Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

IMF: Good bye Greece... Good bye Europe;




ZEZA ZHKOY


Λόγω των ανησυχιών για τις συνέπειες από τη μακροπρόθεσμη έκθεσή του στα κεφάλαια στήριξης των καταχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι πιθανό να συνεισφέρει λιγότερα κεφάλαια στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα από ό,τι στις «διασώσεις» Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Αυτό αποκάλυψε μη κατονομασθείσα πηγή του ΔΝΤ, όπως επικαλείται το καλωδιακό πανίσχυρο δίκτυο Dow Jones Newswires.
Η συμμετοχή «σίγουρα δεν θα ανέρχεται στο ένα τρίτο», υποστηρίζει η πηγή. Το ΔΝΤ συνεισφέρει στο πρώτο πακέτο για την Ελλάδα κατά 27% (ή 30 δισ. ευρώ), αλλά η συμμετοχή του στις επόμενες «διασώσεις» θα ανερχόταν στο ένα τρίτο. Αυτό που ανησυχεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Dow Jones, είναι ότι η συμμετοχή του στα τρία πακέτα είναι ήδη πολλαπλάσια του μετοχικού τους μεριδίου -συγκεκριμένα, στο 27πλάσιο για την Ελλάδα, στο 25πλάσιο για την Πορτογαλία και στο 18πλάσιο για την Ιρλανδία.
Αξίζει να σημειωθεί πως προχτές Τρίτη, μετά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναφέρει πως ίσως χρειαστεί ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να έχει τη δυνατότητα να βοηθά χώρες με οικονομικά προβλήματα. Αυτές είναι επιτυχίες... Πάντως, δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη. Η ερωτική «ξεφτίλα» του Ντομινίκ Στρος-Καν και η εξαναγκαστική παραίτησή του επιβάρυνε το κλίμα των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα σε ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Κυρίως για την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία όλο και περισσότερο δείχνει να τα έχει χαμένα. Αλλά, επίσης, και για την Ευρωζώνη όπου και εκεί επικρατεί απερίγραπτη σύγχυση. Την κατάσταση αυτή μόνο δύο άνθρωποι προσπαθούσαν ουσιαστικά να ελέγξουν. Ο Στρος-Καν και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο ένας υπέκυψε στα ερωτικά πάθη του. Ο άλλος φεύγει τον Νοέμβριο και προτίμησε να ξεφορτωθεί το μείζον πρόβλημα της σύγκρουσης με τους οίκους αξιολόγησης για την «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας και την υπεράσπιση των κρατικών ομολόγων, παραδίδοντας την κρίση στη Μέρκελ.
Εν τω μεταξύ, σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας προχώρησε χθες η Standard & Poor’s. Συγκεκριμένα, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβάθμισε η S&P. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι αρνητικές. Παράλληλα, επαναδιατύπωσε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση «C». Ο οίκος επισημαίνει ότι ύστερα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, την περασμένη Πέμπτη, για την Ελλάδα, η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεπάγεται «επιλεκτική χρεοκοπία». Βεβαίως, η αναδιοργάνωση του ΔΝΤ είναι αναγκαία, ούτως ώστε να μπορέσει να εκφράσει καλύτερα το οικονομικό βάρος των αναδυόμενων οικονομιών. Ολοι οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αναγνωρίσει ότι, με την υφιστάμενη σύνθεσή του, ο οργανισμός δεν αντανακλά την παγκόσμια κατανομή της οικονομικής δύναμης. Στην πραγματικότητα η κατανομή των ψήφων και των εδρών στον διεθνή αυτόν οργανισμό αντικατοπτρίζει έναν συσχετισμό πλούτου και δύναμης που στα σημερινά παγκόσμια δεδομένα έχει απομακρυνθεί πλήρως από την πραγματικότητα. Oι χώρες του Νότου και οι αναδυόμενες οικονομίες ζητούν από τις πλούσιες χώρες να περιορίσουν λίγο τα προνόμιά τους. Δεν μπορεί η Κίνα, που ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε η δεύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη, να ελέγχει το 3,65% των συνολικών ψήφων στο Διοικητικό Συμβούλιο και η Ιαπωνία να ελέγχει το 6,01%.
Οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα άσκησης βέτο, κάτι που δεν ενθαρρύνει το ΔΝΤ να κάνει υποδείξεις οικονομικής πολιτικής στην αμερικανική κυβέρνηση. Κάτω από τις παρούσες ανισορροπίες κρύβονται διαρθρωτικά προβλήματα του παγκόσμιου συστήματος συναλλαγματικών αποθεμάτων. Ο Κέινς είχε επισημάνει αυτά τα προβλήματα περίπου προ μιας 70ετίας. Οι ιδέες για το πώς θα έπρεπε να αναδιαμορφωθεί το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα -με τη δημιουργία ενός νέου συστήματος συναλλαγματικών αποθεμάτων που θα βασίζεται σε ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα- μπορούν να προσαρμοστούν στη σύγχρονη οικονομία με λίγη προσπάθεια. Μέχρι, όμως, να θεραπευτούν αυτές οι διαρθρωτικές ανισορροπίες, ο κόσμος θα ακροβατεί σε αυτές τις ανισορροπίες που απειλούν τη χρηματοοικονομική και οικονομική ευρωστία όλων.





http://www.kathimerini.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs