Οι ώρες που απομένουν μέχρι το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, μοιάζουν για τη ΝΔ με στιλέτα.
Ο Αντώνης Σαμαράς, όσο κι αν δίνει σκληρά τη μάχη της προσωπικής δικαίωσης, ξέρει ότι ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία θα απελευθερώσει όλους τους δυσμενείς ανέμους που φυλάγονται αυτήν την ώρα στα έγκατα της παράταξης.
Η δήλωση στήριξης που περίμενε το Μαξίμου από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου Κώστα Καραμανλή, ήρθε ακριβώς στην ώρα της. Αλλά, όταν την διάβασε ο κύκλος των στενών συνεργατών του, έμεινε με την εντύπωση ότι κάτω από τις γραμμές και ιδίως εκεί όπου διαπίστωνε ότι «ο τόπος χρειάζεται πολιτική…», έλεγε πολλά περισσότερα από την απλή προτροπή να στηριχθεί το κόμμα στην επικείμενη μάχη.
«Όποιος δεν είναι Καραμανλικός, να βγει να το πει στη βάση της παράταξης» δήλωσε ευθύς αμέσως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, υποψήφιος και πάλι στη Ροδόπη. Ποια ανάγκη αναπαλαιώνει τους τίτλους ιδιοκτησίας στην γαλάζια πολυκατοικία;
Όλο αυτό το διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός παρατηρούσε αμέτοχος τα συμβαίνοντα. Ο Ρουβίκωνας τώρα, ίσως δεν είναι και τόσο μακρυά…
Ο Α. Σαμαράς, έχει βάλει τον πήχη της σύγκρισης στην επίδοση της πρώτης Κυριακής των εκλογών του 2012, όταν η ΝΔ, υποχώρησε κάτω από το 20%. Όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουν την ίδια αντίληψη και άλλοι στο κόμμα του. Πολλοί βουλευτές που σύρθηκαν απρόθυμα στην εκλογική περιπέτεια και βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με το φάσμα μιας άδοξης εξόδου από τον πολιτικό στίβο, πνέουν μένεα εναντίον του.
Στους διαδρόμους της Βουλής, ήταν κοινό μυστικό, ότι εκτός από έναν στενό κύκλο συνεργατών του κ. Σαμαρά, κανείς άλλος δεν ήθελε αυτές τις κάλπες, τις οποίες οι περισσότεροι χρέωναν στην επιλογή του πρωθυπουργού να εκβιάσει τη συναίνεση των κομμάτων και της κοινωνίας για μια νέα συμφωνία με τους δανειστές, της οποίας το περιεχόμενο, γνώριζαν μόνο λίγοι.
Η δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών που πέφτουν έντρομοι στα σκοτεινά νερά της εκλογικής μάχης είναι τόσο πυκνή που κόβεται με το μαχαίρι.
Και η αποθεωτική υποδοχή που επεφύλαξαν στον Κ. Καραμανλή την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη άνθρωποι της παράταξης ήταν μια εμφατική υπενθύμιση στο Μαξίμου, ότι η λαϊκή Δεξιά εγκατέλειψε τον κόσμο της, στον παγερό αέρα των αγορών.
Και η αποθεωτική υποδοχή που επεφύλαξαν στον Κ. Καραμανλή την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη άνθρωποι της παράταξης ήταν μια εμφατική υπενθύμιση στο Μαξίμου, ότι η λαϊκή Δεξιά εγκατέλειψε τον κόσμο της, στον παγερό αέρα των αγορών.
Δε χρειαζόταν τίποτε περισσότερο για να σχολιάσει ενθουσιασμένος ο Ε. Αντώναρος στο διαδίκτυο ότι «αυτό αποδεικνύει εύγλωττα, για μια ακόμη φορά, τι σημαίνει να είσαι πραγματικά, αυθεντικά.και χωρίς φτιασιδώματα δημοφιλής ηγέτης…».
