Θεωρητικά, είμαστε ακόμη μακριά από τις εκλογές. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές για να εκλεγεί ο διάδοχος του Καρόλου Παπούλια από την παρούσα Βουλή, δεν θα γίνουν εκλογές πριν τα μέσα Μαρτίου.
Κι όμως, παρότι το νωρίτερο που θα διεξαχθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι σε ένα 6μηνο από τώρα, το κλίμα είναι ήδη έντονα προεκλογικό. Η πόλωση έχει χτυπήσει κόκκινο και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Και αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για την κλασική πόλωση που προκύπτει από την οξεία κριτική της εκάστοτε (αξιωματικής) αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, αλλά για μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση που ξεκινά από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σήμερα οι τράπεζες, αύριο τί;
Τα φώτα των τελευταίων ημερών έπεσαν πάνω στον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ακόμη και χθες, αρνείτο να πάρει πίσω τα όσα απίστευτα είπε για την απόσυρση των καταθέσεων από τις τράπεζες «αν πέσει η κυβέρνηση» και επέμενε ότι σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας, η τραπεζική πίστη θα υποστεί πλήγμα. «Εντάξει, δε σας λέω ότι θα πάρω τα λεφτά μου. Θα τα αφήσω στην Ελλάδα κινδυνεύοντας να τα χάσω», επανέλαβε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όταν τού ζητήθηκε να ανασκευάσει τη δήλωσή του πως «θα πάρει τα λεφτά του από την Ελλάδα, αν πέσει η κυβέρνηση». Κοινώς, είπε τα ίδια πράγματα με άλλα λόγια.
Είναι προφανές ότι τέτοιες κουβέντες, όταν δεν λέγονται στα καφενεία αλλά αποτελούν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος (το πώς κατάντησε η ΝΔ να έχει ως κορυφαίο στέλεχος τον Άδωνι είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση...) δεν είναι απλώς ανεύθυνες, αλλά και επικίνδυνες. Ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα έχει χρεωθεί περισσότερα από 150 δισ. για να σώσει τις τράπεζές της και όταν ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι κατά την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου και Ιουνίου του 2012, έφευγε 1 δισεκατομμύριο κάθε μέρα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Και, για να είμαστε δίκαιοι, ο Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να επιδίδεται σε επιζήμια κινδυνολογία, ωστόσο άλλος τού έδωσε θάρρος. Ήταν ο Αντώνης Σαμαράς ο πρώτος που είπε, μέσω διαρροής από το Μαξίμου, σε βουλευτές του κόμματός του πως «αν ποτέ δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η ευκαιρία να κυβερνήσει, δε θα μείνει στις τράπεζες ούτε ένα ευρώ μ' αυτά που λένε».
Το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ΝΔ, κεντρικά πια, βάζει τα κομματικά της οφέλη στον «πόλεμο» με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από την ίδια την επιβίωση της χώρας και την έννοια της τραπεζικής πίστης.
Και, το επίσης αβίαστο, ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: αν 6 μήνες -το νωρίτερο- πριν τις... πιθανολογούμενες αλλά όχι σίγουρες εκλογές, φτάνει η κυβέρνηση να απειλεί με κατάρρευση των τραπεζών, τί άλλο θα πουν όταν έρθει η ώρα να ανοίξουν οι κάλπες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.