Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Εκβιασμός Μαξίμου: Χαράτσι ή νέα μέτρα


Το εκβιαστικό δίλημμα «χαράτσι ή νέα μέτρα» επισείει το Μαξίμου απέναντι στην κοινωνία, επικαλούμενο την αμετακίνητη στάση της τρόικας στο συγκεκριμένο θέμα. Με αυτό το δίλημμα θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να κάμψει τις ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων κατά την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μορς, Μαζούχ και ΤόμσενΜορς, Μαζούχ και ΤόμσενΚατά τη χθεσινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μόνο ένα σενάριο για το ειδικό τέλος ακινήτων (δηλαδή τη διατήρηση του χαρατσιού), με αποτέλεσμα χθες η συζήτηση να μην καταλήξει σε συμφωνία. Τις τελικές αποφάσεις θα κληθούν επομένως να λάβουν αύριο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με πηγές της τρικομματικής κυβέρνησης να τονίζουν ότι εάν δεν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις δεν πρόκειται να βρεθεί η τελική λύση.
Και ο Προβόπουλος
Μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πως δεν θα ψηφίσουν την παράταση του χαρατσιού της ΔΕΗ το 2013, συνεργάτες του κ. Σαμαρά διαμήνυαν χθες ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να δουν ρεαλιστικά ποιες δυνατότητες υπάρχουν, καθώς, όπως συμπλήρωναν, «άλλο το ευκταίο, άλλο το επιθυμητό». Προσέθεταν δε ότι είναι καλύτερα να παραμείνει το χαράτσι για έναν ακόμη χρόνο παρά να αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα, προβάλλοντας ιδιαίτερα ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μία ελάφρυνση για φέτος, ενώ από το 2014, που θα προχωρήσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων, η ελάφρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. «Χαράτσι ή νέος φόρος» ήταν η άποψη και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ.
Πράξη νομοθετικού;
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν επίσης ότι: «Εάν η πρόταση της ΔΗΜΑΡ είναι πρακτικά εφαρμόσιμη, βεβαίως να τη βάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα», προσέθεταν όμως ότι: «Το θέμα είναι εάν θα συμφωνήσει η τρόικα, γιατί εδώ δεν πρόκειται για ένα debate μεταξύ ημών», υπονοώντας ότι η τρόικα έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις της. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως εξέταζαν την πιθανότητα η παράταση του χαρατσιού να έρθει ως πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για να αποφύγουν -προσωρινά έστω- κόντρα στη Βουλή.
* ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Εκκρεμότητες και «ηλεκτροσόκ» βαραίνουν τις διαπραγματεύσεις

