Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ασπίδα ευρωδικαστηρίου για στεγαστικά σε συνάλλαγμα - "Εγκλωβισμένοι" 70.000 Έλληνες


Ασπίδα ευρωδικαστηρίου για στεγαστικά σε συνάλλαγμα - "Εγκλωβισμένοι" 70.000 Έλληνες
Με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα μπορούν οι δανειολήπτες που αποπληρώνουν ενυπόθηκα δάνεια σε συνάλλαγμα να ελαφρώσουν το χρέος τους όταν οι ισοτιμίες προκαλούν... ιλίγγους.
Γράφει:  

Στους «καμένους» και περίπου 70.000 Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι την περίοδο 2006-2009 επέλεξαν το ξένο νόμισμα για να χρηματοδοτήσουν την αγορά στέγης. Στη συνέχεια όμως, εγκλωβίστηκαν στην υψηλή ισοτιμία, με αποτέλεσμα το χρέος τους, παρά την καταβολή δόσεων, να αυξάνεται. 
Πλέον, οι καταναλωτές που έχουν συνάψει ενυπόθηκα δάνεια με τράπεζες σε ξένο νόμισμα και θεωρούν ότι ορισμένες από τις ρήτρες αυτών των δανείων και κυρίως εκείνη της διαφοράς της ισοτιμίας δεν ήταν σαφής και κατανοητή, θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν για δικαίωση στα εθνικά δικαστήρια. Αυτό θα συμβεί υπό την προυπόθεση ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εισακούσει χθεσινή εισήγηση του γενικού εισαγγελέα προς αυτήν την κατεύθυνση. Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία οι καταναλωτές δεν δεσμεύονται από τις καταχρηστικές ρήτρες που περιλαμβάνονται σε σύμβαση συναφθείσα με επαγγελματία.
Το όλο ζήτημα προέκυψε από προσφυγής ενός ζεύγους Ούγγρων, το οποίο το 2008 συνήψε με μια ουγγρική τράπεζα σύμβαση ενυπόθηκου δανείου σε ξένο νόμισμα. Η τράπεζα χορήγησε δάνειο ύψους 14,4 εκατ. φιορινίων (46.469 ευρώ), του οποίου η ισοτιμία σε ελβετικά φράγκα καθορίστηκε σε 94.240,84. Βάση της σύμβασης, το ζεύγος  ενημερωνόταν ότι πέραν του ποσού του δανείου, οι τόκοι και τα διαχειριστικά έξοδα, καθώς και οι τόκοι υπερημερίας και τα λοιπά έξοδα θα υπολογίζονταν επίσης σε ελβετικά φράγκα.
Δάνεια σε ελβετικό
Την επίμαχη περίοδο δανειολήπτες και στη χώρα μας προτίμησαν τα στεγαστικά όχι σε ευρώ αλλά σε ελβετικό φράγκο– φρόντισαν και οι καταιγιστικές διαφημίσεις κάποιων τραπεζών που τα έκαναν μόδα- λόγω της ευνοϊκής ισοτιμίας και του χαμηλού επιτοκίου, που δεν ξεπερνούσε το 2%, όταν τα δάνεια σε ευρώ είχαν επιτόκιο της τάξης του 4,5%. Για παράδειγμα ένα δάνειο ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων το 2009 με την ισοτιμία ευρώ/ελβετικό στο 1,48 ήταν 338.000 ευρώ. Μάλιστα υπήρξε περίοδος όπου η ισοτιμία είχε φτάσει και το 1,55.
Σήμερα το ίδιο δάνειο αν και πληρώνεται επί 5 χρόνια είναι 750.000 ελβετικά φράγκα. Και αυτό γιατί στο μεσοδιάστημα με την κρίση στην ευρωζώνη η ισοτιμία διαμορφώθηκε και κάτω από το 1,15, κάτι που ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το 2011 να βάλει πλαφόν στο 1,20 (ευρώ/ελβετικό) και έκτοτε κινείται σε αυτά τα επίπεδα. 
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει παράπονα αλλά και καταγγελίες δανειοληπτών στον Τραπεζικό Μεσολαβητή και τις καταναλωτικές οργανώσεις ότι ενώ ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους των τραπεζών διεξοδικά για τα οφέλη του χαμηλού ελβετικού επιτοκίου, δεν υπήρξε η ανάλογη ενημέρωση «αλλά και ο ενδεχόμενος κίνδυνος από την ισχυροποίηση του ελβετικού νομίσματος».
Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που ζήτησαν την αλλαγή του δανείου από ελβετικό σε ευρώ με μερικό «κούρεμα» στο επιπλέον ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της ισοτιμίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Διέξοδος
Η μόνη διέξοδος μέχρι σήμερα για τους δανειολήπτες αυτούς και εφόσον το δάνειο τυπικά εξυπηρετείται (βρίσκεται σε καθυστέρηση μέχρι 60 ημέρες), είναι να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο καταθέτοντας αίτηση για επαναφορά του δανείου στην αρχική ισοτιμία.
Αν το δάνειο βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 180 ημερών και τράπεζα έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής για ληξιπρόθεσμες οφειλές, και η διαταγή αυτή έχει εκδοθεί με την τρέχουσα ισοτιμία, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή και να ζητήσει την ακύρωση της διαταγής πληρωμής (σύμφωνα με διάταξη του άρθρου 2 νόμου για "δίκαιη" δίκη - ν. 4055/2012, που παράγει ληστρικούς τόκους).

Twitter @haikouroi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.