Το Ποντίκι
Τα κομμάτια του ενεργειακού παζλ μπαίνουν στη σειρά, με αποτέλεσμα να αρχίζει να αχνοφαίνεται η εικόνα της επόμενης ημέρας, όταν θα έχουντελειώσει οι αναδιαρθρώσεις μέσω ιδιωτικοποιήσεων, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν αλλάξει χέρια και η χώρα θα κινείται στη λογική του κέρδους για τους ιδιώτες που θα έχουν αναλάβει τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
Τα κομμάτια του παζλ ενώνονται όσο περνά ο καιρός και όσο «δένουν» οι πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις και τις εξελίξεις σε άλλους τομείς της οικονομίας, που επιφανειακά δεν έχουν και τόσο μεγάλη διασύνδεση, αλλά στην ουσία και στο παρασκήνιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Και οι νεότερες πληροφορίες σχετικά με τις επαφές και τις συζητήσεις εκπροσώπων μεγάλων ξένων ομίλων συμπληρώνουν (αργά αλλά σταθερά) το περίγραμμα των κινήσεων που σημειώνονται εντός και εκτός Ελλάδας.
Οι Ρώσοι
Οι κινήσεις αυτές (το σημειώνουμε ακόμη μια φορά) έχουν ως επίκεντρο έναν τομέα ιδιαίτερα σημαντικό, όπως ο ενεργειακός, αλλά οι επιδράσεις τους ή (εάν προτιμάτε) τα... πλοκάμια τους βρίσκονται και σε άλλους κλάδους, επίσης ιδιαίτερα σημαντικούς για την ελληνική οικονομία.
Δεν έχει συμπληρωθεί ούτε μήνας (ήταν 6 Σεπτεμβρίου) όταν το «Π» έφερνε στο φως συναντήσειςΡώσων επιχειρηματιών και μάνατζερ από μεγάλους ομίλους, που ελέγχονται απευθείας από το Κρεμλίνο, με παράγοντες του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Σε εκείνο το ρεπορτάζ αναφέραμε πως έγινε ανίχνευσητων προθέσεων – τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο – ώστε οι Μοσχοβίτες να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα σχετικά με τις πιθανότητες που έχουν να επικρατήσουν στουςδιαγωνισμούς που αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Τώρα πλέον οι πληροφορίες είναι πολύ πιο συγκεκριμένες για τις προθέσεις των Ρώσων, αλλά και για το πόσο προχωρημένες είναι οι συζητήσεις με Έλληνες οικονομικούς παράγοντες, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.
Οι συναντήσεις έγιναν με άκρα μυστικότητα, σε πολυτελή παραθαλάσσια ξενοδοχεία της Αττικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ρωσική πλευρά προσπάθησε να διερευνήσει τις πιθανότητες που έχει η υποψηφιότητά τους για την εξαγορά μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων και αν αυτή η υποψηφιότητα προσκρούσει σε άρνηση από την ελληνική πλευρά λόγω άλλων δεσμεύσεων.
Βλέπετε, οι Ρώσοι έχουν καεί πολλές φορές στον χυλό (στο παρελθόν διεκδίκησαν ανεπιτυχώς της τοπικές εταιρείες διανομής αερίου και άλλα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα) και τώρα πλέον φυσάνε και το γιαούρτι! Γνωρίζουν πολύ καλά την επιμονή (σχεδόν εντολή) του αμερικανικού παράγοντα να αποκλειστούν τα συμφέροντα της Μόσχας από μελλοντικές ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις...
Σύμφωνα με πηγές που βρέθηκαν πολύ κοντά στους συνομιλητές, η ρωσική πλευρά συζήτησε και το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και σε άλλους κλάδους της ενέργειας σε ελληνικά και περιφερειακά projects (όπως τα ονομάζουν), με τη διεκδίκηση έργων ή ακόμη και την εξαγορά εταιρειών που έχουν αναλάβει τα συγκεκριμένα έργα και πλέον βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν βέβαιο πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, καθώς πρόκειται για εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, των οποίων η κάθε κίνηση, είτε για συνεργασίες είτε για μεταβιβάσεις μετοχών, πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια.
Ο… καλός ο κόσμος πάει κι έρχεται...
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, δεν κινούνται μόνο οι Ρώσοι. Στην Ελλάδα - σε διάφορα... ειδυλλιακάτουριστικά μέρη - βρέθηκαν στελέχη μεγάλων ομίλων με δραστηριότητες κυρίως στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους «όμορους» κλάδους, όπως των κατασκευών, του εξοπλισμού και του τραπεζικούτομέα.
Γάλλοι, Γερμανοί, Ελβετοί, Ισπανοί, καθώς επίσης στελέχη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αμερικανικές πολυεθνικές βρήκαν την ευκαιρία, παράλληλα με τις καλοκαιρινές διακοπές τους, να έχουν συναντήσειςμε παλαιούς και δυνάμει νέους συνεργάτες, καταστρώνοντας σχέδια για τα επόμενα βήματά τους, ώστε να αξιοποιήσουν (ή καλύτερα να εκμεταλλευτούν) με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που τους δίνονται από το... ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Μάλιστα, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι ξένοι παράγοντες στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, σπανίωςυπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες για επιχειρήσεις με σημαντικές προοπτικές, οι οποίες μάλιστα πωλούνται σε τόσο εξευτελιστικές τιμές! «Ούτε μια φορά σε κάθε αιώνα», όπως ομολογούσε σε συναδέλφους του υψηλόβαθμο στέλεχος ελβετικού ομίλου, που συγκαταλέγεται μεταξύ των επιχειρηματιών που βρέθηκαν στη χώρα μας το καλοκαίρι...
Στην προοπτική να περάσουν οι ελληνικές (κυρίως ημι-κρατικές) ενεργειακές επιχειρήσεις σε ισχυρούς ξένους «παίκτες», συνηγορούν σχεδόν όλες οι συνθήκες:
1. Το επιβάλλουν η τρόικα και τα μνημόνια, δήθεν για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας (στο προηγούμενο «Π» αποδείξαμε ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει καμία απολύτως βάση).
2. Το προωθεί (πολλές φορές χωρίς να κρύβει τη χαρά της) η ίδια η κυβέρνηση, για να δείξει πόσο «καλό παιδί» είναι απέναντι τους δανειστές μας.
3. Το ζητάει η... ανάγκη, καθώς πολλές ελληνικές επιχειρήσεις – τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα – έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο για την επιβίωσή τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πολύ κοντά στην εξαγορά τους αντί πινακίου φακής. Μόνο που από το πινάκιο θα λείπει ακόμη και η... φακή!
Από το παζλ, λοιπόν, το μόνο που λείπει και, όπως όλα δείχνουν, θα λείπει και από τη διαμόρφωση τωνοριστικών συσχετισμών, είναι η κάλυψη των εθνικών αναγκών σε ενέργεια, κατασκευές, προϊόντα και υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος.
Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι ιδιώτες θα μας παρέχουν φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες από το «κακό» Δημόσιο, δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα: Σε όλο τον κόσμο οι ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας δεν έφεραν μειώσεις τιμών, αλλά το αντίθετο. Ας http://topontiki.gr/article/41027προετοιμαζόμαστε λοιπόν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.