Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΤΡΟΙΚΑ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ


ΟΙ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Η ΕΚΤ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕ ΛΥΣΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ!

Ένας – ένας οι πιο αυθεντικοί εκπρόσωποικαι εκφραστές των αγορών όχι απλώςστηλιτεύουν αλλά κυριολεκτικά«φτύνουν» ως «αποτυχημένο» τοΜΝΗΜΟΝΙΟ και απαξιώνουν τρόικα καικυβέρνηση που κατασκεύασαν εδώ και ένα χρόνο τις αλληλοδιάδοχες ΜΝΗΜΟΝΙΑΔΕΣ.
Πολύ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μοχάμεντ Ελ Εριάν διευθύνοντα συμβούλου της PIMCO, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, με ύψος 1,2 τρις δολάρια.
Ο Μοχάμεντ Ελ Αριάν με μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξή του στον Αθανάσιο Έλλις, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής (30/4), ψέλνει κυριολεκτικά τον επικήδειο στις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα μας.
Αυτές οι επιλογές, κατά τον Μοχάμεντ Αριάν, φέρνουν ύφεση, ανεργία, ανεβάζουν το χρέος καιαυξάνουν τα spread και επομένως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δώσουν διέξοδο.
Ο Μοχάμεντ Αριάν, στέλνοντας στον Καιάδα το Μνημόνιο, ισχυρίζεται ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή, ενώ τώρα όσο καθυστερεί, τόσο πιο ανεξέλεγκτες θα γίνονται οικαταστάσεις!

 Ο Μοχάμεντ Αριάν, διευκρινίζει ότι όταν μιλάει για αναδιάρθρωση δεν την περιορίζει απλώς στηνεπιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους αλλά και στη διαγραφή («κούρεμα») ενός μέρους του, το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι είναι αρκετά σημαντικό.
Ο Μοχάμεντ Αριάν είναι περίεργα ειλικρινής όταν διατείνεται πως οι δανειστές της Ελλάδας κέρδισαν σημαντικά ποσά, αναλαμβάνοντας ένα ρίσκο και επομένως είναι αδιανόητο να μην πρέπει ναπληρώσουν κάτι σημαντικό αυτήν την ώρα και τις θυσίες να τις υποστούν μόνο οι πολίτες!
Γίνεται σαφές ότι οι ίδιες οι αγορές, που πίεσαν για να μπει η Ελλάδα στο μηχανισμό της τρόικα, έρχονται τώρα, ή τουλάχιστον μεγάλα και πιο οξυδερκή τμήματά τους, να αποστασιοποιηθούν πλήρως με άκρωςεπικριτικούς τόνους από τις μνημονιακές επιλογές και τις συνέπειές τους.
Είναι εντυπωσιακό ότι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μοχάμεντ Αριάν κινείται και ο Λαρς Φελντ, μέλος του Πενταμελούς Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανικής κυβέρνησης με συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής (30/4). Για να διαβάσετε τη συνέντευξη πατήστε εδώ).
Είναι φανερό ότι μεγάλα τμήματα των κεφαλαιαγορών αλλά και η Γερμανία για δικούς της ιδιαίτερους λόγους, που έχουμε εξηγήσει στην Ίσκρα, τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης, και μάλιστα εδώ και τώρα, του χρέους.
Σε αυτήν την προοπτική της αναδιάρθρωσης αντιδρούν με λύσσα οι εγχώριες τράπεζες, οι οποίες κατέχουν ένα μεγάλο πακέτο ελληνικών ομολόγων, περίπου 50 δις και πλέον. Αντιδρούν μεγάλα τμήματα (όχι όλα) των διεθνών τραπεζών ιδιαίτερα αυτές που είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα. Κυρίως αντιδρά μανιωδώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει πολύ μεγάλο πακέτο ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό της από εγγυήσεις δανείων και από αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά              !
Στην προοπτική της αναδιάρθρωσης φαίνεται να αντιδρά, επίσης, το κυρίαρχο τμήμα της κυβέρνησης (όχι όλη η κυβέρνηση) είτε γιατί φοβάται τις «συνέπειες» και τις «περιπλοκές» της αναδιάρθρωσης, ιδιαίτερα με τις τράπεζες είτε, επίσης, γιατί δεν θέλει να «φορτωθεί» η ίδια την ευθύνη της! Κυρίως, ίσως, γιατί μια«αναδιάρθρωση» που θα γίνει (και) με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα είναι μια ανοιχτή ομολογία αποτυχίας του μνημονίου!
Σε κάθε περίπτωση η γνώμη μας είναι ότι η «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, ίσως άμεσα, πάντως μέσα στο 2011, θα πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη!
Αυτή η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση σε συμφωνία με τρόικα και πιστωτές, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η Ίσκρα, δεν θα δώσει διέξοδο στην κρίση (πατήστε εδώ).
Πέραν αυτού η αναδιάρθρωση του χρέους, με διαγραφή μέρους του, θα επιφέρει και θα συνοδευτεί με πολλά πρωτότυπα και σύνθετα προβλήματα, που θα χρειασθούν επίλυση!
Για αυτά τα προβλήματα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, για την οποία φαίνεται ότι έχει εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο η Γερμανική κυβέρνηση, η Ίσκρα θα προσπαθήσει να κάνει ειδική αναφορά στις επόμενες μέρες!
Πάντως αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα και ο ελληνικός λαός δεν είναι να εγκλωβιστεί στο παραπλανητικό δίλημμα αναδιάρθρωση ή μη αλλά ένα μεγάλο ενωτικό κίνημα, «ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ», για τη διαγραφή του χρέους και μια νέα προοδευτική πορείαπαραγωγικής ανασυγκρότησης και αναγέννησης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.