Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Πακέτο Αρμαγεδών – Όλα τα νέα μέτρα που απειλούν με εξαθλίωση το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών


Πακέτο Αρμαγεδών – όλα τα νέα μέτρα

Περικοπές σε μισθούς συντάξεις επιδόματα, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, κατάργηση αφορολογήτου –αύξηση φόρου στο 15% στους τόκους καταθέσεων


Περικοπές 10,5 δισ. ευρώ στη διετία και συνολικά 11,5 δισ. ευρώ στην τετραετία 2013 – 2016 παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το 2013 περιλαμβάνει περικοπές δαπανών 7,5 δισ. ευρώ, άλλα 3 δισ. ευρώ πάνε για το 2014 και μόνο 1 δισ. ευρώ είναι τα μέτρα που θα μπουν την επόμενη διετία. Συνολικά το πακέτο στην τετραετία φτάνει τελικά στα 14,5 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα αυτά που θα επηρεάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας, μεγάλο μέρος του οποίου κυριολεκτικά απειλείται με εξαθλίωση, θα κληθούν να ψηφίσουν σε ένα άρθρο οι βουλευτές στη Βουλή, τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα συγκλονίζεται από λίστες με πρωτοκλασάτα πολιτικά ονόματα τα οποία ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για μια σειρά υποθέσεων, από φοροδιαφυγή μέχρι παράνομο πλουτισμό.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει την άλλη εβδομάδα μετά την τελική συμφωνία με την τρόικα, όμως διατηρούνται αρκετές επιφυλάξεις και φόβοι πως η τρόικα δεν θα τα δεχθεί όλα. Στην περίπτωση που κάποια μέτρα απορριφθούν, θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέα από το σκέλος των μισθών, των συντάξεων και της φορολόγησης. Τα περισσότερα από τα φορολογικά μέτρα δεν έχουν άμεση εφαρμογή και εντάσσονται στο πακέτο του 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα βασικά μέτρα περιλαμβάνονται τα εξής:
-Αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από 65 στα 67 έτη
-Κόβεται 13ος - 14ος μισθός στο Δημόσιο
-Μείωση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ
-Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών
-Περικοπή εδικών μισθολογίων 5%-20%
-Μείωση επιδομάτων των θέσεων ευθύνης, κατάργηση επιδομάτων παραγωγικότητας στο Δημόσιο
-Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων (αργάτες, ανασφάλιστοι, δικαιούχοι εποχικών επιδομάτων ανεργίας)
-Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα
-Μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ. Στην υγεία οι  περικοπές φτάνουν στο 1,5 δισ. ευρώ και προέρχονται κυρίως από τα φάρμακα, από την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, από τη μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ, από τη συγχώνευση νοσοκομείων και από την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

Από τις ΔΕΚΟ, από παρεμβάσεις σε άμυνα, παιδεία, ΟΤΑ και αναδόμηση του δημοσίου τομέα υπολογίζεται πως θα προέλθουν περίπου 3 δισ. ευρώ. Μόνο από τις ΔΕΚΟ υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ και θα προέλθουν κυρίως από την αναδόμηση των εταιρειών του δημοσίου, την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, και τη μείωση της επιχορήγησής του από το κράτος. Από το στενό δημόσιο προβλέπεται μεταξύ άλλων περικοπή ΠΔΕ κατά 300 εκατ. ευρώ και μείωση κατά 25% των λειτουργικών δαπανών υπουργείων. 

Στους ΟΤΑ προβλέπονται μεταξύ άλλων εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχολεία και σε άλλες μονάδες, η ανάθεση των σκουπιδιών σε ιδιώτες και η μείωση του ΣΑΤΑ.

Στην παιδεία μεταξύ άλλων προβλέπονται συγχωνεύσεις μονάδων και επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στην άμυνα ο περιορισμός δαπανών είναι μόλις 250 εκατ. ευρώ και προέρχεται κυρίως από ακύρωση συμβάσεων.
Φόροι
- Αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων από 10% στο 15%
- Διατήρηση του βασικού αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους των 5.000 αλλά με κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για τα προστατευόμενα παιδιά
- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης
- Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με ισοδύναμο μέτρο την επιβολή ειδικού τέλους στους χώρους εστίασης που θα επιτρέπεται το κάπνισμα
- Αύξηση των φόρων στα τσιγάρα
- Οσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν συνεχή απασχόληση στον ίδιο εργοδότη δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ως μισθωτοί και τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
- Καταργούνται τα υψηλά κλιμάκια φορολογίας και αντικαθίστανται από ένα συντελεστή 35% στη φορολογία εισοδήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.