Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Λευκωσία: Εκτός συνομιλιών οι υδρογονάνθρακες

Του Κώστα Ράπτη

Επιστροφή στο τραπέζι των δικοινοτικών συνομιλιών, όπως πιέζει ο διεθνής παράγοντας, δεν νοείται όσο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου εξακολουθεί να κυκλοφορεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Λευκωσία με κάθε ευκαιρία, συμπεριλαμβανομένης και της ομιλίας που έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης στο Αμφιθέατρο “Γιάννος Κρανιδιώτης” του υπουργείου Εξωτερικών ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, η “Πρωτοβουλία Έτος Κύπρου 2014” και το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης,παρουσία και πολλών ακαδημαϊκών.

Με τον τρόπο αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να δώσει τέλος και στην (προσφυγή στην Άγκυρα) φιλολογία περί απεμπλοκής από την κρίση, μέσω “αμοιβαίου παγώματος” (τύπου Ιμίων), μέσω δηλ. της αποχώρησης του Barbaros, με αντάλλαγμα το πάγωμα των αδειοδοτημένων από τη Λευκωσία ερευνών της ιταλο-κορεατικής ΕΝΙ-KOGAS.

Εν όψει της έλευσης στο νησί την ερχόμενη εβδομάδα του Ειδικού Συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Espen Barth Eide η κυβέρνηση της Κύπρου ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να καταστήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων τμήμα είτε της καθαυτό διαδικασίας των συνομιλιών είτε, όπως πρότεινε ο διεθνής μεσολαβητής, μιας παράπλευρης διαδικασίας, με τη συγκρότηση μικτής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η οποία θα εξετάζει τεχνικά ερωτήματα της εκμετάλλευσης (προδιαγραφές, φορολόγηση κ.ο.κ.).

Τούτο δεν σημαίνει πως η Λευκωσία δεν επεξεργάζεται τρόπους για να αποκρούσει τις κατηγορίες της τουρκικής πλευράς ότι επιδιώκει να μονοπωλήσει τον υποθαλάσσιο πλούτο, παραγκωνίζοντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Έτσι, σύμφωνα με κυπριακές κυβερνητικές πηγές, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση-πακέτο, με την οποία θα ιδρύεται Ταμείο Υδρογονανθράκων, όπως προβλέπεται από τις “συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ”, σε παλαιότερη φάση των συνομιλιών, σχετικά με τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής εξουσίας της αυριανής Κύπρου, αλλά και όπως προκύπτει από πρόβλεψη του κυπριακού μνημονίου.

Στον Νορβηγό Espen Barth Eide η ρύθμιση αυτή προφανώς θα θυμίσει το sovereign wealth fund στο οποίο διοχετεύεται ο πετρελαϊκός πλούτος της δικής του πατρίδας (εξ ού και έχουν προηγηθεί επισκέψεις Κυπρίων τεχνοκρατών στο Όσλο), ενώ από τις “συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ” προκύπτει και συγκεκριμένη φόρμουλα κατανομής των εσόδων στα συνιστώντα κρατίδια, με βάση τον πληθυσμό τους και τη συμβολή τους στο κυπριακό εθνικό προϊόν.

Όλα αυτά, ενώ αναθερμαίνονται, και με ισραηλινή ενθάρρυνση, τα σχέδια μεταφοράς των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω αγωγού Κύπρου-Ελλάδας, και ενώ βεβαίως επίκειται η σύγκληση στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, όπου ασφαλώς θα κατατεθούν και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για το Κυπριακό.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.