Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

H κρίση γίνεται συστημική λένε οι Ευρωπαίοι


Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο, λέει ο Όλι Ρεν.  Δεν πείθονται οι αναλυτές μετά τις παρεμβάσεις του Eurogroup.
Την άποψη ότι η κρίση έχει γίνει συστημική επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. "Το πρόβλημα έχει γίνει συστημικό. Είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση εμπιστοσύνης, σε πλήρη εξέλιξη", υπογράμμισε ο ίδιος.
"Χρειαζόμαστε ένα σημαντικό βήμα προς μια πραγματική οικονομική ένωση, ανάλογη της νομισματικής μας ένωσης", πρόσθεσε ο Ρομπάϊ.

"Ανεξαρτήτως του εάν θα υπάρξουν αλλαγές στις συνθήκες ή όχι, θα πρέπει να υπάρξει μια θυσία στο μέτωπο της ανεξαρτησίας των χωρών - μελών ώστε να παρασχεθεί δομική αξιοπιστία στην οικονομική και νομισματική ένωση", σημείωσε ο ίδιος.

Ρεν

Κρίσιμο θα είναι το επόμενο δεκαήμερο για την Ευρωζώνη και την καταπολέμηση της κρίσης που παρουσιάζει, σύμφωνα με τον Κομισιάριο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν, ο οποίος στο πλαίσιο του συμβουλίου Eurogroup τόνισε ότι "πρέπει να συνεχίσουμε την δουλειά, ειδικότερα σε δύο μέτωπα"

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ρεν, αναζητείται τρόπος ενίσχυσης του ΔΝΤ. "Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της αύξησης των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", επεσήμανε ο Κομισιάριος Επίτροπος.

"Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε επαρκώς αξιόπιστα τείχη προστασίας για να αναχαιτίσουμε την αναστάτωση στις αγορές, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την οικονομική μας διακυβέρνηση. Εκτιμούμε ότι τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης. Τα ευρωομόλογα είναι εφικτά μόνο με ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης", πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αποφάσεις

Mεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη ενεργοποίηση από πλευράς ΕΚΤ θέλουν οι αγορές οι οποίες προσπαθούν να κατανοήσουν το τι ακριβώς αποφασίστηκε χθες από το Eurogroup. Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, η εμπλοκή της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι αποφασιστική, χωρίς άλλα ημίμετρα.
Αγορά ομολόγων στην πρωτογενή αγορά μέχρι το 50%, και εγγυήσεις 20-30% στα ομόλογα που αγοράζουν ιδιώτες καθώς και δημιουργία ενός ή περισσότερων funds που θα συνεπενδύουν ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια με το EFSF.
Σε δύο επιλογές για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF), σωστότερα της ικανότητας παρέμβασης του Ταμείου και χρηματοδότησης των προβληματικών κρατών της Ευρωζώνης, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των 17 μετά από τη σημερινή του στις Βρυξέλλες.
H πρώτη επιλογή είναι η δυνατότητα που δίνεται εφεξής στο EFSF να αγοράζει έως και το 50% των νέων εκδόσεων, των ομολόγων δηλαδή που θα διαθέτει κάθε χώρα στην πρωτογενή αγορά, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στους ιδιώτες επενδυτές που θα «μπαίνουν» σε κάθε έκδοση εγγυήσεις για το 20-30% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα αγοράζουν.
Οι εγγυήσεις αυτές θα εκδίδονται από όχημα ειδικού σκοπού (SPV) στο οποίο θα μπορούν να μετέχουν και κεφάλαια εκτός Ευρωζώνης.
Αυτή η παράμετρος καλύπτει νομικά τους ιδιώτες ομολογιούχους αφού σε περίπτωση «πιστωτικού γεγονότος» θα έχουν εξασφαλισμένα (μέσω των εγγυήσεων) περί το ένα τρίτο των κεφαλαίων τους.
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει τη δημιουργία ενός ή περισσότερων funds που θα συνεπενδύουν μαζί με το EFSF. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση κρατών και ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια, ενώ είναι προφανές πως ενισχύονται έτσι τα κεφάλαια του Ταμείου, άρα και η παρεμβατική του ικανότητα.
Τέλος, «προστατεύεται» το Ταμείο ως προς την ανώτατη πιστοληπτική του αξιολόγηση. Το Ταμείο θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εφαρμογή των ανωτέρω επιλογών, και μένει να διευκρινιστεί τι μορφή θα έχει αυτή.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs