Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Τραπεζίτες μαφιόζοι

«ΛΗΣΤΕΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ» ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ Ο Π. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Τα κόλπα της μαφίας είχαν ξεσηκώσει ευυπόληπτοι τραπεζίτες μας, μετατρέποντας τραπεζικά ιδρύματα στη χώρα μας σε κέντρα απόλυτης αδιαφάνειας και διαφθοράς. Τα στοιχεία που παρέθεσε ο επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα του «βρόμικου» χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης άφησαν εμβρόντητους τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
«Επρόκειτο για μια καταλήστευση των τραπεζών εκ των έσω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης, εντάσσοντας στο σχετικό κατάλογο πέντε τράπεζες.
Πρόκειται για τις Proton Bank, FBB, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα της Πελοποννήσου και την Τράπεζα της Χαλκίδας.
«Εδώ έχουμε να κάνουμε με στελέχη τραπεζών. Δεν έχουν μάσκα διαρρήκτη αλλά off shore εταιρείες. Εχουμε ένα καινούργιο μοντέλο εγκληματιών που δεν είναι του περιθωρίου, αλλά αντίθετα έχει κάνει πολύ καλές σπουδές» υπογράμμισε ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Το πρωτοσέλιδο της «Ε», 30/7/2011, με το ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου που αποκάλυψε την υπεξαίρεση στην Proton Bank Το πρωτοσέλιδο της «Ε», 30/7/2011, με το ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου που αποκάλυψε την υπεξαίρεση στην Proton Bank Κατά τον ίδιο, οι προαναφερόμενες τράπεζες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
** Σε αυτές (Proton Bank, FBB, Τράπεζα της Χαλκίδας) που οι εγκληματικές πράξεις έγιναν από μέλη των διοικήσεων ώστε να επωφεληθούν οικονομικά οι ίδιοι. Παρίσταναν ότι έδιναν δάνεια είτε σε εταιρείες που ήταν όμως δικές τους και τα χρήματα κατέληγαν τελικά σε off shore είτε τα χρήματα κατέληγαν απευθείας σε δικούς τους λογαριασμούς.
** Σε αυτές (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα της Πελοποννήσου) που τα χρήματα χορηγήθηκαν σε επιχειρηματίες. Τα δάνεια όμως δεν επιστράφηκαν ποτέ.
Ο κ. Νικολούδης δεν έκρυψε ότι οι ενέργειες αυτές αντιστοιχούσαν σε εγκληματική δραστηριότητα, ενώ στην περίπτωση της Proton Bank επικαλούμενος και το πόρισμα του εισαγγελέα έκανε λόγο για εγκληματική οργάνωση: «Υπήρχε ένας ιθύνων νους και οι άλλοι ήταν από κάτω» είπε, αναλύοντας τη δομή της οργάνωσης.
Ο τρόπος δράσης τους καταδεικνύει μια απολύτως μεθοδευμένη δράση. Είχαν τη συνδρομή νομικών επιτελείων. Ο όλος σχεδιασμός επεδίωκε να εμφανίσει ότι κάποιοι πήραν δάνεια και η κατάσταση τα έφερε έτσι με αποτέλεσμα να πτωχεύσουν. Ωστόσο κάθε άλλο παρά έτσι ήταν, αφού όποιος έπαιρνε δάνειο το πρώτο που έκανε ήταν να αποκρύψει την περιουσία του. «Αυτό ακριβώς δείχνει ότι ουδέποτε είχαν τη διάθεση να επιστρέψουν τα δάνεια που πήραν. Επρόκειτο για μια καταλήστευση των τραπεζών εκ των έσω» κατέληξε ο κ. Νικολούδης.
Οσο για τις τακτικές που εφάρμοζαν οι διοικήσεις των τραπεζών για να «χαθούν» τα ποσά... «επρόκειτο για ένα λαβύρινθο. Υπήρξε διοικητής τράπεζας που είχε 150 off shore εταιρείες» είπε ο επικεφαλής της αρχής.
Ο ίδιος, τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει στη Βουλή -σχετικό αίτημα υπέβαλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου- τα στοιχεία των κρατικών λειτουργών οι οποίοι εντοπίστηκαν με εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν.

Οι πρώην «υπεράνω υποψίας»

Τρία από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα, που έφεραν πρώην προέδρους τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και σημαντικούς επιχειρηματίες αντιμέτωπους με κακουργηματικές πράξεις, βρίσκονται αυτή την περίοδο στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Αν και η κάθε υπόθεση είναι διαφορετική, στο σύνολό τους -κατά την κατηγορία- αφορούν σε επισφαλή δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις.
Proton Bank
Ενα βήμα πριν απ' την ακροαματική διαδικασία είναι η υπόθεση της τράπεζας Proton, καθώς πριν από μερικές εβδομάδες ο εισαγγελέας Εφετών Παν. Καψιμάλης εισηγήθηκε πως 29 κατηγορούμενοι πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο για κακουργήματα.
Μεταξύ αυτών και ο βασικός κατηγορούμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, για τον οποίο προτάθηκε η καταβολή ποσού-ρεκόρ για τα δικαστικά χρονικά, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποφυλακιστεί.
Τον Ιούλιο του 2011, η υπόθεση, που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, αποκαλύφθηκε πρώτη φορά με δημοσίευμα της Αριστέας Μπουγάτσου στην «Ε». Συνολικά 48 κατηγορούμενοι παρήλασαν από το ανακριτικό γραφείο, αντιμέτωποι κατά περίσταση με τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της υπεξαίρεσης και άλλα, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπολογίζεται πως τα δάνεια που χορηγήθηκαν, την περίοδο που ο Λ. Λαυρεντιάδης διετέλεσε πρόεδρος του δ.σ. της Proton Bank, ζημίωσαν το Δημόσιο κατά 900 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά εμφανίζονται να κατέληξαν σε λογαριασμούς του προφυλακισμένου επιχειρηματία και σε εταιρείες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντός του.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου 2014 κινούνται οι διαδικασίες για την εκτέλεση επτά ενταλμάτων σύλληψης, μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Δύο μήνες αργότερα, η «μπόρα» έχει περάσει και χωρίς να έχει προφυλακιστεί κάποιος από τους κατηγορούμενους. Ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Δημ. Κοντομηνάς και ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. Αγγελος Φιλιππίδης, ενώ ακόμη δεν έχουν εκδοθεί από το Λονδίνο οι Γριβέας και Βάτσικα. Ο δρόμος της ανάκρισης φαίνεται πάντως να είναι σχετικά μακρύς, αφού οι εμπλεκόμενοι ξεπερνούν τους 30.
Στο εισαγγελικό πόρισμα γίνεται λόγος για επισφαλή δάνεια περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν δίχως τις απαραίτητες εγγυήσεις μέσα σε μια πενταετία από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επιχειρηματίες.
FBB
Ενα δάνειο ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ, που χορήγησε η τράπεζα FBB, όταν πρόεδρός της ήταν ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης, οδήγησε τον τελευταίο ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς, Ρέας Κατσίβελη.
Η πολύωρη απολογία του, το περασμένο καλοκαίρι, για κακουργηματική υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, είχε ως αποτέλεσμα την προφυλάκισή του, παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατέθεσε το ποσό των 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, όσα δηλαδή φέρονται ότι υπεξαιρέθηκαν από την τράπεζα, συν τους τόκους και τα έξοδα.
Από τότε μέχρι σήμερα, ο Βίκτωρ Ρέστης έχει αποφυλακιστεί, ενώ τα δάνεια, που εξετάζεται ότι κατέληξαν σε εταιρείες συμφερόντων ή επιρροής του ιδίου, αυξήθηκαν. Λίγο καιρό πριν αποφασιστεί η αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του επιχειρηματία με περιοριστικούς όρους, οι δύο συγκατηγορούμενοί του, Αναστ. Πάλλης και Δημ. Καλλιμάνης, στους οποίους επιρρίπτει την ευθύνη για την εμπλοκή του, παραδόθηκαν στις αρχές, έπειτα από περίπου τρεις μήνες φυγοδικίας, και προφυλακίστηκαν.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=419192
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs