Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το ΥΠΟΙΚ αλλάζει δόγμα... λεφτά υπάρχουν



Του Γιάννη Αγγέλη

Τον μήνα Δεκέμβριο οι προβλεπόμενες δόσεις του δανείου προς την Ελλάδα από το EFSF και το ΔΝΤ φθάνουν τα 4,9 δισ. ευρώ και είχαν προγραμματισθεί έτσι, προκειμένου να καλυφθούν αφενός οι προβλεπόμενες ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας (ρευστότητα, ληξιπρόθεσμες οφειλές, κλπ.) και οι πληρωμές των ομολόγων που στο μεταξύ λήγουν.

Μάλιστα μαζί με τις επιστροφές κερδών από τα ομόλογα των κρατικών τραπεζών και τα υπόλοιπα της δόσης του Ιουνίου, ήτοι άλλο ένα δισ. ευρώ, το ύψος των εκκρεμών δόσεων που έχουν προγραμματισθεί για την Ελλάδα από το δάνειο αγγίζει τα 6 περίπου δισ. ευρώ.

Και όμως το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με διευκρινίσεις αρμόδιων στελεχών του, αλλά και του Υπουργού Οικονομικών στηνχθεσινή συνέντευξή του, δεν προσδοκά να εισπράξει παρά μόνο το ένα δισ. ευρώ, αυτό του υπόλοιπου της δόσης του Ιουνίου.

Τα υπόλοιπα, κατά τα λεγόμενά τους, αφορούν το 2014. Και γιατί όχι, κατά πως λένε θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος των κεφαλαίων που θα καλύψουν μαζί με ό,τι έχει μείνει στο ΤΧΣ -περί τα 8,5 δισ. ευρώ αν δεν τα χρειασθούν οι τράπεζες μετά το διπλό stress test- το πακέτο που θα χρησιμοποιηθεί για το περιβόητο χρηματοδοτικό κενό της επόμενης τριετίας.

Το είπε πολύ καθαρά χθες ο κ. Στουρνάρας.

Εξ ου και οι επίμονες αναφορές του Πρωθυπουργού και του Υπ. Οικονομικών στην διάρκεια, αλλά και μετά το τελευταίο ταξίδι στο Βερολίνο, ότι δεν θα χρειασθεί τρίτο δάνειο (για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό).

Θα ήταν ωραία αν πράγματι ήταν έτσι.

Τα 4,9 δισ. ευρώ του δανείου που ήταν προγραμματισμένα να δοθούν τον Δεκέμβριο δεν ήταν αποτέλεσμα της… μεγαθυμίας του EFSF και του ΔΝΤ.

Είχαν να κάνουν με πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας, η οποία ασφυκτιά κάτω από την αδυναμία να δημιουργήσει έσοδα από την παραγωγική διαδικασία ή να καλύψει ανάγκες από την αποταμίευση που έχει απομείνει είτε στις τράπεζες, είτε στα… στρώματα.

Και να πληρώσει δόσεις που λήγουν, όπως αυτές του Ιανουαρίου (11/1/2014) που ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ.

Αντί λοιπόν για τα 4,9 δισ. ευρώ, το ΥΠΟΙΚ προτιμά να δηλώνει "πρωτογενές πλεόνασμα", σφίγγοντας ακόμα περισσότερο την θηλιά στον τομέα εσόδων και δαπανών του δημοσίου και, επειδή ακόμα και έτσι τα λεφτά δεν φτάνουν, δρομολογεί επιπλέον αφαίμαξη -πέραν της φορολογικής- με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Εκδόσεις με τις οποίες απορροφά ό,τι έχει απομείνει από την αποταμίευση ή το αδήλωτο «λίπος» που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι με τον τουρισμό.

Μέσα στον Δεκέμβριο έχουν ήδη δρομολογηθεί δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μία εξάμηνης διάρκειας και άλλη μία τρίμηνης διάρκειας. Όλες με επιτόκιο πάνω από εκείνο των προθεσμιακών καταθέσεων. Πράγμα που σημαίνει ότι θα απορροφήσουν ό,τι υπάρχει από διαθέσιμη ρευστότητα πάνω που κλείνει ο χρόνος και η οικονομία έχει την μεγαλύτερη ανάγκη για ρευστότητα…

Και για την ενημέρωσή μας, το επιτόκιο αυτών των εκδόσεων είναι μιάμιση και παραπάνω φορά το επιτόκιο των 4,9 δισ. ευρώ…

Με άλλα λόγια λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι εκεί που τα βλέπει ο κ. Στουρνάρας. Εκεί και δεν υπάρχουν και δεν φτάνουν.

Και κάνουν το κοινωνικό αδιέξοδο ακόμα μεγαλύτερο, λίγο πριν από τα πιο κρίσιμα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs