Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Η Γερμανία θα υποστεί οικονομικό τσουνάμι εάν επιστρέψει στο μάρκο - Θα καταρρεύσει η εξαγωγική της δραστηριότητα, θα είναι ευάλωτη σε εκβιασμούς και θα επέλθει οικονομική καταστροφή



Τις συνέπειες που θα έχει η ενδεχόμενη οικειοθελής αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ και η επιστροφή της στο πολυαγαπημένο της γερμανικό μάρκο, διαπιστώνουν Γερμανοί οικονομολόγοι, καθώς πρόκειται για ένα σενάριο που φέρεται να εξετάζεται εκτενώς τις τελευταίες ημέρες, αλλά και να υποστηρίζεται από τους Γερμανούς πολίτες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρείας Infratest dimap, για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARD, ένας στους δύο Γερμανούς ανησυχούν για τις τραπεζικές καταθέσεις τους, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό εκείνων οι οποίοι δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν η Γερμανία να είχε κρατήσει το μάρκο. Είναι όμως ρεαλιστικά δυνατή αυτή η επιλογή και ποιες θα ήταν τελικά οι συνέπειες;
Όπως υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Michael Burda, «με το γερμανικό μάρκο θα υπάρξει ένα οικονομικό τσουνάμι στη Γερμανία. Η εξαγωγική δραστηριότητα της Γερμανίας θα καταρρεύσει και το ήμισυ της εξαγωγικής της ανάπτυξης θα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού». Και προειδοποιεί ότι σε ένα τέτοιο κλίμα και υπό αυτές τις πιέσεις οι εξαγωγείς θα πρέπει να οδηγηθούν σε μείωση των μισθών.
Οι Γερμανοί πολιτικοί παραμένουν σιωπηλοί αναφορικά με αυτό το σενάριο, ωστόσο, νομικά τουλάχιστον, είναι αδύνατη η αποχώρηση από την ευρωζώνη, ενώ οι ζημίες θα ήταν τεράστιες για τον πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά και οικονομικά θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. «Μια κατάρρευση της νομισματικής ένωσης θα συνδεθεί με το εξαιρετικά υψηλό κόστος και τους κινδύνους που δεν μπορεί κανείς πραγματικά να προβλέψει», επισημαίνει από την πλευρά του ο Διοικητής της Bundesbank Jens Weidmann, προσθέτοντας ότι «ένα τέτοιο σενάριο δεν θα είναι ο στόχος των δράσεων της πολιτικής ηγεσίας της Γερμανίας».
Όπως προειδοποιεί ο Thomas Mayer, μέχρι πρόσφατα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, δεν αποκλείει την οικειοθελή αποχώρηση της Γερμανίας από την ευρωζώνη, ωστόσο, συστήνει ότι εάν «είμαστε πρόθυμοι να διεξάγουμε μία τέτοια συζήτηση, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι θα είμαστε ευάλωτοι σε εκβιασμούς».

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.