον επικεφαλής του κάθε συνδυασμού δεν μπαίνει σταυρός.
Αν κάποιος μπερδευτεί και σταυρώσει και τον υποψήφιο Δήμαρχο, το ψηφοδέλτιο θα θεωρηθεί έγκυρο.
Τα πρώτα αποτελέσματα
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η πρώτη ασφαλής στατιστική εκτίμηση θα είναι στις 23:00.
Οι λόγοι της αργότερης ασφαλούς εκτίμησης φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές είναι, σύμφωνα με την Singular Logic, αφενός ότι «κατεβαίνουν» 10% περισσότεροι συνδυασμοί συγκριτικά με το 2010, αφετέρου ότι λειτουργούν 10% λιγότερα εκλογικά τμήματα, άρα αυξάνεται ο αριθμός των ψήφων που καταμετρούνται. Επιπλέον, παρουσιάζεται διπλάσιος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με το 2010.
Εξακόσιοι είκοσι έξι συνδυασμοί από τους συνολικά 1.441 που παίρνουν μέρος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι κοινοί με το 2010.
Οι εκτιμήσεις γίνονται από το 20% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή 4.900 τμήματα από τις 13 περιφέρειες της χώρας και τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο).
Ανοιχτά τα γραφεία για έκδοση ταυτοτήτων και την ημέρα των εκλογών
Τα γραφεία ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά σήμερα, από τις 7:00 έως τις 19:00.
Όπως επισημαίνεται από την αστυνομία, σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης ή αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, η έκδοση θα γίνεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Για την έκδοση δελτίου ταυτότητας, το οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης αποκτά για πρώτη φορά, μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει, από τα γραφεία ταυτοτήτων στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίαςwww.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη- Δικαιολογητικά.
Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους γραφείων ταυτοτήτων των υπηρεσιών ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Μάθε που ψηφίζεις»
Μια ειδική εφαρμογή του υπουργείο Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου. Πληκτρολογώντας ο εκλογέας στην ειδική φόρμα το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, το όνομα μητέρας και το  έτος γέννησης του μπορεί να δει που ψηφίζει στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές αλλά και στις Ευρωεκλογές.
Δείτε που ψηφίζετε πατώντας  εδώ
Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους καταλόγους, απευθυνθείτε στο Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, οι εκλογείς κάθε εκλογικού διαμερίσματος κατανέμονται αλφαβητικά σε εκλογικά τμήματα. Το πλήθος των εκλογέων κάθε εκλογικού τμήματος, καθορίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs