Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ηχηρή υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Fitch κατά τρεις βαθμίδες



Ανεβαίνει το θερμόμετρο για τη Μαδρίτη
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για τη Μαδρίτη  


Μαδρίτη
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες, σε BBB από A με αρνητικές προοπτικές, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά την στιγμή που η Μαδρίτη έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης στην Ευρωζώνη και φουντώνει η σεναριολογία για προσφυγή της σε ευρωστήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της και οι αναφορές πως η Γερμανία πιέζει τη χώρα να ζητήσει βοήθεια.

H Fitch χαμηλώνει επίσης τις προβλέψεις της για την πορεία της ισπανικής οικονομίας, εκτιμώντας πως θα παραμείνει σε ύφεση φέτος, αλλά και το 2013 -έναντι προβλέψεων για ήπια ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο.

Το υψηλό εξωτερικό χρέος της Ισπανίας, σημειώνει επίσης ο οίκος, καθιστά «ιδιαίτερα ευάλωτη τη χώρα σε διάχυση της εξελισσόμενης ελληνικής κρίσης». 

O oίκος υπολογίζει πως οι ισπανικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν κεφάλαια μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ για να καλυφθούν πιθανές πιέσεις από το χαρτοφυλάκιο εγχώριων δανείων.

Μάλιστα, ο οίκος υποστηρίζει πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών ιδρυμάτων μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 90 με 100 δισ. ευρώ στο «ακραίο σενάριο».

Η πίεση στην Ισπανία είχε απτά αποτελέσματα στη δημοπρασία ομολόγων της την Πέμπτη, στην οποία δανείστηκε με επιτόκια που ξεπέρασαν το 6%.

Κατά την εκτίμηση της Fitch, όπως αναφέρει στην αιτιολόγηση της υποβάθμισης, η πιθανότητα σοβαρών ζημιών στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα ενισχύεται και θεωρείται πως το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα σχέδιο βραχυπρόθεσμης ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση είναι όλο και πιθανότερο.

Γιούνκερ: έτοιμοι να βοηθήσουμε την Μαδρίτη
Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, αν η Μαδρίτη υποβάλει αίτημα προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, την Πέμπτη.

«Αν ποτέ η Ισπανία ζητήσει την υποστήριξη του τραπεζικού της τομέα, αυτό προφανώς θα γίνει», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Γιούνκερ.

«Είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με τους αριθμούς», εκτίμησε υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν, «η Ισπανία δεν έχει υποβάλει αίτημα» παρά το γεγονός ότι ο «τραπεζικός της τομέας είναι κάτω από πίεση».

Για τα υπόλοιπα «η κατάσταση στην Ισπανία, εξελίσσεται μάλλον καλά. Η ισπανική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την εξυγίανση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα απευθείας βοήθειας στον τραπεζικό τομέα, εκτίμησε ότι προπάντων πρόκειται για «ένα νομικό πρόβλημα».

Την άποψη πως αίτημα της Ισπανίας να αντλήσει κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης για την στήριξη των τραπεζών της θα ήταν «η λογική επιλογή» εξέφρασε ο Έβαλντ Νοβότνι της ΕΚΤ.

«Για αυτό το έχουμε το δίχτυ στήριξης, και πιστεύω πως θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη απέναντι στο ισπανικά τραπεζικό σύστημα» ανέφερε μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τα μέσα για να βοηθήσουν την Ισπανία και τον τραπεζικό τομέα της, που έχει αποδυναμωθεί από την «φούσκα» των ακινήτων που «έσκασε» το 2008, χωρίς όμως αντιστάθμισμα που να επηρεάζει τον ισπανικό πληθυσμό, ο οποίος ήδη υφίσταται την σκληρή λιτότητα και πλήττεται από μια μαζική ανεργία.

Μια ιδέα, η οποία θα ικανοποιούσε και τις ενστάσεις της Γερμανίας, θα ήταν να σωθούν μόνο οι τράπεζες μέσω του ισπανικού κράτους που θα έδινε στη συνέχεια τα χρήματα αυτά στο δημόσιο ταμείο βοήθειας προς τον τομέα αυτό Frob).

Η εφημερίδα El Economista έγραψε ότι το Βερολίνο θα δεχτεί τελικά αυτή τη λύση, κάτι το οποίο δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί επίσημα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.