Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Κινήσεις πανικού από τη Ν.Δ., τα βάζει με την τρόικα



FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros
O Σαμαράς διαμηνύει ότι δεν υποχωρεί αναφορικά με το μέρισμα από το «πλεόνασμα», ενώ μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο συντριβής, στελέχη της Ν.Δ. επιτίθενται στην τρόικα, την ώρα που έχει διαμηνυθεί ότι ώς την Κυριακή η κυβέρνηση πρέπει να πει «ναι» σε όλα
Στην απόφαση για διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες φέρεται πως επιμένει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η τρόικα χθες Τρίτη έβαλε «φρενο» στη διανομή του πλεονάσματος του 2013, με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να αποκαλύπτει ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική» στο σημερινό της φύλλο, το ίδιο στέλεχος ανέφερε επίσης πως ένα μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, που σημαίνει ότι συρρικνώνεται περαιτέρω το «κοινωνικό μέρισμα».

Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, οι ελεγκτές κατέστησαν σαφές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα διανείμει η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014.

Σαφές, κατά το vima.gr, μήνυμα στην τρόικα στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υποχωρεί από την αρχική του εξαγγελία ότι θα διανεμηθεί τμήμα του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος.
Σε μια χρονική στιγμή που η τρόικα απαιτεί συμφωνία έως την προσεχή Κυριακή, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, εμφανίζεται ανυποχώρητος και δεν κάνει πίσω από τα όσα έχει υποσχεθεί σχετικά με την στήριξη κοινωνικών ομάδων που αδικήθηκαν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σημείωνε πως τα επόμενα 24ωρα, μέχρι του τουλάχιστον την Κυριακή, θα είναι διλημματικού χαρακτήρα για την κυβέρνηση.

Διλήμματα που, όπως παραδέχεται, δεν έχουν καμία σχέση με το δίπολο «σύγκρουση» ή «υποχώρηση» στις απαιτήσεις της τρόικας, αλλά με τελικές αποφάσεις, που σίγουρα «εμπεριέχουν και πολιτικό κόστος» και «απαιτούν δύσκολους συμβιβασμούς».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σουρνάρας προσπάθησε χθες, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin, να περιγράψει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση. Η όποια συμφωνία, είπε, θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Για τα δημοσιονομικά ζητήματα, ανοιχτά παραμένουν το θέμα της φορολόγησης υπέρ τρίτων και η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει ότι το προεκλογικό τοπίο στη χώρα μας και η κατάσταση στον έτερο κυβερνητικό πόλο το ΠΑΣΟΚ, είναι πιο «περίπλοκη» από εκείνη των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Τα «παράπονά» του προς το Μαξίμου για «προσωπικές στρατηγικές» υπουργών και υφυπουργών για να «αποφύγουν το πολιτικό κόστος» είναι γνωστά και διατυπωμένα. Ωστόσο λόγω εξελίξεων τα προβλήματα αυτά, το προσεχές διάστημα, όχι μόνο δεν θα λυθούν αλλά θα ενταθούν.
Ο κ. Σαμαράς, εν μέσω ενός ιδιαίτερα φορτισμένου κλίματος όπου κυριαρχούν φήμες και σενάρια περί δήθεν «τελεσιγράφου» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, διεμήνυσε το πρωί της Τετάρτης, μέσω στενών του συνεργατών, ότι το μεγαλύτερο τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος θα δοθεί, σε πρώτη φάση, σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν από το μνημόνιο. Και όπως έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή στο «Βήμα» η διανομή του ποσό που θα προκύψει είναι απόφαση καθαρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, είναι σαφές από το πρωθυπουργικό επιτελείο ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις της τρόικας και να κατατεθούν στην παρούσα φάση και αφού δεν έχει προηγηθεί εξαντλητική διαπραγμάτευση, κρίσιμες διατάξεις σε νομοσχέδιο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σταθερή η άποψη ότι στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα 73 ημέρες πριν από την 25η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορούν να συζητήσουν θέματα που εμπεριέχουν υψηλό πολιτικό κόστος.

Τη σύγχιση που επικρατεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, όσο μάλιστα η χώρα βαδίζει πρός τις ευρωεκλογές, αποτυπώνει η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Πουπάκη, σημειώνει δημοσίευμα του vima.gr.
Την ώρα που στην Αθήνα η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία με την τρόικα επί των προαπαιτουμένων του μνημονίου ώστε να απελευθερωθούν οι δόσεις της βοήθειας (άνω των 10,4 δισ. ευρώ) που εκκρεμούν στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Πουπάκης κατακεράυνωσε την τρόικα λέγοντας "η Τρόικα διέλυσε το κράτος πρόνοιας, γενίκευσε την ανεργία, οδήγησε σε ύφεση και κατάρρευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων διογκώνοντας την ακραία φτώχεια σε σημείο κοινωνικής εξαθλίωσης".
Θύμισε δηλαδή την αντιμνημονιακή γραμμή της εποχής που η ΝΔ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Nαυτεμπορική», vima.gr)
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs