Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Αργεντινή: Δεύτερη χρεωκοπία μέσα σε 15 χρόνια

Δεν επετεύχθη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους
Οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για τη ρύθμιση του χρέους της Αργεντινής μεταξύ αντιπροσωπείας της χώρας αυτής υπό τον υπουργό της των Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ και των πιστωτών τερματίστηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.
Ένα έσχατο σχέδιο για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία κατέρρευσε σήμερα, δήλωσαν ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα και μια δεύτερη πηγή της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
"Όλα κατέρρευσαν", δήλωσε το ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα.
Ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ έκανε λόγο για επικείμενη πτώχευση της Αργεντινής.
Νωρίτερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's κήρυξε απόψε την Αργεντινή σε κατάσταση "επιλεκτικής χρεοκοπίας", τη στιγμή που το Μπουένος Άιρες διεξάγει διαπραγματεύσεις της ύστατης στιγμής για να αποφύγει το ενδεχόμενο να κηρύξει παύση πληρωμών.
Το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, που κατά τον S&P αποτελεί κερδοσκοπική τοποθέτηση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους επενδυτές, υποβαθμίστηκε πλέον στην κατηγορία SD (Selective Default, «επιλεκτική χρεοκοπία», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί ο οίκος), όπως ανέφερε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε.
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Αργεντινής διεξάγουν έναν ακόμη γύρο επαφών της ύστατης στιγμής με εκπροσώπους δύο κερδοσκοπικών επενδυτικών ταμείων —που αποκαλούνται «όρνεα»— και διεκδικούν το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη.
 Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής υποστήριξε ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της                                
Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών.
Ο Κισίλοφ έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το προξενείο της Αργεντινής στη Νέα Υόρκη, έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές που επιδιώκουν την πλήρη αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας.
Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία που να επιτρέπει μία λύση όσον αφορά το χρέος της χώρας, δήλωσε ο Κισίλοφ.
Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, η Αργεντινή θα βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (07:00 ώρα Ελλάδος), αφού ο δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της χώρας έχει διατάξει τα μέλη της διοίκησης των τραπεζών να μην μεταβιβάσουν τις πληρωμές στους άλλους πιστωτές της Αργεντινής, μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς.

Τι σημαίνει η νέα χρεωκοπία της Αργεντινής


Πώς φτάνει για δεύτερη φορά μετά την κρίση του 2001 σε επιλεκτική χρεωκοπία, η Αργεντινή
Συγκεκριμένα, η Αργεντινή αντιμετωπίζει το φάντασμα της πτώχευσης για ένα ποσό που θεωρείται πολύ μικρό για κράτος, ύψους μόλις 539 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα έπρεπε να πληρώσει το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ώρα Νέας Υόρκης, στους πιστωτές της που είχαν συμφωνήσει στο κούρεμα των ομολόγων της τα οποία διακρατούσαν κατά 70% μετά την οικονομική κρίση του 2001
Όμως, ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα έχει μπλοκάρει την καταβολή του ποσού αυτού, διατάζοντας τη χώρα να καταβάλει πρώτα ποσό 1,3 δισ. δολαρίων στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML και Aurelious τα οποία την εποχή εκείνη είχαν αρνηθεί την απομείωση χρέους.
Ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της Αργεντινής, Ντάνιελ Πόλακ, δήλωσε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία την Τετάρτη και "η Δημοκρατία της Αργεντινής σύντομα θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής".
Ο Πόλακ πρόσθεσε ότι η αδυναμία πληρωμής "δεν αποτελεί μία απλή "τεχνική" κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους", συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών.
"Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα", είπε. "Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές", τόνισε.
Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης S&P είχε κηρύξει την Αργεντινή σε κατάσταση "επιλεκτικής χρεοκοπίας".
Άκαρπες διαπραγματεύσεις
Με το ρολόι να μετράει αντίστροφα τις ώρες μέχρι την κήρυξη χρεοκοπίας, η αντιπροσωπεία της Αργεντινής ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης άλλον έναν γύρο επαφών με τους πιστωτές της, τους εκπροσώπους των κερδοσκοπικών ταμείων που διεκδικούν το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσπαθώντας να διαπραγματευτεί μια λύση στο πρόβλημα ώστε η χώρα να μην κηρύξει στάση πληρωμών για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.
Οι επαφές της τελευταίας στιγμής, ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης (18:00 ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του μεσολαβητή που διορίστηκε από το δικαστήριο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις.
Ο στόχος ήταν να βρεθεί μια λύση πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, τοπική ώρα (07:00 την Πέμπτη ώρα Ελλάδας).
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Αργεντινής είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αξελ Κισίλοφ ο οποίος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους το βράδυ της Τρίτης, μετά από πολύωρες συνομιλίες, είπε ότι οι δύο πλευρές "εργάζονται πολύ σκληρά", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο μεσολαβητής Ντάνιελ Α. Πόλακ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι στη συνάντηση της Τρίτης υπήρξε μια "ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων", χωρίς όμως να επιλυθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.
Ρόλο-κλειδί στις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής ενδέχετο να διαδραματίσουν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής, οι ιδιωτικές τράπεζες της χώρας που θα μπορούσαν να εξαγοράσουν την οφειλή από τα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια και κατόπιν να έρθουν σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση για να αποζημιωθούν με τη σειρά τους.
Η λύση αυτή θα επέτρεπε, αφενός να ικανοποιηθούν τα NML και Aurelious και αφετέρου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι υπόλοιποι πιστωτές —που διακρατούν το 93% του χρέους της χώρας— να διεκδικήσουν με τη σειρά τους το σύνολο της οφειλής και όχι μόνο το 30% της αρχικής τους επένδυσης.
(http://news247.gr/ με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, εφημερίδα "Τα Νέα")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.