Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2010 - (Μέρος Γ)



Ολοκληρώνουμε την παρουσίαση των τριάντα γεγονότων από τον κόσμο και την Ελλάδα που σηματοδότησαν την χρονιά που πέρασε. Οι συντάκτες του INSIDER (μετά από πολύ συζήτηση και ουκ ολίγες διαφωνίες) κατέληξαν στο Τop 30 των ειδήσεων του 2010. Τις παραθέτουμε με χρονολογική σειρά.  Είστε ελεύθεροι να σχολιάσετε, να προσθέσετε και να επικρίνετε τις επιλογές μας.

21. Ζωή έξω από το ηλιακό σύστημα;
gliese_planet
29 Σεπτεμβρίου - Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν έναν εξωηλιακό πλανήτη, Gliese 581, στον οποίο μπορεί να υπάρχει ζωή. Ο πλανήτης μοιάζει με την Γη και βρίσκεται μόλις 20 έτη φωτός από το ηλιακό σύστημα.

 
22. To Νόμπελ Ειρήνης που προκαλεί...πόλεμο
liu_t1larg.gi
8 Οκτωβρίου - Με το Νόμπελ Ειρήνης βραβεύεται ο φυλακισμένος Κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζητά την απελευθέρωση του Νομπελίστα, ενώ το Πεκίνο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την βράβευση.
23. Ισόβια για τον φόνο του Αλέξη
grigoropoulos
11 Οκτωβρίου - Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάζεται ο Έλληνας ειδικός φρουρός της αστυνομίας Επαμεινώνδας Κορκονέας, για την δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα των χειρότερων ταραχών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τον Δεκέμβριο του 2008.
24. Το θαύμα της Χιλής
chilean-miner-rescue-chile-2
12 Οκτωβρίου- Όλη η υφήλιος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον απεγκλωβισμό των 33 παγιδευμένων μεταλλωρύχων στο ορυχείο του Σαν Χοσέ. Η πιο ευχάριστη είδηση της χρονιάς είναι γεγονός όταν ο τελευταίος παγιδευμένος ανασύρεται στην επιφάνεια μετά από δυο μήνες στα έγκατα της Γης. Η Χιλή ζει το δικό της θαύμα.
 
25. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της μηχανικής για το 2010;
tunnel_new
15 Οκτωβρίου - Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα στον κόσμο, στις Άλπεις. Η σήραγγα του Γκοτάρ συνδέει το Μιλάνο με την Ζυρίχη και έχει μήκος 57 χιλιόμετρα.
26. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Βραζιλία
Brazil-Elections_full_600
31 Οκτωβρίου- Διεξάγεται ο δεύτερος και τελικός γύρος των προεδρικών εκλογών στην Βραζιλία, μεταξύ της υποψήφιας του κυβερνώντος κόμματος Ντίλμα Ρούσεφ και του Ζοζέ Σέρα. Η Ρούσεφ κερδίζει τις εκλογές, με ποσοστό 53% και γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στην ιστορία της λατινοαμερικάνικης χώρας.
27. O Ομπάμα χάνει την παντοδυναμία του
Obama_midtermelections
2 Νοεμβρίου - Διεξάγονται ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ για την αναπλήρωση όλων των μελών (435 έδρες) της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχεδόν της μισής (37 έδρες) Γερουσίας και 39 κυβερνητών. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίζει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τους περισσότερους κυβερνήτες. Η παντοκρατορία του Ομπάμα υπό αμφισβήτηση.
28. Ιστορική ανατροπή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
kaminis_Boutaris
14 Νοεμβρίου - Μετά από δεκαετίες κυριαρχίας δεξιών δημάρχων στους δυο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, εκλέγονται οι Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Οι δημοτικές εκλογές στιγματίζονται από την μεγάλη αποχή.
29. Η Ιρλανδία στον δρόμο που χάραξε η Ελλάδα
ireland-recession-protest-2009-2-21-12-3-30
21 Νοεμβρίου - Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εγκρίνουν τριετές πρόγραμμα, ύψους σχεδόν 90 δισ. ευρώ, για οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας έπειτα από αίτημα της ίδιας της χώρας για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης. Η κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει και απειλεί να συμπαρασύρει το ευρώ.
30. Το πρόσωπο της χρονιάς- O Μr. WikiLeaks
assange_101202
28 Νοεμβρίου - Ο Τζούλιαν Ασάνζ επικεφαλής του WikiLeaks δίνει στην δημοσιότητα τα πρώτα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ. Πρόκειται για την μ εγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στη ιστορία.Ο Ασάνζ γίνεται στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και των σουηδικών δικαστικών αρχών που τον διώκουν για σεξουαλική κακοποίηση. Συλλαμβάνεται στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου. Βγαίνει από την φυλακή με καταβολή εγγύησης και περιοριστικούς όρους. Η συνέχεια το 2011...



Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs