Με ξέφρενους πανηγυρισμούς εορτάστηκε στη Ρωσία η προσάρτηση της Κριμαίας η οποία αποτελεί πλέον γεγονός μετά την υπογραφή της σχετικής Συνθήκης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αποκλιμάκωση πάντως της έντασης στην περιοχή δεν διαφαίνεται ενώ σημαίνουσα είναι και η προειδοποίηση της αμερικανίδας πρώην ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, ότι ο Πούτιν επιδιώκει να ξαναγράψει τα σύνορα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κουκουλοφόροι στη Σεβαστούπολη
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Ναυτικού Σέργκι Μπογκντάνοφ ανακοίνωσε ότι 200 φιλορώσοι πολιτοφύλακες έχουν καταλάβει το αρχηγείο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη.
"Είναι περίπου 200, ορισμένοι φορούν κουκούλες. Δεν είναι οπλισμένοι και δεν έχει πέσει πυροβολισμός από την πλευρά μας. Έχουν οχυρωθεί στο εσωτερικό του κτιρίου", είπε.
Σύμφωνα με το Reuters, τρεις ρωσικές σημαίες υψώθηκαν σε μία από τις πύλες του ουκρανικού ναυστάθμου στη Σεβαστούπολη, καθώς τρεις ένοπλοι, πιθανότατα ρώσοι στρατιώτες με στολές χωρίς διακριτικά, έχουν τοποθετηθεί στην πύλη, ενώ μονάδες "αυτοάμυνας", έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
"Επιτετραμμένους" στέλνει το Κίεβο
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ έδωσε σήμερα εντολή να μεταβούν αεροπορικώς στην Κριμαία ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βιτάλι Γιαρέμα και ο προσωρινός υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Τενιούχ για να "βάλουν τέλος στην κλιμάκωση της σύγκρουσης" στην περιοχή αυτή που ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις, αλλά ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε πως δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στην Κριμαία.
Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Οστάπ Σεμεράκ δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο Γιαρέμα και ο Τενιούχ θα αναλάβουν "να εξασφαλίσουν πως η σύγκρουση δεν θα γίνει στρατιωτικής φύσης".
Πρόσθεσε πως οι δύο επίσημοι "αναχωρούν" για την Κριμαία, όπου ένας ουκρανός στρατιωτικός σκοτώθηκε χθες.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Αξιόνοφ δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, πως δεν θα επιτραπεί στους δύο ουκρανούς υπουργούς να εισέλθουν στο έδαφος της Κριμαίας.
"Δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Κριμαία. Ουδείς θα τους αφήσει να μπουν στην Κριμαία, θα σταλούν πίσω", δήλωσε ο Αξιόνοφ, σύμφωνα με το Ιντερφάξ, αφού έγινε γνωστή η αποστολή που ανέθεσε ο πρωθυουργός Γιατσενιούκ στους Γιαρέμα και Τενιούχ.
Κυρώσεις επί...κυρώσεων
Στο μεταξύ, η Αυστραλία προστέθηκε σήμερα στη λίστα των χωρών που επιχειρούν να ...τιμωρήσουν τη Ρωσία, , επιβάλλοντας κι εκείνη οικονομικές κυρώσεις και ταξιδιωτικούς περιορισμούς εναντίον Ρώσων και Ουκρανών με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας.
Η αυστραλιανή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ ωστόσο, δεν ανέφερε τα ονόματα των 12 ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.
"Το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει σε ένα κράτος να αρπάζει το έδαφος μίας άλλης χώρας με βάση ένα δημοψήφισμα που δεν μπορεί να θεωρηθεί ελεύθερο ή δίκαιο", είπε η ίδια στο κοινοβούλιο.
"Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας και των πολιτών της", πρόσθεσε η Μπίσοπ.
Κώδωνας Κλίντον
Προειδοποίηση και δη ηχηρή απηύθυνε η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον , δηλώνοντας ξεκάθαρα από το Μόντρεαλ του Καναδά ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να «ξαναγράψει» τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης.
«Η Κριμαία , στη " η λογική του Πούτιν ", ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας», δήλωσε η Κλίντον κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μόντρεαλ .
Αυτό η λογική «θα μπορούσε να επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας , αλλά και σε άλλες περιοχές της Εσθονίας , της Λιθουανίας , της Λετονίας , της Υπερδνειστερίας. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου βρίσκονται άτομα που προέρχονται από εθνοτικές ομάδες ρώσων ή ρωσόφωνων», τόνισε η πρώην ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την Ουκρανία και την υπόθεση της Κριμαίας και άλλες χώρες θα μπορούσαν να «αντιμετωπίσουν μια ρωσική μετωπική επίθεση», προειδοποίησε η Χίλαρι Κλίντον.
«Ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναγράψει τα σύνορα της Ευρώπης μετά το Β ΄Παγκόσμιο Πόλεμο », είπε χειροκροτούμενη από ένα ακροατήριο, περίπου 4.300 ατόμων. "Ελπίζω να μην κάνει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο", προσθέτοντας ότι "κανείς δεν το θέλε αλλά αυτό εξαρτάται από τον Πούτιν", όπως είπε .
Η Χίλαρι Κλίντον παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους να είναι λιγότερο εξαρτημένοι οικονομικά και ενεργειακά από τη Ρωσία, αναφέροντας ότι θέλει να δει «επιτάχυνση» της κατασκευής των αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν και ενθαρρυνθούν νέες πηγές ενέργειας τοπικής παραγωγής , όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην Πολωνία. «Οι Ρώσοι δεν μπορούν να εκφοβίσουν, αν δεν υπάρχει εξάρτηση από αυτούς», παρατήρησε .
Ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό της μέλλον καθώς θεωρείται ως η πιο σοβαρή υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο η Κλίντον άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά « Δεν έχω πάρει ακόμα καμία απόφαση», είπε.
Καταδίκη δημοψηφίσματος και από ΟΑΣΕ
Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «ενάντια στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε απο πλευράς του ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ
«Ο ελβετός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΟΑΣΕ, θεωρεί ότι τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη .
Η ανακοίνωση του κ. Μπουρκχάλτερ τονίζει επίσης ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας , προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση». «Ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος και αποφασιστικές προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.