Παρέμβαση στο ελληνικό παιχνίδι, μέσω Spiegel από το Βερολίνο, μια εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα. Το γερμανικό περιοδικό που διατηρεί στενές σχέσεις με την καγκελαρία και τον Β. Σόιμπλε γράφει ότι η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, στα πλαίσια του πολυσυζητημένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Σε δύο παράλληλες εξελίξεις,ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε την Παρασκευή στην αναθεώρηση της προοπτικής της Ελλάδας διαμορφώνοντας την σε «αρνητική» από «σταθερή», ενώ ελληνικές συστημικές τράπεζεςυπέβαλαν αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω του έκτακτου μηχανισμού.
Σύμφωνα με το εκτενές άρθρο του Der Spiegel, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συζήτησε τα σχέδια αγοράς ομολόγων με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο σε καθιερωμένη τους συνάντηση. Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, γράφει το γερμανικό περιοδικό, ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων: Η Ελλάδα. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα ελληνικά ομολόγα, που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο «junk» δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.
Ομως κύκλοι που γνωρίζουν τις εξελίξεις θεωρούν ότι ο αποκλεισμός της Ελλάδας θα παραβίαζε όλους τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι το γερμανικό περιοδικό, στην περίπτωση της Ελλάδας, παραβιάζει συχνά την δημοσιογραφική δεοντολογία.
Στη ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch με την οποία αναθεωρήθηκε η ελληνική «προοπτική», σημειώνεται μεταξύ των άλλων ότι οι δημοσκοπήσεις για την 25η Ιανουαρίου δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την πολιτική της νέας κυβέρνησης ενώ η διεξαγωγή και δεύτερου γύρου εκλογών αποτελεί πιθανό σενάριο. Παρά την ανακοίνωση, η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει στην κατηγορία Β.
Τέλος χθες Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ενώ παρόμοιες αιτήσεις είχαν υποβάλλει την Πέμπτη η Alpha Bank και η Eurobank. Σύμφωνα με πηγές της Alpha Bank που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή, «η αίτηση για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους, δεδομένου μάλιστα πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού απαιτεί αρκετές ημέρες. Οπως σημειώνουν, η μείωση ρευστότητας εξαιτίας των εντόκων γραμματίων που εκδίδει το Δημόσιο και η μείωση των καταθέσεων επιβάλλουν για λόγους συντηρητικής διαχείρισης την ενεργοποίηση κάθε διαθέσιμης πηγής ρευστότητας, ώστε να μπορεί να γίνει χρήση εφόσον χρειαστεί. Ανάλογους λόγους επικαλούνται και στελέχη της Eurobank, ενώ αναλυτές σημειώνουν ότι μια πρόσθετη αιτία πίεσης, ειδικά για τη Eurobank, είναι η μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, καθώς η τράπεζα είχε πραγματοποιήσει σημαντικές χορηγήσεις στεγαστικών δανείων με νόμισμα αναφοράς το ελβετικό φράγκο».
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.