Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Γερμανικές αποζημιώσεις: ο λαός παίρνει την υπόθεση στα χέρια του!

«Ποιος εσύναξε αυτό το πλήθος, ποιος τους έδωσε το κουράγιο να αψηφήσουν τη γερμανική μπότα και μπροστά της να τραγουδήσουνε τον Εθνικό Υμνο στην εθνεγερτήρια αυτή μέρα;
Ξυλογραφία για τη διαδήλωση της 5ης Μαρτίου του 1943Ξυλογραφία για τη διαδήλωση της 5ης Μαρτίου του 1943Ποιος άλλος από τον ίδιο τον νεκρό Ποιητή και τον ζωντανό Ποιητή!». Αννα Σικελιανού, αναφερόμενη στη μεγαλειώδη λαϊκή συμμετοχή στην κηδεία του Κωστή Παλαμά και τον επικήδειο του Αγγελου Σικελιανού στις 28.2.1943.
Στις 5 Μαρτίου του 1943, ο ελληνικός λαός, με πρωτοπόρο την ΕΠΟΝ κι αψηφώντας την τρομοκρατία του Αξονα, με μία μεγαλειώδη αλλά και με πολλούς νεκρούς διαδήλωση, απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση. Εσωσε έτσι τα παιδιά του από την καταναγκαστική εργασία στη Γερμανία, όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη υποκύψει και τα νιάτα τους έπαιρναν το δρόμο -χωρίς επιστροφή- για τα χιτλερικά στρατόπεδα εργασίας. Μία εθνική και λαϊκή επιτυχία χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης όλης της Ευρώπης.
«Μεταμέλεια»
Από ένα παιχνίδι της τύχης, την ίδια μέρα, 71 χρόνια μετά, στις 5 Μάρτη 2014, πάτησε το πόδι του σε ελληνικό έδαφος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, κομίζοντας μηνύματα «σεβασμού της μνήμης και μεταμέλειας» για τα εγκλήματα του Γ' Ράιχ στην Ελλάδα. Από το μνημείο των μαρτυρικών Λιγκιάδων, 71 χρόνια μετά το επί χρόνια καταδικασμένο στη λήθη Ολοκαύτωμά τους, ο πρώτος πολίτης της Γερμανίας ζήτησε μία καθαρή συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα τρομακτικά εγκλήματα των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής. Θετική η συγγνώμη του αλλά δεν αρκεί! Για να αποδειχθεί ειλικρινής η μεταμέλεια του γερμανικού κράτους και να λάβει το πλήρες της περιεχόμενο απαιτούνται πράξεις! Πράξεις δικαιοσύνης, έμπρακτης αναγνώρισης της θυσίας του ελληνικού λαού και αποκατάστασης των φοβερών δεινών, που υπέστη. Διαφορετικά θα πρόκειται για ένα «πουκάμισο αδειανό», μία ακόμη θεαματική, χωρίς αντίκρισμα, κίνηση, στο πλαίσιο της «διπλωματίας του πένθους και της συγγνώμης» του γερμανικού κράτους, που ως μόνο στόχο έχει τον εξωραϊσμό της εικόνας της Γερμανίας και τον κατευνασμό της οργής των πολιτών για την εκπορευόμενη από το Βερολίνο ευρωπαϊκή πολιτική σκληρής λιτότητας.
Προκλητικοί
Αλήθεια, πόσο ειλικρινής είναι η μεταμέλεια του θύτη όταν δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του εμπράκτως; Πόσο έντιμη είναι η προεδρική «συγγνώμη» όταν η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί συστηματικά να αρνείται να αναλάβει, επί της ουσίας, την ευθύνη της για τα εγκλήματα του Γ' Ράιχ στην Ελλάδα; Πώς, αλήθεια, θα υπερισχύσει το δίκαιο όταν τα θύματα δεν έχουν αποζημιωθεί; Οταν το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο και οι κλαπέντες πολιτιστικοί θησαυροί δεν έχουν επιστραφεί και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει λάβει επανορθώσεις;
Αναμφίβολα, η δυναμική παρουσία της αντιπροσωπείας του Εθνικού Συμβουλίου και των Ενώσεων Θυμάτων υπενθύμισε σε όλους ότι η Γερμανία συνεχίζει προκλητικά να μην εκπληρώνει τις απαράγραπτες υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Ως απάντηση στην προεδρική συγγνώμη, με μια ακαριαία και καλά προετοιμασμένη κίνηση υψηλού συμβολισμού, ανοίξαμε πανό με το σύνθημα «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!». Το ιστορικό χρέος για την έμπρακτη δικαίωση της θυσίας του ελληνικού λαού θέσαμε ευθέως στον Γερμανό πρόεδρο, κατά την εκτός προγράμματος συνάντησή μας, όπου του επιδώσαμε ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου.
Παρά τους πιθανούς σχεδιασμούς για εκτόνωση και στη συνέχεια ενταφιασμό του θέματος, οι προσδοκίες της γερμανικής κυβέρνησης κάθε άλλο παρά εκπληρώθηκαν. Η διεκδίκηση βρίσκεται πλέον στο ζενίθ, η διακομματική επιτροπή της Βουλής συγκροτείται, ο λαός κινητοποιείται και ενημερώνεται, ενώ και μέσα στη Γερμανία διαφαίνονται πλέον ρωγμές στο τείχος της αδιαλλαξίας. Η «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα λήξαν, προσθέτοντας όμως, σε σχέση με τον κ. Γκάουκ, ότι «κάποια πράγματα στη στάση του αφήνουν να εννοηθεί ότι στο θέμα "επανορθώσεις για τους Ελληνες" θέλει τουλάχιστον να προκαλέσει κάποιες σκέψεις στη Γερμανία»...
Αυστηροί κριτές
Από τη σφαγή στο ΔίστομοΑπό τη σφαγή στο ΔίστομοΗ λύτρωση της Γερμανίας από τη μέγκενη του «ηθικού χρέους» της απαιτεί θαρραλέες πράξεις «Δικαιοσύνης και Αποζημίωσης!». Η λύτρωση της Ελλάδας από την τραγωδία της Κατοχής, που οδήγησε στο σημερινό δράμα του ελληνικού λαού, απαιτεί δυναμική, μεθοδική και σθεναρή διεκδίκηση. Με θάρρος, ενότητα και ομοψυχία, μακριά από κομματικά παιχνίδια, ύποπτες μεθοδεύσεις και προσωπικές στρατηγικές. Οι Ενώσεις Θυμάτων, οι μαρτυρικοί δήμοι, η Πανελλήνια Ενωση Δικηγόρων, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, με μπροστάρη τον Μανώλη Γλέζο, συμμετέχουμε ενεργά και στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια διεκδίκησης αλλά και θα είμαστε αυστηροί κριτές οποιασδήποτε παλινωδίας ή ανεύθυνης στάσης.
Η γενναία, άλλωστε, στάση του ελληνικού λαού απέναντι στον Αξονα αποτελεί φάρο αγωνιστικότητας! Και στην υπόθεση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μόνο η παλλαϊκή κινητοποίηση μπορεί να φέρει τη νίκη! Αγωνιζόμαστε κι αισιοδοξούμε!
*Μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs