Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ακρίτες δήμαρχοι με το βλέμμα στις Ε.Ο.Ζ.


Τον τελευταίο καιρό Έλληνες και Γερμανοί πολιτικοί τονίζουν ότι η οριοθέτηση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα αποτελέσει το μέσο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και τη συνακόλουθη αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας που μαστίζει κυρίως τους νέους.
Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (Ε. Ο. Ζ.) δεν είναι νέα ανακάλυψη ούτε αποτελούν νέο οικονομικό παράδειγμα. Έχουν ιστορία εφαρμογής δεκαετιών σε πολλές χώρες υπό το πρόσχημα της οικονομικής ανάπτυξής τους, η οποία θα σώσει από την ανέχεια χειμαζόμενους πληθυσμούς τους. Την πρώτη τους εμφάνιση έκαναν τη δεκαετία του 1930, την εποχή της μεγάλης ύφεσης στην Ισπανία, όπου εξαγγέλθηκε η δημιουργία περιοχών με ειδικά εμπορικά προνόμια. Το πείραμα αυτό δεν πραγματοποιήθηκε τότε λόγω της έκρηξης του Ισπανικού εμφύλιου, αλλά η ιδέα παρέμεινε και άρχισε να εφαρμόζεται μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με τον όρο Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ορίζονται οριοθετημένες, από τη νομοθετική εξουσία κάθε χώρας, περιοχές όπου δημιουργούνται εξαιρετικές συνθήκες για επενδύσεις τόσο από πολυεθνικές εταιρείες όσο και από εγχώριους κεφαλαιούχους. Στις ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό φορολογικό, εργασιακό και διοικητικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια της χώρας.
Οι κεφαλαιούχοι που επενδύουν στις Ε. Ο. Ζ.:
  1. Έχουν μεγάλες φοροαπαλλαγές
  2. Παίρνουν επιδοτήσεις για τα επενδυτικά τους εγχειρήματα
  3. Εφαρμόζουν ελαστικές μορφές εργασίας και καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως την οκτάωρη εργασία, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργατών, την ύπαρξη κανονισμών ασφάλειας στο χώρο εργασίας, τον κατώτατο μισθό κ. ά.
Σήμερα οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες λειτουργούν σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου το πολυεθνικό κεφάλαιο εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές, ενώ οι λαοί τους λιμοκτονούν. Στην Ευρώπη λειτουργούν μόνο στην Πολωνία, αλλά η χώρα αυτή έχει δεσμευτεί να τις καταργήσει ως το 2018. Ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη στην οριοθέτηση Ε.Ο.Ζ. σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το ότι το προνομιακό επενδυτικό καθεστώς, το οποίο ισχύει σ’ αυτές, αντιστρατεύεται το πνεύμα του ελεύθερου ανταγωνισμού που πρέπει να κυριαρχεί στην οικονομική ζωή.
Παρά τη ρητή απαγόρευση για δημιουργία Ε.Ο.Ζ. στην Ευρώπη διάφοροι Γερμανοί πολιτικοί, εκμεταλλευόμενοι την πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, προπαγάνδισαν την ιδέα πως η ποθητή για τον ελληνικό λαό ανάπτυξη θα έρθει με τη χωροθέτηση Ε.Ο.Ζ. στην Ελλάδα. ‘Όμως δεν έκρυψαν ότι ουσιαστικός στόχος τους είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για γερμανικές επενδύσεις στον ελλαδικό χώρο. Ήδη από το καλοκαίρι του 2011 ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάπφερερ υποστήριξε πως η Γερμανία έχει ξεκινήσει επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα, έθεσε όμως ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των γερμανικών επενδυτικών προγραμμάτων τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ.. Με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της μεγαλοαστικής τάξης της χώρας του ο Κάπφερερ δήλωσε ότι «μέσω των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών υπάρχει η πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον με ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν ευκολότερα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους». Ανάλογες δηλώσεις έκανε το φθινόπωρο του 2011 και ο Γερμανός Υπουργός Φίλιπ Ράισλερ στη συνάντησή του με τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη.
Τα «μεγαλόπνοα» γερμανικά σχέδια βρήκαν υποστηρικτές και Έλληνες πολιτικούς. Έτσι στο χρόνο που μεσολάβησε έγιναν και γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ. στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου. Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και «κατευθυνόμενα» από διάφορα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η χωροθέτηση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών θα συμβάλει στην οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας και στο ζωντάνεμα της ερημωμένης υπαίθρου.
Μια από τις «υποψήφιες» περιοχές για τη χωροθέτηση Ε.Ο.Ζ. είναι και η περιοχή τουΠωγωνίου. Παρά τις αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς δασκάλους που επισημαίνουν τους πολλαπλούς κινδύνους τους οποίους εγκυμονεί ένα τέτοιο εγχείρημα, η Περιφερειακή Διοίκηση Ηπείρου, ο Δήμαρχος Πωγωνίου και λιγοστοί δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου των Ιωαννίνων παρουσιάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας Ε.Ο.Ζ. ως το μέσο για την επίλυση όλων των προβλημάτων της ακριτικής περιοχής μας. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.
Η Ειδική Οικονομική Ζώνη:
1. Θα συντελέσει στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.
  • Οι επενδυτές, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, θα αντιμετωπίσουν το περιβάλλον ως ζωντανό από άποψη συμφέροντος και ως νεκρό από άποψη ενδιαφέροντος παράγοντα. ‘Έτσι θα ρυπάνουν τα δάση, τα ποτάμια, τα υπόγεια ύδατα και τον ατμοσφαιρικό αέρα διοχετεύοντας σ’ αυτά τα λύματα και τα απόβλητα των βιομηχανικών και βιοτεχνικών τους μονάδων.
  • Όπως επισήμανε και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπροθέσμου (ν. 3986/2011) «Γη που ανήκει στο Δημόσιο θα παραχωρείται σε ιδιώτη επενδυτή για πέντε (5) το λιγότερο έως εκατό (100) χρόνια το περισσότερο. Ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να οικοδομήσει σ’ αυτή κτίρια και να επέμβει στο έδαφος και στη βλάστηση της περιοχής που του παραχωρήθηκε». Ακόμα και ιδιωτική γη που βρίσκεται στην Ε.Ο.Ζ. απαλλοτριώνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του επενδυτή κατά παράβαση θεμελιώδους συνταγματικής διάταξης που προστατεύει την ιδιοκτησία. Τα αποτελέσματα όλων αυτών θα είναι η αλλοίωση της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή του Πωγωνίου, λόγω της άναρχης δόμησης που θα υπάρξει, και η καταστροφή των προϋποθέσεων για ανάπτυξη άλλων οικονομικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων των Πωγωνήσιων (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, κυνήγι, ψάρεμα).
Επιπλέον με βάση το νόμο 3775/2009 (Διαδικασία ταχείας αδειοδότησης) καμιά δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να σταματήσει την ανοικοδόμηση από μέρους των επενδυτών σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (όπως είναι το Πωγώνι), ακόμα κι αν προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις ( Natura).
2. Δεν θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του Πωγωνίου, αλλά θα συντελέσει στη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών του πηγών.
Όπου υπάρχουν Ε.Ο.Ζ. ανά την υφήλιο, ισχύουν ειδικοί οικονομικοί νόμοι και έχει εφαρμογή η αποικιοκρατική αρχή της ετεροδικίας. Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες αποτελούν γενικά «κράτος εν κράτει» με προνόμια υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι έχουν:
  • Φορολογικές απαλλαγές για την απόκτηση εκτάσεων και την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων,
  • Μειωμένο φορολογικό συντελεστή κερδών,
  • Απαλλαγή από δασμούς για πρώτες ύλες και αναλώσιμα.
Ακόμα οι επιχειρήσεις δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους στην Ε.Ο.Ζ., αλλά τα εξάγουν στο εξωτερικό, για να τα τοποθετήσουν σε επικερδέστερες επενδύσεις. Με βάση αυτές τις πραγματικότητες τα οικονομικά οφέλη τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία θα είναι από μηδενικά έως ασήμαντα.
3. Θα συντελέσει στην εγκαθίδρυση «εργασιακού μεσαίωνα»
Όσοι υποστηρίζουν την αναγκαιότητα χωροθέτησης Ε.Ο.Ζ. στο Πωγώνι διατείνονται ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή μας. Όμως σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι εργαζόμενοι σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες μετατρέπονται σε «είλωτες»:
  • Εργάζονται με μισθούς πείνας, για να αυξηθούν – με τη μεγάλη μείωση του μισθολογικού κόστους-τα κέρδη των επιχειρηματιών. (Στην Πολωνία για παράδειγμα, όπου λειτουργούν Ε.Ο.Ζ., ο κατώτατος μισθός είναι 349 ευρώ),
  • Δουλεύουν 10 – 12 ώρες ημερησίως, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμα και 16 ώρες συνεχώς, αφού οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σύστημα ημερήσιων ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι, για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματό του, πρέπει να πετύχει το καθορισμένο πλάνο παραγωγής.
Ακόμα τόσο η Περιφερειακή Διοίκηση Ηπείρου όσο και ο Δήμαρχος Πωγωνίου που είναι υπέρμαχοι της οριοθέτησης Ε.Ο.Ζ. παραβλέπουν δυο άλλα ενδεχόμενα:
  • Οι επιχειρηματίες, για να πετύχουν μείωση του κόστους παραγωγής, ενδέχεται να «εισάγουν» φθηνό εργατικό δυναμικό από τη γειτονική Αλβανία. Αλλά και αν δεν συμβεί αυτό, θα αναγκάζονται οι λιγοστοί Πωγωνήσιοι εργάτες να δουλεύουν στις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στο Πωγώνι με «μισθούς Αλβανίας».
  • Λόγω του ανταγωνισμού που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν εντός και εκτός Ε.Ο.Ζ. και της αυξημένης ανεργίας που υπάρχει στην Ήπειρο (27%) θα συμπιεστεί προς τα κάτω το μεροκάματο όλων των Ηπειρωτών εργατών.
Με την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει τη χώρα μας σύντομα όλη η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια Ε.Ο.Ζ. προς όφελος των μεγάλων κεφαλαιούχων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων. Τουλάχιστον ας εκφράσομε την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη οικονομική υποδούλωση της πατρίδας μας. Και φωνές υπέρ της χωροθέτησης Ε.Ο.Ζ. εκφράζουν εθελοδουλία.
Π.Π. (δημότης Πωγωνίου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.