Αντιμέτωπη για άλλη μία φορά με το αδιέξοδο του προγράμματος στο οποίο συμφώνησε τον Δεκέμβριο, και το οποίο μεταφράζεται σε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενδεχόμενο νέας διαφωνίας και απειλή για νέα μέτρα τον ερχόμενο Ιούνιο, βρίσκεται η κυβέρνηση, που δοκιμάζεται σοβαρά και στο εσωτερικό της.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από αξιόπιστες πηγές -και παρά την εικόνα φαινομενικής ομαλότητας που εκπέμπει το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών- έκτακτη και γι' αυτόν το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κάλεσε χθες στο γραφείο του τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πριν από την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σκοπός της έκτακτης αυτής συνάντησης ήταν η παρουσίαση του σχεδίου επιμήκυνσης του χαρατσιού της ΔΕΗ και το 2013, αλλά και να τους πείσει να στηρίξουν το συνολικό σχέδιο, καθώς τα μηνύματα που έχει από την τρόικα δεν είναι ενθαρρυντικά. Αποτελεί όντως ερώτημα αν αυτή τη φορά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα επιμείνουν ώς το τέλος ή θα «πειστούν» να αλλάξουν θέση, τα πράγματα όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν περιπλακεί, καθώς η διαπραγμάτευση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων εμπεριέχει και άλλα θέματα, όπως αλλαγές στην κυβερνητική λειτουργία, ανασχηματισμό κ.λπ.
Οπως έλεγαν πάντως πηγές της τρικομματικής κυβέρνησης, η τρόικα έρχεται με την απαίτηση να δει προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που θα καλύπτουν την «τρύπα» των 2,7 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, ζητώντας για κάθε εκκρεμότητα ισοδύναμα μέτρα.
Στελέχη της τρικομματικής κυβέρνησης έλεγαν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το έλλειμμα που αφορά δεσμεύσεις τις οποίες η κυβέρνηση έχει αναλάβει και δεν έχει υλοποιήσει, και όχι οι αποκλίσεις που προέρχονται από αντικειμενικές δυσκολίες όπως το βάθεμα της ύφεσης ή οι επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Για να δοθεί η πραγματική διάσταση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν μέσα στην εβδομάδα, δίνουν τρία παραδείγματα:
Πρώτον, η κυβέρνηση, και ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, είχε δεσμευτεί ότι από 1/1/2013 θα εφάρμοζε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα παρακρατούνταν από τον τζίρο των επιχειρήσεων 150 εκατ. ευρώ για το 2013 και 450 εκατ. ευρώ για το 2014, ως εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ. Το νομοσχέδιο αυτό δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή, παρά τις διαμαρτυρίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, και η τρόικα ζητά την κάλυψη αυτού του ποσού με άλλα μέτρα.
Δεύτερον, η δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση παλαιότερου νόμου, επί εποχής Αλογοσκούφη, που υποχρέωνε τις τράπεζες να επιστρέφουν σταδιακά τη βοήθεια που είχαν λάβει τότε από την κυβέρνηση Καραμανλή. Το ποσό αυτό καλύφθηκε για το 2012, εκκρεμούν ωστόσο 500 εκατ. ευρώ για το 2013 και 500 εκατ. ευρώ για το 2014. Η εκτίμηση είναι ότι η τρόικα δεν θα πιέσει τις τράπεζες απευθείας, αλλά την κυβέρνηση, ώστε να βρει άλλους τρόπους να καλύψει αυτό το 1 δισ. ευρώ.
Τρίτον, το περίφημο πλέον χαράτσι της ΔΕΗ που η τρόικα ζητεί, με το υπουργείο Οικονομικών, με το πράσινο φως του Μαξίμου, όχι όμως και των δύο κυβερνητικών εταίρων, να έχει συμφωνήσει για την παράτασή του και το 2013. Ο κ. Στουρνάρας καλείται να εξηγήσει στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους οποίους και πιέζει να αποδεχθούν την επιμήκυνση του μέτρου, εκβιάζοντας ότι αν δεν το κάνουν τότε ανοίγουν το δρόμο για νέα μέτρα, γιατί διακόπησαν με πρωτοβουλία του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών χωρίς εξήγηση οι συνομιλίες μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2013 του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αντικαθιστούσε το χαράτσι. Και μάλιστα όταν ο χρόνος πίεζε, καθώς ήταν γνωστό ότι η τρόικα θα ζητούσε το ισοδύναμο μέτρο στην επίσκεψη του Μαρτίου.

1 σχόλιο:

  1. Oi ρεζίληδες της τρικομματικής συμφοράς, δεν σιχάθηκαν ακόμη τον εαυτό τους να εκβιάζονται από τους πρακτορίσκους της τρόϊκας και στην συνέχεια να εκβιάζουν τους απροστάτευτους από κάθε ένοια δικαίου ,πολίτες αυτής της χώρας που τους κατέστησαν δούλους και πένητες, γιά να μη χάσουν τα θλιβερά τους προνόμια; Δεν σιχάθηκαν ακόμη τον εαυτό τους, να παριστάνουν τους κυβερνώντες ενώ ευρίσκονται υπό επιτροπείαν και τρώνε απανωτές σφαλιάρες από τους επιτηρητές τους; Τέτοιο αίσχος δεν έχει ξαναγίνει σε αυτήν την χώρα. Αλλά, βρίσκουν και τα κάνουν, γιατί δεν υπάρχει καμμία υγιής και αδέσμευτη πολιτική παράταξη που να μπορεί να στηρίξει τον λαό και να χαράξει αυτόνομη πορεία γιά την χώρα. Είναι όλοι υπόλογοι γιά ο,τιδήποτε συμβεί εφ' εξής στην πατρίδα μας. Νομίζουν ότι με τα ψεύδη και την προπαγάνδα θα συνεχίσουν την καταστροφή. Δεν αναλογίζονται τις συνέπειες των πράξεων τους. Ο λαός δεν θα ξεχάσει όμως την προδοσία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.