Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Οι Ουκρανοί θα καταλάβουν τι εστί βερίκοκο - ΔΝΤ:Απαιτεί αύξηση 50% στο φυσικό αέριο - Στα 27 δισ. δολ. το συνολικό πακέτο "βοήθειας"


Το ΔΝΤ απαιτεί αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Η κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για οικιακούς χρήστες κατά περισσότερο από 50% από την 1η Μαΐου και θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις βάσει ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2018.
Η αύξηση αυτή, που δεν θα είναι δημοφιλής στους Ουκρανούς που έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, έγινε βάσει των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται στα τελευταία στάδια των συνομιλιών με το ΔΝΤ με στόχο η Ουκρανία να λάβει δάνειο ύψους 15 με 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σε ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζεται από μια συμφωνία Stand-By (SBA) με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν η επιτελική ομάδα του ΔΝΤ και οι ουκρανικές αρχές.

Η οικονομική υποστήριξη από την ευρύτερη διεθνή κοινότητα η οποία θα ξεκλειδώσει με το πρόγραμμα φτάνει τα 27 δισ. δολ. για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ. Η βοήθεια από το Ταμείο θα διαμορφωθεί μεταξύ 14 δισ. και 18 δισ. δολ. ενώ το ακριβές ποσό θα καθοριστεί όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι διμερείς και πολυμερείς στηρίξεις.

"Η συμφωνία με τις αρχές υπόκεινται στην έγκριση της διοίκησης και του Δ.Σ. Η αξιολόγηση από την Εκτελεστική Επιτροπή αναμένεται τον Απρίλιο, μετά την υιοθέτηση από τις αρχές ενός ισχυρού και ολοκληρωμένου πακέτου από προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία έχουν στόχο να σταθεροποιήσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη", δήλωσε ο Nikolay Gueorguiev, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ουκρανία.

"Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έγιναν μη βιώσιμες το τελευταίο έτος", πρόσθεσε. "Η μέχρι πρότινος συνδεδεμένη και υπερτιμημένη συναλλαγματική ισοτιμία οδήγησε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πάνω από το 9% του ΑΕΠ και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας οδήγησε σε στασιμότητα τις εξαγωγές και το ΑΕΠ. Με σημαντικές εξωτερικές πληρωμές και περιορισμένη πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, τα διεθνή αποθεματικά υποχώρησαν σε κρίσιμα επίπεδα ύψους μόλις δύο μηνών εισαγωγών στις αρχές του 2014. Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση είχε συσσωρεύσει σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το 2013 το έλλειμμα της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz έφτασε σχεδόν το 2% του ΑΕΠ με οδηγό τη ραγδαία αύξηση των πωλήσεων σε τιμές κάτω από το κόστος. Χωρίς την ανάληψη δράστης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού μαζί με αυτό της Naftogaz θα ξεπερνούσαν το 10% του ΑΕΠ το 2014".

Το ΔΝΤ σημειώνει παράλληλα ότι το οικονομικό outlook παραμένει δύσκολο, με την οικονομία να διολισθαίνει και πάλι σε ύφεση, ενώ η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες αποπληρωμές χρέους το 2014 και το 2015 και δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.

Στόχος του προγράμματος, αναφέρει το Ταμείο, είναι η αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και η επαναφορά της χώρας στο δρόμο της υγιούς διακυβέρνησης και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με παράλληλα προστασία των ευάλωτων μελών της κοινωνίας.

Το πρόγραμμα θα εστιάσει σε μεταρρυθμίσεις στους εξής τομείς: νομισματική και συναλλαγματική πολιτική, ο χρηματοοικονομικός τομέας, δημοσιονομικές πολιτικές, ο κλάδος της ενέργειας και διακυβέρνηση, διαφάνεια και επιχειρηματικό κλίμα.

Στη νομισματική πολιτική στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών ενώ την ίδια στιγμή θα διατηρείται μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία.

Οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο θα εστιάσουν στο να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι υγιείς, έχουν επαρκή ρευστότητα και είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Θα εστιάσουν επίσης στην αναβάθμιση του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου και στη διευκόλυνση της εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο.

Η δημοσιονομική πολιτική θα διασφαλίσει τις επείγουσες δαπάνες τους επόμενους μήνες και θα δρομολογήσει τη βαθύτερη προσαρμογή σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η σταθεροποίηση της οικονομίας το 2014 θα γίνει μέσω ενός συνδυασμούς μέτρων στα έσοδα και τις δαπάνες. Συνολικά στόχος του προγράμματος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,5% περίπου του ΑΕΠ μέχρι το 2016.

Οι μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της ενέργειας θα εστιάσουν στο να μειωθεί η επιβάρυνση του κλάδου στα δημοσιονομικά με την προσέλκυση ταυτόχρονα νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.

Θα δρομολογηθούν τέλος μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, την ενδυνάμωση της διαφάνειας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs