Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: Μια Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα


Λίγες ώρες πριν την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στην Ρίγα, ο υπουργός Οικονομικών καλεί τους εταίρους να εγκαταλείψουν "τις αποτυχημένες προσεγγίσεις" του παρελθόντος και παρουσιάζει βήματα τα οποία, όπως γράφει, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα κοινώς αποδεκτό και βιώσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και στην προσωπική ιστοσελίδα του, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι υπάρχει τρόπος "να βρεθεί κοινό έδαφος αμέσως". "Η Ελληνική κυβέρνηση θέλει έναν λογικό δρόμο οικονομικής ενίσχυσης και μεταρρυθμίσεις τις οποίες όλες οι πλευρές θεωρούν σημαντικές", γράφει χαρακτηριστικά. " Το καθήκον μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας ότι οι κινήσεις μας είναι στρατηγικές και όχι κινήσεις τακτικής και ότι η λογική μας έχει βάση. Το δικό τους καθήκον είναι να εγκαταλείψουν μία προσέγγιση η οποία έχει αποτύχει..."

Ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι μετά απο τρεις μήνες διαπραγματεύσεων υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε θέματα όπως η ανάγκη ανανέωσης του φορολογικού συστήματος και της απαλλαγής του απο πολιτικές και επιχειρηματικές επιρροές. Ελλάδα και εταίροι συμφωνούν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα νοσεί, οι πηγές χρηματοδότησης της οικονομίας έχουν στερέψει, η αγορά εργασίας έχει καταρρεύσει και το επιχειρηματικό περιβάλλον αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα εμπόδια. 
«Για να επέλθει συμφωνία πρέπει να ξεπεραστούν δύο εμπόδια" υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης. "Κατ' αρχάς συμφωνώ με τον τρόπο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Και κατά δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξει την πορεία μας προς την εξυγίανση και θα εμπνεύσει τους έλληνες με εμπιστοσύνη."
Ο κ. Βαρουφάκης αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η τρόικα προσπαθεί να κατευθύνει τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, βάζοντας στόχους και συγκεκριμένα deadlines και τονίζει πως με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα η Ελλάδα έχει πέσει σε μια «παγίδα λιτότητας».
"Όταν η δημοσιονομική εξυγίανση μετατρέπει μια προκαθορισμένη αναλογία του χρέους που πρέπει να επιτευχθούν σε ένα προκαθορισμένο σημείο στο μέλλον, τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι είναι τέτοια ώστε η επίδραση στον ιδιωτικό τομέα υπονομεύει τους υποτιθέμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο εκτροχιασμός της δημοσιονομικής πορείας που προγραμματίστηκε. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχασε τους στόχους τους τόσο θεαματικά, όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση."
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει πως επίσης είναι «παγίδα», αφού το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτείνουν οι δανειστές είναι βασισμένο στην εσωτερική υποτίμηση των μισθών και στις περικοπές των συντάξεων, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
«Οι εταίροι πιστεύουν πως η ατζέντα αυτή θα έχει αποτελέσματα. Αν πέσουν κι άλλο οι μισθοί θα αυξηθεί ο δείκτης απασχόλησης. Και πως ο τρόπος για να θεραπεύσεις το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι μια περαιτέρω μείωση συντάξεων.
Εμείς ωστόσο, πιστεύουμε το αντίθετο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αποτύχει και έχει κουράσει τον ελληνικό λαό. Τρανό παράδειγμα της αποτυχίας είναι το γεγονός ότι παρά την τεράστια μείωση των μισθών και του κόστους, οι εξαγωγές της χώρας μας ήταν ανύπαρκτες».
Ο κ. Βαρουφάκης πάντως θεωρεί πως το χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους δεν είναι «αγεφύρωτο». Σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υλοποιήσει τον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού, (φέρνει μάλιστα παράδειγμα τους περιορισμούς πρόωρων συνταξιοδοτήσεων), να υλοποιήσει την μερική ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας περιουσίας και να δημιουργήσει ανεξάρτητους φορείς που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.