Ο δρόμος προς τις κάλπες είναι σπαρμένος με δυσαρέσκεια. Ιδίως επειδή, όπως συμφωνούν στον ατελή κύκλο των κορυφαίων στελεχών, από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση πέφτει από λάθος σε λάθος, ξεκινώντας από τον ΕΝΦΙΑ και καταλήγοντας στον «ολέθριο βολονταρισμό» του πρωθυπουργού να κηρύξει πρόωρα το τέλος των Μνημονίων.
Στο Μαξίμου, έχουν σημειώσει την απόμακρη στάση του Επιτρόπου πλέον, αλλά και αντιπροέδρου του κόμματος Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος σαν να μην έφτανε ότι δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής μια έστω ένθερμη δήλωση στήριξης, έθεσε και θέμα διαφορετικής αντιμετώπισης των χωρών του Νότου στην Ε.Ε, ρίχνοντας έμμεσα λάδι στην μηχανή του ΣΥΡΙΖΑ.
Και την ίδια στιγμή, περιμένουν τη στάση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία από την στιγμή που διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες της για μια θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδιπλώθηκε σε θέση άμυνας και ενίσχυσε τις σχέσεις της με τον Κώστα Καραμανλή σε απρόβλεπτα καλό επίπεδο.
Όλες οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο κ. Σαμαράς προετοιμάζεται για τον πόλεμο που θα ξεσπάσει αμέσως μετά την εκλογική μάχη. Ο ίδιος, άλλωστε, φρόντισε στα κομματικά ψηφοδέλτια να εγγράψει όσους πολιτευτές θα μπορούσαν την επόμενη μέρα να τον στηρίξουν αγόγγυστα στη θέση του προέδρου, ώστε να διαχειριστεί με άνεση ενδεχόμενη ήττα.
Τα μέτωπα που άνοιξε όμως, όπως του καταλογίζεται, είναι πολλά. Όπως ας πούμε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Η στάση του Μαξίμου απέναντί του, είναι τουλάχιστον αντιφατική. Αφού στην αρχή τον πολέμησε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εισπράττοντας υποδειγματικό ράπισμα από τη βάση του κόμματος, υποχρεώθηκε τώρα να ζητήσει ταπεινά εκεχειρία, στέλνοντας στη Θεσσαλονίκη τον Δημήτρη Σταμάτη, δεξί χέρι του πρωθυπουργού για να κλείσει το ρήγμα.
Ο τρόπος ωστόσο, που υποδέχθηκε ωστόσο την Παρασκευή τον κ. Καραμανλή ο κ. Τζιτζικώστας έδειξε, όπως λένε στη ΝΔ, ποιον συνομιλητή προτιμά ο Περιφερειάρχης.
Γιατί έχουν σημασία όλα αυτά;
Διότι η Κ. Μακεδονία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Σέρρες, Κιλκίς). Πρόκειται για μια περιφέρεια με συντηρητικό κοινωνικό ιστό και αντίστοιχη εκλογική συμπεριφορά πουκαθόριζε ανέκαθεν καταλυτικά την κυριαρχία της ΝΔ τις εποχές του συμπαγούς δικομματισμού.
Για να γίνει σφαιρικότερη η εικόνα του εσωκομματικού ανταγωνισμού, οφείλει κανείς να σημειώσει τις φιλόδοξες παρουσίες και άλλων πρωταγωνιστών, όπως αυτή του Μ. Βορίδη, ο οποίος, με εφαλτήριο το ακραίο κέρας της παράταξης, πρόλαβε ήδη να σχηματίσει έναν κύκλο επιρροής και της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία αθόρυβα, πλην όμως, μεθοδικά δοκιμάζει τα βήματά της.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι η πολιτική, δεν ακολουθεί προβλέψιμους φυσικούς κανόνες. Όταν στις οκτώ το βράδυ της εκλογικής Κυριακής αρχίζουν να ανακοινώνονται οι πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος πολλές διαθέσεις είναι πιθανό να απελευθερωθούν με εκκωφαντικό τρόπο…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.