Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ενώπιος ενωπίω με την υπερφορολόγηση τα κόμματα εν όψει εκλογών


Τις θέσεις των κομμάτων πάνω στα φλέγοντα θέμα της φορολογίας αναμένουν ζωτικοί κλάδοι της οικονομίας εν όψει της σε προεκλογικής περιόδου. Ήδη, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και στο φόντο των αυτοκτονικών επιλογών για αυξήσεις σε φόρους στελέχη της αγοράς έχουν στείλει ήδη τα σχετικά μηνύματα στα κόμματα.  
«Ας ελπίσουμε ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, θα λειτουργήσει ως μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας για την αναγκαιότητα αλλαγής της περιοριστικής πολιτικής, κάτι που μπορεί να δώσει ανάσα και προοπτική στην ελληνική αγορά» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη ο οποίος ουσιαστικά ζητάει αλλαγή πολιτικής.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, όπως και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης έχουν κτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για τον κίνδυνο η οικονομία να μπει και πάλι σε φαύλο κύκλο ύφεσης λόγω της φορολογικής αφαίμαξης. Ήδη οι παράγοντες της αγοράς, διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση με κύριους αποδέκτες την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η προτεινόμενη επιπλέον φορολόγηση του τουριστικού κλάδου και των αλκοολούχων ποτών θα πλήξει την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως χώρας προορισμού εκατομμυρίων τουριστών με πολλαπλές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

21.000 άνεργοι στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών

Παράλληλα εκπρόσωποι των επιχειρηματιών που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία αλκοολούχων ποτών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με αιχμή την προτεινόμενη επιβολή επιπλέον φορολογικών επιβαρύνσεων. Όπως τονίζουν, ο κλάδος κατά την τετραετία 2009-2012 βίωσε τη συρρίκνωση με αποτέλεσμα να χαθούν 21.000 θέσεις εργασίας, σχεδόν οι μισές του κλάδου, εξαιτίας όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά, κυρίως, των αλλεπάλληλων αυξήσεων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ). Μόνο την περίοδο 2009-2010 ο ΕΦΚ ανήλθε κατά +125%.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον ΕΦΚΟΠ ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και στην πρώτη σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς πλέον απειλείται η βιωσιμότητα πολλών, ιδίως, μικρών επιχειρήσεων από τη συνεχιζόμενη ανορθολογική πολιτική υπερφορολόγησης που ακολουθείται. Με την προτεινόμενη αύξηση και του φόρου διαμονής αναμένεται να διευρυνθούν οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Στρεβλώσεις στην αγορά προκαλεί η υπερφορολόγηση

Η εμμονή στην υπερφορολόγηση των αλκοολούχων ποτών σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ διαμονής προκαλεί ερωτηματικά καθώς πηγές από τη Γραμματεία Εσόδων επιβεβαιώνουν τα επιχειρήματα του κλάδου που υποστηρίζουν ότι δεν συγκεντρώθηκαν τα αναμενόμενα έσοδα από φόρους, καθώς το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έστρεψε την κατανάλωση σε χαμηλότερα φορολογούμενες κατηγορίες ποτών, σε μη φορολογούμενες ή ακόμα και σε παράτυπα διακινούμενες ποσότητες χύμα αποσταγμάτων (π.χ. έκνομη διάθεση τσίπουρου διημέρων).

Η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας στην αγορά, σε συνδυασμό με τη διενέργεια πλημμελών ελέγχων, ενίσχυσε τα κίνητρα για την όξυνση έκνομων δραστηριοτήτων με αθρόες εισαγωγές λαθραίου οινοπνεύματος από γειτονικές χώρες, αλλά και παράνομη εγχώρια παραγωγή και διακίνηση χύμα αποσταγμάτων, συχνά αμφιβόλου ποιότητας με αποτέλεσμα τη διαφυγή σημαντικών εσόδων για το κράτος. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ, το 2012 διακινήθηκαν λαθραία 8,2 εκ. ευρώ φιάλες με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚΟΠ να ανέρχονται σε 41,8 εκ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.