Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Οι προσεισμοί στο πολιτικό σκηνικό και η επόμενη μέρα των εκλογών

Προσεισμικές κινήσεις που προειδοποιούν για τον μεγάλο σεισμό που θα ακολουθήσει της κάλπης του Μαΐου αποτελούν οι ανεξαρτητοποιήσεις και δύο ακόμα βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών για το κόμμα του Πάνου Καμμένου στους πέντε. 


Π. Καμμένος: Οι παρακρατικοί της κυβέρνησης πιέζουν με το ΣΔΟΕ

Όπως όλα δείχνουν τόσο ο κ. Γιοβανόπουλος και η κυρία Γιαταγάνα, όσο και ο κ. Νταβρής που φέρεται να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τους δύο συναδέλφους του που ανεξαρτητοποιήθηκαν ανήμερα της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου (ασχέτως αν η ανακοίνωση έγινε χθες) αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα λάβουν και τις οριστικές αποφάσεις για το χώρο στον οποίο θα συνεχίσουν να πολιτεύονται. Ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα λάβουν, οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου. 

Την ίδια στιγμή, όπως έγραψε η Realnews την περασμένη Κυριακή, ο αναμενόμενος περαιτέρω κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού, που θα προκαλέσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δημιουργεί ήδη κινήσεις και στρατηγικές στο εσωτερικό των κομμάτων.

-Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να επανέλθει πρωταγωνιστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, είτε ιδρύοντας κίνηση, είτε επιχειρώντας να επαναδιεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ. 

Η εκτίμηση είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ποσοστό πάνω από 5% δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη Χαριλάου Τρικούπη, συνεπώς η επικρατέστερη εκδοχή είναι η ίδρυση κίνησης από τον πρώην πρωθυπουργό. 

Ενδιαφέρον δε εμφανίζει εάν οι «παπανδρεϊκοί» θα ψηφίσουν ή όχι «Ελιά» στις ευρωεκλογές ή θα κατευθύνουν τις ψήφους τους προς άλλες κινήσεις, κυρίως προς τη ΔΗΜΑΡ, όπου μεταξύ άλλων είναι υποψήφια ευρωβουλευτής η Μαριλένα Κοππά. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα το βράδυ ο Φώτης Κουβέλης παρουσιάζει τη διακήρυξη και τους στόχους της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτικής Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. 

Ομιλητές θα είναι, πέραν του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, η πρώην επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και το στέλεχος της Π-80 Γιάννης Τσαμουργκέλης. 

Αύριο ο Φώτης Κουβέλης θα μιλήσει στα Γιάννενα, έχοντας δίπλα του στο βήμα, επίσης ως ομιλητή, τον πρώην υπουργό Πάνο Μπεγλίτη. 

Είναι σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ προσβλέπει στους παπανδρεϊκούς ψήφους, πολύ περισσότερο που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επέτρεψε σε στελέχη του, όπως ο Γιώργος Πεταλωτής και ο Παύλος Γερουλάνος, να συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς. 

-Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει πλήρης κατακερματισμός και πολλές ομαδοποιήσεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όμως, δύσκολα θα αποχωρήσει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και δύσκολα θα βρεθεί πρόσωπο που θα τον αμφισβητήσει με επιτυχία, από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται προβληματισμένη αν πρέπει να κινηθεί. 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πάντως, φέρεται αποφασισμένος να θέσει θέμα ηγεσίας σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος μεθοδεύει ανανέωση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εθνικές εκλογές.

-Ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την αριστερά και τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φ. Κουβέλης θα τοποθετήσει το κόμμα του πιο καθαρά «στο ρεύμα της αλλαγής», θα υιοθετήσει το αίτημα των πρόωρων εκλογών με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ θα τονίσει πως η ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ αποτελεί εχέγγυο ώστε να στραφεί τυχόν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε «ρεαλιστικότερες θέσεις». 

Ωστόσο, η μειοψηφία βρίσκεται σε διαφορετική κατεύθυνση, με αποτέλεσμα μετά τις ευρωεκλογές να διακυβεύεται η ενότητα του κόμματος, ιδίως σε περίπτωση που τα ποσοστά στις 25 Μαΐου δεν είναι ικανοποιητικά. Στην Αγίου Κωνσταντίνου, άλλωστε, όπως και στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς το Ποτάμι φέρεται να τους διεμβολίζει. 

-Αντίστοιχα αναδιατάξεις αναμένεται να συμβούν και στο χώρο της κεντροδεξιάς, με τα κόμματα και τις κινήσεις στο χώρο της «λαϊκής δεξιάς» να δείχνουν ότι χάνουν δυναμική, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης ετοιμάζεται να καλύψει το χώρο που αφήνει η Χρυσή Αυγή, εάν η πτώση των ποσοστών της επιβεβαιωθεί ή εάν τελικά απαγορευτεί η κάθοδός της στις ευρωεκλογές. 

Το εγχείρημα για τη «Νέα Ελλάδα» που φέρεται να προωθεί ο Αντώνης Σαμαράς, είναι άλλωστε για αυτούς μία διέξοδος, με την προϋπόθεση πάντα ότι η ΝΔ θα πάει καλά στις ευρωεκλογές. 


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=309928&catID=1
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs