Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΟΟΣΑ: Φτώχεια-ανεργία σαρώνουν την Ελλάδα - «Aνευ προηγουμένου» μείωση του εισοδήματος και απασχόλησης


ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΩ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ


Η μείωση μισθών και συντάξεων δεν έφερε προσλήψεις
Μια «άνευ προηγουμένου» μείωση του εισοδήματος του πλούτου, καθώς και της απασχόλησης, αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τη διετή έκθεση για «την κοινωνική κατάσταση», που δημοσιεύθηκε χθες.
Κάθετη πτώση (18% ) των συνολικών δαπανών για την κοινωνική προστασία και την υγείαΚάθετη πτώση (18% ) των συνολικών δαπανών για την κοινωνική προστασία και την υγείαΙδιαιτέρως έχουν πληγεί οι νέοι και οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι, των οποίων οι προοπτικές απασχόλησης έχουν σημαντικά επιδεινωθεί.
Αλλά και για πολλές χώρες-μέλη του Οργανισμού υπήρξε κοινωνική επιδείνωση κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία, όπου σύμφωνα με την έκθεση διπλασιάσθηκαν τα νοικοκυριά που δεν έχουν καμία πηγή εισοδήματος.
Ειδικά για την Ελλάδα η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για «επείγουσες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας». Φτώχεια, ανασφάλεια, ανεργία, αλλά και μείωση της γεννητικότητας είναι τα δεινά που συνεχίζουν να μαστίζουν τη χώρα, παρά τις αμυδρές προβλέψεις για ανάκαμψη.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει αυτή την κοινωνική κρίση. Αναφέρει ότι πριν από την κρίση η Ελλάδα αφιέρωνε το 30% των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές, από τις οποίες όμως επωφελούνταν κατ' εξοχήν εύπορες οικογένειες.
Από το 2007-08, όμως, υπήρξε κάθετη πτώση (18% σε πραγματικές τιμές) των συνολικών δαπανών για την κοινωνική προστασία και την υγεία, τη στιγμή που στις άλλες χώρες-μέλη υπήρξε αύξηση του μέσου όρου των δαπανών αυτών κατά 14% σε πραγματικές τιμές. Τελικά μέσα στην πενταετία 2007-2012 το συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 30%, με μέσες απώλεις 4.400 ευρώ ανά άτομο. Πρόκειται για μια απώλεια της αγοραστικής δύναμης 4 φορές μεγαλύτερη από το μέσον όρο των χωρών της Ευρωζώνης και για τη μεγαλύτερη στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Αμεση συνέπεια είναι η πρωτοφανής επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα στους νέους.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι μεταξύ του 2008 και του 2013 η ανεργία διογκώθηκε σε ρυθμό 3.800 άτομα την εβομάδα, το δε 60% των 1,4 εκατ. ατόμων που αναζητούν εργασία είναι μακροχρόνια άνεργα.
«Παρά την τεράστια ανάγκη για δημόσια βοήθεια, η υποστήριξη των φτωχότερων οικογενειών παραμένει χαμηλή» γράφει η έκθεση, «πράγμα που αντανακλά τη δυσκολία ταχείας εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών». Επισημαίνει επίσης ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει το «πανεθνικό επίδομα ελαχίστου εισοδήματος».
Σχετικά με τις προβλέψεις για την αναμενόμενη σταδιακή ανάκαμψη του ΑΕΠ, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως παρ' ότι η πτώση των μισθών ήταν η μεγαλύτερη στις χώρες-μέλη με συνέπεια τη μείωση του εργατικού κόστους, εν τούτοις δεν πέτυχε την ανατροπή της ανεργίας που έχει προκύψει από την πενταετή κρίση.
Η ανάκαμψη, ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, δεν θα οδηγήσει γρήγορα στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και εργασιακής κρίσης, υποστηρίζει η έκθεση. Σημειώνεται ότι η οικονομική δραστηριότητα, η απασχόληση και το εισόδημα παραμένουν πολύ μακριά από τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν για να καλύψουν τα έξοδα διατροφής.
Πτώση γεννητικότητας
Η πτώση της γεννητικότητας είναι και αυτή μια σοβαρή συνέπεια της κρίσης. Ο δείκτης γεννητικότητας ήταν, προ κρίσης, 1,51, χαμηλότερος και της Ε.Ε. (1,63) και των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ (1,75). Πέρυσι στην Ελλάδα έπεσε στο 1,42.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα χρειάζεται τώρα να επενδύσει σε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα κοινωνικής προστασίας και να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μειώσει τα έξοδα σε προγράμματα που δεν είναι αποτελεσματικά. Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η φροντίδα των πλέον ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού. Μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ φέρει ως παράδειγμα τη διανομή επιδοτούμενων γευμάτων στα σχολεία.
Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι μια δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα που αναφέρει η έκθεση. Υπογραμμίζει επίσης ότι η στήριξη της απασχόλησης και της επανεκπαίδευσης θα πρέπει να προωθηθούν ιδιαίτερα για τις μειονεκτούσες ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.